TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A mezőgazdasági munkaerő biztosítása még mindig égető feladat

A mezőgazdasági munkaerő biztosítása még mindig égető feladat

Hírek - 2021.12.28

Szinergia 2021 címmel rendezett online workshopot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Műszaki Intézete, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, valamint a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége december közepén.

A workshop célja az agrárműszaki szakterület fejlődését meghatározó szinergiák, a műszaki fejlesztési irányok, a technológiaváltás főbb jellemzőinek bemutatása volt az ágazatban tanulók, oktatók, kutatók, szakemberek számára. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) részéről Harsányi Zsolt elnök tartott előadást. A szövetség kiemelten foglalkozik a mezőgazdasági termelők jövedelmezőségének és versenyképességének erősítésével, az élelmiszer-előállítás hatékonyságának növelésével és a korszerű ipari technológiák bevezetésével. Ehhez szükség van szakképzett munkaerőre, fiatal, elhivatott és motivált szakemberekre és a szakma presztízsének növelésére. A munkaerőpiacon kiemelt kereslet érezhető a megfelelő tudású agrárgépész szakemberek iránt.

A mezőgazdaság komplex feladatrendszeréről, a high-tech színvonalú műszaki megoldásokról, a korszerű mezőgazdasági vállalkozások nyújtotta személyes szakmai fejlődési lehetőségekről több platformon keresztül igyekeznek a fiatalok figyelmét felhívni. A „Legyél Te is agrárgépész!” program segítségével pályaorientációs kiállításokon, nyílt napokon, előre megszervezett előadásokon és rendezvényeken mutatják be a szakma szépségeit, a benne rejlő lehetőségeket.

A szervezet a közép- és felsőfokú intézményekkel, köztük kiemelten a MATE-val együttműködésben segíti a vállalati gyakorlati képzés szervezését és lebonyolítását. A legsikeresebb együttműködési lehetőségek közül kiemelhető a duális képzés, valamint a MATE Kooperatív képzési programja, amelynek keretében a végzés előtt álló hallgatók bekapcsolódnak a vállalati munkába, az aktuális feladatokon keresztül szereznek gyakorlati mérnöki tudást és fejlesztik vezetői készségeiket. Az egyetemmel folytatott partnerség az EuroSkills és a WorlsdSkills szakmai versenyekre való közös felkészítésben, illetve az előzetes válogatók lebonyolításában is megvalósul. Az együttműködés eredményességét jelzi az is, hogy az egyetem Műszaki Intézetének mezőgépész szakos hallgatója, Apagyi Bence a nehézgépszerelő szakmaterületen a „Szakmák Európa-bajnokságán” előkelő 7. helyezést ért el.

A gyárlátogatások lehetőségének biztosításával, hazai és nemzetközi kiállításokon, egyéb szakmai programokon való részvétel támogatásával az említett szakmai szervezetek tagjai egyénileg is hozzájárulnak a fiatalok korszerű ismeretszerzéséhez, az új technológiák, eszközrendszerek megismeréséhez.

2020 nyarán megalakultak az agrárszakképzési centrumok is. A 2020/2021-es tanév már a központok irányításával indult el az érintett agráriskolákban. A központok létrehozását a 2019-ben megjelent szakképzésről szóló törvény írta elő, ennek értelmében került sor az átalakításra. Az öt új oktatási egység az Agrárminisztériumhoz tartozó iskolákból alakult meg. A központi koordináció stratégiai célja a szakmai együttműködés erősítése, a korszerű tudás átadásával járó szakmai munka hatékonyságának biztosítása.

Az új oktatási rendszerben központosított munkaszervezet látja el a speciális szakmai tudást igénylő feladatokat, mint például a gazdálkodás, a munkáltatói feladatok, a közbeszerzések lebonyolítása, a pályázati folyamatok, nemzetközi kapcsolatok vagy a külső kommunikáció. A centrumok szervezeti struktúrája támogatni hivatott a gördülékeny, szakmai és gazdasági értelemben is hatékonyabb feladatellátást, működést. 2021. június 24-én a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakmai partnerségre lépett az öt agrárszakképzési centrummal a közép- és felsőfokú agrárképzés elméleti és gyakorlati tudásának javítása érdekében.

 
Forrás:  MEGFOSZ, Fotó: AXIÁL Kft.

Címkék: oktatás, mezőgazdaság, MEGOSZ, képzés, MEGFOSZ, munkaerő, MATE, utánpótlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A vadkár-érem több oldala

Az elmúlt időszak egyik nagy port kavaró bejelentése Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...