TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Precíziós agrártájoló: a leginnovatívabb technológiákkal találkoztak a mosonmagyaróvári hallgatók

Precíziós agrártájoló: a leginnovatívabb technológiákkal találkoztak a mosonmagyaróvári hallgatók

Hírek - 2022.04.19

Az innovációk és a mezőgazdaság digitalizációja nyújtotta lehetőségek álltak a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara által megrendezett Precíziós Agrártájoló elnevezésű kiállítás fókuszában. Az eseményen a hazai agrárszektor legjelentősebb szereplői vettek részt. A hallgatók és az eseményre érkező középiskolás diákok a jövő technológiáival találkozhattak.

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hallgatókat naprakész tudással vértezze fel, így az agrárium jövőjét jelentő precíziós gazdálkodás és digitalizáció is a fókuszban van. Ennek jegyében került sor a szakmai konferenciával egybekötött Precíziós Agrártájoló elnevezésű rendezvényre is, amelyre megtelt kiállítókkal és érdeklődőkkel az intézmény B épületének aulája.

„A mai világban a legkorszerűbb technológiák ismerete, használata nélkül egyre nehezebb érvényesülni az agráriumban, melyekhez a gazdálkodóknak fel kell zárkózniuk. Ezt segítik az általunk nyújtott olyan innovatív képzések, mint a precíziós mezőgazdasági szakmérnök, az agrárdigitalizációs szakmérnök vagy a drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzési szak. Ebből a szempontból is nagy előnyt jelent számunkra, hogy a Széchenyi-egyetem nagy hagyományokkal és rendkívül értékes tudással rendelkezik a precíziós mezőgazdaság, valamint a műszaki tudományok területén. Nem véletlen, hogy a mostani rendezvény középpontjában az agrárium jövőjét jelentő technológiák állnak” – mondta kérdésünkre dr. Vona Viktória főszervező, a precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzés vezetője.

Kép2

Dr. Vona Viktória (fotó: Májer Csaba József)

A megnyitón dr. Szalka Éva kifejtette, hogy a rendezvény jó alkalom a cégeknek, szakmai szervezeteknek arra, hogy megismerjék a hallgatókat, akik később akár munkatársaik is lehetnek. Ladocsi Attila, az MKB Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának északnyugat-magyarországi vezetője arról beszélt, hogy az adatalapú digitális gazdálkodásra való átállást finanszírozással segítik. A csaknem 40 kiállító egyike a gépkereskedelemmel foglalkozó Agrotec Magyarország Kft. volt. A cég precíziós gazdálkodási termékekért felelős vezetője, dr. Virág István kérdésünkre elmondta: a kapcsolatépítés és a fiatalokkal való találkozás szándékával érkeztek. „Magam is erre a karra jártam, így tudom, hogy itt a legkorszerűbb technológiákat építik be a képzésbe. Ezt gyakorlati helyek biztosításával mi is támogatjuk” – fogalmazott.

Kép3

A kiállításon is kiderült, hogy a jövőben a drónok még nagyobb szerephez juthatnak. (Fotó: Májer Csaba József)

A rendezvényen több mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola diákjai is vettek részt, így jöttek a győri Veresből, a pápai Batthyányból, a tatai Jávorkából, a velencei Entzből és Vépről is. A mosonmagyaróvári kar hallgatói közül szintén sokan érdeklődtek a kiállítás iránt. „Örültünk ennek a lehetőségnek, mert nagyon jó, hogy első kézből tudunk tájékozódni a modern technológiákról. Oktatóink a képzés során is arra törekszenek, hogy a legkorszerűbb tudást adják át nekünk” – válaszolta kérdésünkre a mezőgazdasági felsőoktatási szakképzésen elsőéves Marcsik Enikő.

Kép4

Az eseményen a Valkon Kft. olyan kormányzási rendszert mutatott be, amivel bármilyen traktor felokosítható. Felvételünkön Kecskeméti Sándor ügyvezető igazgató és két hallgató, Lukács Máté és Csécsei Lilla. (Fotó: Májer Csaba József)

Címkék: precíziós agrártájoló
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező ...

Olyan szakmai és társadalmi elvárások jelentkeznek a zöldségtermesztésben használatos növényvédő szerekkel ...