TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
LENGYEL KENDER PROGRAM

LENGYEL KENDER PROGRAM

Hírek - 2021.12.02

Az utóbbi pár évben az iparikender szektor-globális újjáéledését figyelhettük meg. A CBD-termékek virágkorukat élik, és most elérkezett a kendervetőmag ideje. Az élelmiszeripar elismeri ennek a különleges növénynek a tápértékét, amellyel rendszerint olyan boltok polcain találkozhatunk, ahol kenderből készült szappant, olajokat, tejet, sőt kenderfehérjét is kínálnak. Ez cserébe élénkíti a vetőmagok iránti keresletet, amelyek a piacon található kendertermékek kulcsává válnak.

 Institute logo eng

Henola, a kiemelkedő ipari kenderfajta

A kendervetőmag iránti növekvő keresletre adott válaszként a Nemzeti Természetesrost- és Gyógynövényintézet (Institute of Natural Fibers and Medicinal Plants) Lengyel Kender Programja (Polish Hemp Program) a kiemelkedő hozamú Henola fajtát kínálja. A hektáronkénti hozama 1,5 és 2,5 tonna között mozog, amivel az összes versenytársát maga mögé utasítja. Beérése idején elért magassága megkönnyíti a betakarítást, és a kedvező vegetációs időszak lehetővé teszi, hogy a termesztők augusztus végén vagy szeptember elején betakarítsák a termést.

A Henola 2019 óta van jelen a piacon, egyre népszerűbb Lengyelországban és külföldön is. Magjaiban rendkívül kedvező a zsírsavak aránya. A fajtát a fajták vizsgálatáért felelős kutatási központ (Research Center for Cultivar Testing, COBORU) bejegyezte, jóváhagyta a Coloradói Mezőgazdasági Minisztérium (Egyesült Államok) és a Kanadai Vetőmagtermesztők Társasága. A Henola 2020-ban elnyerte a Jövő Lengyel Terméke (Polish Product of the Future) díjat, és elismerésben részesítette a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter is.

Mit tud a Henola?

A pętkowói IWNIRZ kutatási egység 2007-ben új, kiemelkedő vetőmaghozammal rendelkező kenderfajta létrehozásába fogott. 7 év nemesítés után jutottak el egy érdekes vetőmag-fajtaváltozathoz, amit 2014-ben regisztrációs vizsgálat céljából átadtak a fajták vizsgálatáért felelős kutatási központnak. Két termesztési ciklust követően, 2017. február 10-én hivatalosan bejegyezték Lengyelországban a Henola nevű fajtaváltozatot az R 2908 regisztrációs szám alatt, az érvényességi ideje 2027. december 31-éig tart. Ráadásul a Nemzeti Természetesrost- és Gyógynövényintézet kizárólagos nemesítési jogokkal ruházta fel a Henola R 1372 számú fajtát.

A Henola ipari kenderfajta a világ egyetlen bejegyzett, egylaki, olajcélú termesztésre szánt fajtája. Potenciális terméshozama valószínűleg keresetté teszi az ipari kenderrel foglalkozók körében, akik az ipari fajta magjait fel kívánják használni gyártási folyamataikban. A Henola magok jellemzői, különösen hektáronkénti terméshozama javítja az előállított élelmiszeripari termékek gyártásának gazdaságosságát. A kísérleti parcellákon elért terméseredmények a többszörösét tették ki az összehasonlításként használt fajták hozamainak. A 2013 és 2015 között végzett kutatások szerint az elvetett vetőmag mennyiségétől függően a következő átlagos hektáronkénti hozamokat találták:

lengyelkendertabl

E fajta másik, áttöréssel felérő előnye a növény magassága, valamint a (magokat tartalmazó) fürtök alakja és mennyisége. Az iparikender-fajták magassága eléri a 3-5 métert is, mivel textilipari60 kg/ha vetési arány esetén a kapott legmagasabb hozam körülbelül 1000 mag volt. Másrészt az egyes évek eltérő időjárása miatt jelentős eltérések fordultak elő. A legmagasabb terméshozamot (6,6 t/ha) 2014-ben kapták kedvező időjárási körülmények között. A legalacsonyabb terméshozamot (2,84 t/ha) 2015-ben tapasztalták, amikor az elhúzódó szárazság miatt a talaj sokáig száraz maradt. A legutóbbi visszajelzések zöme mind a vetőmag, mind az ipari ültetvények esetében megerősítette a Henola kiemelkedő terméshozamát.

