TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Francia méhészek egy elterjedt gyomirtószer, a proszulfokarb azonnali betiltására szólítanak fel a gyengélkedő ágazat megsegítése érdekében

Francia méhészek egy elterjedt gyomirtószer, a proszulfokarb azonnali betiltására szólítanak fel a gyengélkedő ágazat megsegítése érdekében

Hírek - 2021.11.22

A francia méhészek a második leggyakrabban alkalmazott gyomirtószer, a proszulfokarb betiltására szólítottak fel azzal az indokkal, hogy a minden korábbinál gyengébb méztermés által megrendített, legyengült ágazat védelmet igényel.

A vitatott gyomirtószer, a glifozát ez év végére várható visszatérése és – az ország méhészeti ágazatát letaroló nozéma járványra adott válaszként – a neonikotinoidok újbóli forgalomba hozatalára ismét kiadott engedély között a gyomirtószerek kiemelt helyet foglalnak el a francia mezőgazdaság napirendjében.

Most ismét feszültség lépett fel Franciaországban a proszulfokarbbal összefüggésben, amely a glifozát után a második légszélesebb körben használt gyomirtószer.

Mivel tavaly 14 ökológiai termesztésű terület 80 000 euró értékű hajdinatermése vált proszulfokarbbal szennyezetté, az őszi gyomirtó kezelések kezdete máris erőteljesheves reakciókat váltott ki a biogazdálkodási ágazat részéről.

Ez a gyomirtószer az, amely leginkább jelen van a levegőben, mind gyakoriságát, mind koncentrációját tekintve, mivel rendkívül illékony – áll a három szervezet, az Országos Biogazdálkodási Szövetség (National Federation of Organic Agriculture, FNAB), a Forébio, a tisztán ökológiai gazdálkodást folytatókat tömörítő szövetség, és a Générations Futures nevű nonprofit szervezet közös kiadványában.

Minden évben előfordul, hogy jelentős mennyiségű, proszulfokarb kezelésben nem részesült termés ennek ellenére szennyeződik. Tavaly például találtak olyan ökológiai gazdálkodásból származó terményeket, amelyekben a szermaradványok túllépték a megengedett határérték több mint 100-szorosát, hívták fel a figyelmet a szervezetek.

A további szennyeződések – és így az ökológiai termesztésű növények megsemmisítésének – elkerülése céljából az FNAB, a Forébio és a Générations Futures most juttatta el az ügyet tizenkét megyei prefektusi hivatalhoz.

A három fél a proszulfokarb-alapú termékek „azonnali és átmeneti” betiltását követeli, ami prefektusi rendelet formájában valósítható meg, a növényvédelmi termékek használata által kiváltott „kivételes és igazolt” kockázat esetén.

A betiltási követelésre a gyártó cég Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős kommunikációs vezetője úgy reagált, hogy „az egész ágazat elkötelezett a méhek egészségének elősegítése és védelme, továbbá, hogy a gyomirtószereket környezetvédelmi szempontból biztonságos, hatékony és célzott módon csak akkor használják, amikor szükséges.” „Franciaországban közösen dolgozunk a gazdákkal a biztonságos, arányos és hatékony használat érdekében, hogy védjük az ökológiai rendszereket és fenntartsuk az élelmiszertermelést” – és azt állította, hogy „tudomásunk szerint nincs összefüggés a proszulfokarb használata és a méhekkel kapcsolatos aggályok között”.

Új „beporzási terv”?

A méhészek a rovarirtószerek miatt is aggódnak, olyan időket írunk, amikor az ország az „új beporzási tervet” várja a kormánnyal júniusban folytatott közösségi konzultációt követően.

Az ágazat katasztrofális évét, amelynek során a 2020-as évben begyűjtött méz mennyiségének mindössze harmadát sikerült betakarítani, elsősorban a klímaváltozás számlájára írják.

Azonban a francia méhészek társasága, az UNAF arra is aggodalommal tekint, hogy mi lesz az eredménye a mezőgazdaságban alkalmazott rovarirtószerek méhekre gyakorolt hatására vonatkozó előírások kormányzati felülvizsgálatának.

A társaság figyelmeztetett a beporzó rovarok neonikotinoid rovarölőszerek bevetésének eredményeként összeomló populációira is – mint olyan szempontra, amelyet az ágazat szerint nem kellő súllyal mérlegeltek a felülvizsgálat alkalmával.

A méhészeti ágazat szélesebb körben is aggodalmat vált ki az európai polgárok körében. Szeptember végéig a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat” elnevezésű, európai polgárokhoz fűződő kezdeményezés részeként több mint 1,2 millió aláírást gyűjtöttek össze. Ez a kezdeményezés a szintetikus rovarölőszerek használatának 80%-os csökkentésére hív fel 2030-ig, és 100%-os csökkentésre 2035-ig.

Minderre pár hónappal azelőtt került sor, mielőtt Franciaország venné át az EU Tanácsának elnökségét, és pár héttel azután, hogy Franciaország nemzetgyűlése felkérte a kormányt a méhek védelmére, és hogy tegyék a méhek védelmét „2022 kiemelt nemzeti ügyévé”.

 
Forrás: Agrow

Címkék: növényvédelem, mezőgazdaság, gyomirtó szer, méhek, beporzók, proszulfokarb
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

2023. október 31-én jelent meg a KAP Stratégiai Terv Vidékfejlesztési pályázati menetrend. Ez egy útmutató arra ...