A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Nyártól visszavonják a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények engedélyeit

Nyártól visszavonják a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények engedélyeit

Hírek - 2021.12.16

2022. június 26-tól nemcsak tilos forgalomba hozni a szóban forgó készítményeket, hanem a forgalmazott tételeket is ki kell vonni forgalomból – mindez igaz a gyógyszeres takarmányokra is.

Nyártól visszavonják a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények engedélyeit


Az Európai Unióban 2022-től már nem alkalmazhatóak olyan takarmányadalékok a sertésállományokban, amelyek cink-oxidot tartalmaznak. Mindezek miatt új megközelítésre van szükség a választott malacoknál a stressz miatt bekövetkező hasmenések elkerülése érdekében.

A cink-oxid-mentes takarmányozás lehetőségeivel Magyarországon is aktívan foglalkoznak. A Bonafarmnál például már két esztendeje meg tudták tartani a választott malacok teljesítményét cink-oxid-mentes takarmányozással úgy, hogy a malacok elhullása és selejtezése a jelenleg elfogadott normál szinten maradt. (Az erről szóló korábbi cikkünket ITT találják.)

Hazánkban 2022. június 26-ával törli az élelmiszertermelő állatok esetében szájon át alkalmazandó, cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények nemzeti forgalomba hozatali engedélyeit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az indoklás szerint a rendelkezésre álló adatok alapján nem bizonyított a cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények hatékonysága a malacok elválasztás utáni hasmenésének gyógykezelésében. Ugyanakkor a cink-oxid alkalmazásával kapcsolatosan fennáll az antimikrobiális rezisztencia társszelekciójának kockázata.

A cinktartalmú állatgyógyászati készítmények hosszú távú használata folyamatos nettó cinkbevitelt eredményez a környezetben, és a cink talajban vagy felszíni vizekben történő felhalmozódása jelentős környezeti kockázat. Ezt a kockázatot a tapasztalatok szerint nem lehet kontrollálni a készítmények használati utasításában szereplő kockázatcsökkentő intézkedésekkel.

Az Állatgyógyászati Készítmények Bizottságának (CVMP) megítélése szerint a készítmények alkalmazásából eredő környezeti és egyéb kockázatok felülmúlják a cink-oxid előnyös hatásait a malacoknál jelentkező választás utáni hasmenés kialakulásának megelőzésében.

A tudományos eredmények alapján, az országos főállatorvos egyedi utasítása szerint, a Nébih 2022. június 26-án törli az alábbi készítmények forgalomba hozatali engedélyét:

Zincopremix 1000 mg/g gyógypremix sertések számára A.U.V. (engedélyes: Andrés Pintaluba S.A., tkvi szám: 2969/1/11 MgSzH ÁTI)

Gutal 1000 mg/g gyógypremix malacok számára A.U.V. (engedélyes: Huvepharma N.V., tkvi szám: 3704/1-2/15 NÉBIH ÁTI)

Zintestin Forte 1000 mg/g gyógypremix sertések részére A.U.V. (engedélyes: Dunavet-B Zrt., tkvi szám: 2063/1/06 ÁOGYTI)

2022. június 26-tól tehát a fenti készítményeket tilos forgalomba hozni, illetve a forgalmazott tételeket a forgalomból ki kell vonni. Ugyancsak 2022. június 26-tól tilos a fenti készítményeket tartalmazó gyógyszeres takarmányok előállítása és forgalomba hozatala.

Az állattartó telepeken az érintett, még határidő előtt vásárolt gyógyszeres takarmányok a bekeverést követő lejárati idejük végéig használhatók fel. Ez a fentebb megjelölt Zincopremix és Gutal készítményeknél 3 hónap, míg a Zintestin Forte esetében 1 hónap.

 
Forrás:  Nébih, Fotó: Balázs Attila – MTI/MTVA


Címkék: Nébih, sertés, visszavonás, takarmányozás, cink-oxid

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...