alapanyagként történő felhasználásuk az elsődleges. A Henola 1,5-2 méter magasra nőhet meg. A fürtvirágzatok teszik ki a növény teljes magasságának 50-70%-át, míg más fajtáknál legfeljebb 20-30%-át. Ez kulcsfontosságú a fürtök betakarítása vagy a CBD-kivonat előállításához szükséges cséplés hatékonysága érdekében. A növény magasságának – a terményhez hozzáférés elsődleges tényezőjeként – a betakarítás szempontjából van jelentősége. A magas növények speciális és igen költséges gépeket (egy kenderbetakarító gép körülbelül 0,5 millió euróba kerül) vagy kézi munkaerőt igényelnek, ami akadályozza a vállalat növekedését. Az alacsonyra növő fajták begyűjthetők hagyományos betakarítógépekkel.

A Henola rövid vegetációs időszaka is jelentőséggel bír a termesztés gazdaságosságában. A többi fajtáénál 3 héttel rövidebb tenyészidőt a fajta hivatalos megkülönböztethetőségi, termésstabilitási és egyenértékűség-vizsgálatának eredményei is megerősítették, amit a fajták vizsgálatáért felelős kutatási központ (Research Center for Cultivar Testing, COBORU) jelentésében hoztak nyilvánosságra. Ebben jelzik, hogy „a fajta határozottan megkülönböztethető minden más általunk ismert fajtától”. Ugyanez a hatóság készítette el a fajta hivatalos leírását, amelyben szerepel, hogy nincs olyan hasonló fajta, amelyet a Henola eltéréseinek megállapításánál alapul lehetne venni. A vizsgálatok során igazolást nyert, hogy a Henola terpénvegyületei minőség és mennyiség tekintetében jelentős mértékben eltérnek a piacon fellelhető többi fajtából származó terpénektől. A terpéneket kivonják vagy gőzzel desztillálják parfümök, élelmiszeripari aromák és növényi eredetű gyógyszerek előállításához. Az iparikender-vetőmagoktól függő, ütemesen fejlődő élelmiszeripari szektor áttörésként értékeli a fajtánkat.

A Henola 2020-ban elnyerte a Jövő Lengyel Terméke (Polish Product of the Future) díjat, és elismerésben részesítette a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter is.

A kenderprogramról

A Nemzeti Természetesrost- és Gyógynövényintézet Lengyel Kender Programja válasz az ipari kender globális piacán mutatkozó igényekre. Ez egyúttal a kutatóintézet által kidolgozott, ipari célú szellemi tulajdonjog sikeres értékesítésének példája is. A program célja, hogy biztosítsák az intézet tulajdonában álló, minősített és kizárólagos ipari kenderfajták vetőmagjainak ipari mennyiségben történő előállítását (például Białobrzeskie, Tygra, Henola és Rajan), valamint a Lengyelországban, Európában és más kontinenseken való értékesítését. A fajtákat termesztik az Egyesült Államok 41 államában, Uruguayban, a Dél-Afrikai Köztársaságban és Ausztráliában. Az intézet tevékenységének köszönhetően a lengyel iparikender-fajtákat elismerik a globális piacokon. Ennek eredményeként a licencek révén az intézet milliókban mérhető árbevételhez jut.

A kenderprogram legfőbb célkitűzése a növényfajták terjesztése és a mezőgazdasági tervezés és feldolgozás területén szerzett tudás átadása annak érdekében, hogy a növény népszerűsége Lengyelországban és külföldön fokozódjon.

Kapcsolat:

Witold Czeszak – A Lengyel Kender Program vezetője és társalapítója

Nemzeti Természetesrost- és Gyógynövényintézet

Poznań, Lengyelország

e-mail: office@polishhempprogram.com

tel.: +48 538 415 634

www.polishhempprogram.com

FB: https://www.facebook.com/polishhempprogram/

YT: https://www.youtube.com/channel/UCQXu75UTfZGxsYoC51FnOUg

IG: https://www.instagram.com/polishhempprogram/

 

Címkék: kender, Henola
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A búza és az árpa exportvolumene nőtt 2023-ban

A gabonafélék exportértéke és külkereskedelmi aktívuma volt a legmagasabb a 24 agrár- és élelmiszeripari ...