TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Magyar állampolgárrá vált a durumbúza – A minőségi száraztészta-alapanyagot a piac kiemelkedő árral honorálja

Magyar állampolgárrá vált a durumbúza – A minőségi száraztészta-alapanyagot a piac kiemelkedő árral honorálja

Hírek - 2021.08.18

A durumbúza világszerte a száraztésztagyártás elsődleges alapanyaga, az évente megtermett 30–40 millió tonna termés 94–98%-ából olasz típusú tésztatermék készül. A durumbúzának több kedvező tulajdonsága is előnyt jelent a feldolgozási folyamat során.

Nagy sárga pigmenttartalma tojás hozzáadása nélkül is esztétikus, hosszan eltartható termék előállítását teszi lehetővé. Fehérje- és nedvessikér-tartalma is nagy, de emellett még a sikérszerkezete is különleges. Az erős sikérváz a feldolgozás, majd a főzés során képes visszatartani a keményítő molekulákat, aminek következtében a tészta felülete nem nyálkásodik, nem ragad, alakját stabilan megőrzi.

Magyarországon a durumbúza termőterülete a KSH adatai szerint az elmúlt 10 évben 12 ezer ha (2011.) és 27 ezer hektár (2020.) között változott, noha a fogyasztás és a malomipari feldolgozó kapacitás bővülése a termőterület növekedését indokolná.

A durumbúza termőképességét nehéz összehasonlítani az őszi búzáéval, hiszen a faj termesztésére főként magas színvonalon gazdálkodó növénytermesztő cégek szakosodtak, amelyek szigorúan betartják a javasolt termesztéstechnológiát. A KSH adatait tekintjük a durumbúza termésátlaga 4,08 (2011) és 4,41 t/ha (2020), közötti tartományban változott. A durum búza technológiai minőségét nem lehet egyetlen számadattal jellemezni, a kifejezés a tulajdonságok széles skáláját takarja, melyek részben a malomipar, részben pedig a tésztaipar és a fogyasztók igényét tükrözi. A durum búzával szemben támasztott két legfontosabb követelmény le egyszerűsítve:

1. nagy mennyiségű szemolina (nagyszemcsés durum darafrakció) előállítására legyen alkalmas;

2. az őrleményéből elállított tésztának meg kell felelnie a fogyasztók, a végfelhasználók elvárásainak.

A Marton Genetics portfóliójában két őszi durumbúza található. Az Mv Pennedur és az Mv Pelsodur.

mg1Az Mv Pennedur intenzív típusú, a hazai klimatikus viszonyok között biztonságosan termeszthető, bőtermő fajta. Az állami fajtakísérletben termése 3%-kal haladta meg a kontroll fajták átlagát, három év átlaga alapján a kisparcellás kísérletben az Mv Pennedur 6,27 t/ha-os termésátlagot ért el. A kiváló termőképesség a fajtában kiegyensúlyozottan jó technológiai minőséggel párosul. Az Mv Pennedur adatai elérték, vagy meghaladták a kontroll fajták átlagos értékeit, szemolina kihozatala 2,1%-kal, üvegessége 4,7%-kal sárga pigment tartalma pedig 6,3%-kal volt nagyobb. A fajta legnagyobb értéke az évjárattól függetlenül rendkívül stabil siker erőssége, amit a sikér index mérésével határoztunk meg. Az Mv Pennedur sikér indexe 75 és 98 között változott.

mg1t

 

mg2Az Mv Pelsodur bőtermő, kiváló tésztaipari minőségű, kiváló stressztűrő képességű, korai érésű őszi durumbúzánk. Az Mv Pelsodur termőképessége kiváló, kedvező évjáratban termése elérheti a 8 tonnát hektáronként. Állami fajtakísérletben a standard fajták átlagához viszonyítva 10%-kal többet termett. Malomipari minőségét stabilan megőrzi, sikérerőssége és sárgapigment-tartalma egyaránt kiváló. Mélyebb fekvésű területen, csapadékos évjáratban, tápanyagban gazdag talajokon megdőlésre hajlamos lehet. Hidegtűrése kiemelkedően jó az őszi durumbúzák között.

mg1t

Vetőmag értékesítéssel kapcsolatban keressék kollégáinkat a megszokott elérhetőségeken vagy a martongenetics.com oldalon.

www.martongenetics.com 

Címkék: durumbúza, Marton Genetics
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átalakult és bővült a NAK falugazdász hálózata

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette ...