TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Elszállt a nitrogénműtrágya ára –  A gyártók sem tudják, hol a folyamat vége, és ez hogyan hat az ágazatra

Elszállt a nitrogénműtrágya ára – A gyártók sem tudják, hol a folyamat vége, és ez hogyan hat az ágazatra

Hírek - 2021.11.02

A nitrogénműtrágya ára fél év alatt 100-120 százalékkal emelkedett Magyarországon, nehéz helyzetet teremtve a gazdálkodók és nitrogénfelhasználók számára. Az okok között szerepel a földgáz árának növekedése, a globális járványhelyzetben nehézkessé vált szállítás, a nyugati felvevőpiac „éhsége”, a terményárak emelkedése, illetve mindezen hatások összegződése.

„Ezzel nehéz lesz megbarátkozniuk a magyar termelőknek, tologatják is a beszerzést. Egyébként a komplex műtrágyáknál sem jobb a helyzet, a foszfor ára különösen nagyot ugrott” – mutatott rá az AgrárUniónak Vázsonyi László, a budakeszi központú 
VulcanAgro Kft. fejlesztőmérnöke. A cég modern, gazdaságos termésnövelő készítményeket, talajjavítókat, elemi kénes termékeket, folyékony szerves és szervetlen termésnövelőket gyárt. Termékei a konvencionális és ökológiai gazdálkodásban egyaránt alkalmazhatók.

Készlet- és alapanyaghiány

Vazsonyi Laszlo VulcanAgro JavĂtottVázsonyi László, a VulcanAgro Kft.fejlesztőmérnöke

 

A magyarországi komplex műtrágyahelyzetet súlyosbítja, hogy kiesett a piacról az egyik nagy szereplőnek számító Keleti Agrár cégcsoport. Ez is hozzájárult a hiányhoz, de egyébként is problémát je­­-
lent, hogy a jelentősebb kereskedők-viszonteladók évek óta nem készleteznek, hanem egyfajta ügynökként közvetítik a megrendeléseket. „A termelőknél vannak még olyan készletek, amelyekkel a szezont el tudják indítani. Hogy október–novembertől mi lesz, azt ma még nem lehet látni” – mondta Vázsonyi László a szeptember eleji beszélgetésünk során. A szakember egyébként az ősz elején már nem várt további áremelkedést a műtrágyapiacon.

A VulcanAgro által gyártott és értékesített köztes termékek (talajjavítók, kén, magnéziumoldat stb.) terén nagyjából 10-30 százalékos áremelkedés történt, de a szállítási nehézségek itt is komoly problémákat okoznak. Szintén gond, hogy bizonyos anyagokat, például a legfontosabb mikroelemek közé tartozó rezet a növénytermesztésen kívül más ágazatok is használják, emiatt ebből is hiány lépett fel. A foszforsav esetében is közel százszázalékos áremelkedés volt tapasztalható az elmúlt fél évben. „Mára néhány alapanyagnál, például a nitrogénnél napi árak alakultak ki, a gyártók helyzete pedig ilyenkor nem egyszerű” – emelte ki a VulcanAgro fejlesztőmérnöke.

Vázsonyi László úgy véli, hogy akár évekbe is beletelik, mire a műtrágyapiac újra stabilizálódik. Emiatt termelőként célszerű akár fél évre előre tervezni, gyártóként meg pláne, és ezt az elvet követi a VulcanAgro is, amely folyékony NPK-t is előállít. Mára eljutottak odáig, hogy sokkal nagyobb alapanyagkészletekkel dolgoznak, mint korábban. „Idén alighanem kapkodás várható, sok elégedetlen ügyfél lesz. A jövőben tudatosabban kell a gazdáknak megtervezni a beszerzést, ahogy terményt készleteznek, úgy input anyagot is kell majd nekik, a pandémia és a jelenlegi helyzet erre tanít meg mindenkit” – véli Vázsonyi László.

A klímaváltozás átformálja a műtrágyákat is

A több ezer hektáron termelő nagygazdaságokban nem fognak kevesebb műtrágyát használni, tudomásul veszik, hogy erre most többet kell költeni. A mezőgazdaság legnagyobb nehézsége talán éppen az, hogy a belőle élőknek akkor kell óriási kiadásokba verniük magukat, amikor még nem tudják, hogy amit elvetnek, annak milyen ára lesz az aratáskor. „Ami ennél is nagyobb kockázatot rejt, az a klímaváltozás, és emiatt is megakad a hazai termelés. Volumenben képtelenek vagyunk egy bizonyos szint fölé menni, és lassan kukoricából is importra szorulunk” – mutatott rá Vázsonyi László. Véleménye szerint a helyzetet a növekvő terményárak egy darabig ellensúlyozzák, de az agrárolló nem tud becsukódni.

A VulcanAgro azért látja megoldásnak a folyékony, magas hatóanyag-tartalmú, szélsőséges körülmények közt is működő műtrágyákat, mert a szilárd műtrágyák a kevés esővel nem fognak működni a jövőben. Erre a gazdák is kezdenek rájönni, így a folyékony, szerves anyagú NPK piaca növekszik. Előtérbe kerül a melasz, vinasz, a cukoralapú NPK-k ugyanis nemcsak javítják a talajéletet, de a vízmegtartó képességet is növelik. Mivel a műtrágya oldott állapotban kerül a földbe, és rengeteg hatóanyagot tartalmaz viszonylag olcsón, egyre versenyképesebb a szervetlen, só típusú műtrágyákkal. Utóbbiak ráadásul sok vizet vonnak el az oldódáshoz, valamint később hatnak, míg a folyékony halmazállapotú lényegében azonnal a növények rendelkezésére áll.
„A gazdáknak érdemes kísérletezgetniük, más technológiát is kipróbálniuk, hiszen a régi, hagyományos módszerek nap mint nap megbuknak. A folyékony technológiára történő átálláshoz nincs szükség költséges beruházásokra, csupán nyitottságra” – zárta Vázsonyi László.

Ha az energia drágul, 
minden drágul

Cseri Laszlo NitrogenmuvekCséri László, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi igazgatója

 

A Bige Holding Csoport tagjának számító pétfürdői Nitrogénművek Zrt. ma az egyetlen magyar ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal is rendelkező nitrogénműtrágya-gyártó cég. Fő termékei a hazai, kiváló minőségű dolomit hozzáadásával gyártott, granulált és prillezett változatban is kapható pétisó mellett 
az ammónium-nitrát, a karbamid és a Nitrosol műtrágyák. A péti gyár évi 1,45 millió tonna nitrogénalapú műtrágya előállítására alkalmas. 2009-ben létrejött Genezis Partnerhálózatuk – az egész országot lefedő szaktanácsadói és direkt értékesítői hálózatként – a műtrágya mellett vetőmagot és növényvédő szereket kínál a gazdáknak.

A Nitrogénművek szerint a nitrogénműtrágya áremelkedésének legfőbb oka az energiaárak emelkedése és a stabil keresleti piac. Míg a gáz ára tavaly nyáron 5-8 euró/MWh között alakult, jelenleg 70 euró/MWh fölött van. A másik tényező a szén-dioxid-kvóta jelentős mértékű drágulása. Eddig 400 Ft/tonnát jelentett a műtrágya előállítási költségében, most viszont a 11-szeresét. „A piaci mozgásokat leginkább a gáz ára fogja befolyásolni, illetve a piacon elérhető áru mennyisége. A keresletet stabil, a kínálat azonban idén nem kimagasló, számos régiós termelőkapacitás leállása szűkítette a piacot. A jelenlegi magas gázárak további leállásokat okoztak Európa-szerte. A 2022/2023-as terményárak növekedése prognosztizálható, ami a megnövekedett költségek egy részét kompenzálhatja” – tekintett előre Cséri László, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi igazgatója.

A vállalatnál egyébként a tervezett karbantartásaik miatt a termelés nem éri el a maximális szintet 2021-ben. Keresleti oldalon viszont nem számítanak csökkenésre, vagyis abban bíznak, hogy a termelt volumenüket nagy biztonsággal piacra tudják helyezni.
A friss előrejelzések szerint 2021 utolsó negyedévében, illetve a jövő év első negyedévében a gáz ára nem fog csökkenni. 
Az utóbbi napokban jelentették be, hogy a magas gázárak miatt több gyár ideiglenesen szünetelteti termelését, az alacsonyabb hatékonyságú üzemek ugyanis ilyen környezetben már nem tudnak gazdaságosan működni. „Azt gondolom, egyre fontosabb, hogy a műtrágya a termelőnél legyen. Ennek egyik feltétele, hogy a műtrágyát időben meg kell vásárolni. Érdemesnek tartjuk a költségek fedezését, ahol lehet. A piacok rendkívüli erős volatilitása miatt a költségekkel szemben a tervezett bevételeket is javasolt rögzíteni a határidős piacokon, ezzel csökkentve a piaci kockázatokat” – tanácsolta Cséri László.

Végigvonul a termékpályán

Sorra érkeznek a hírek arról, hogy nagy műtrágyagyártó cégek csökkentik vagy ideiglenesen leállítják a termelést, és nem lehetetlen, hogy ez Magyarországon is bekövetkezik. Amint 
a portfolio.hu október 6-án közreadta, a műtrágya-felhasználás főszezonjában csúsznak a szállítások, a továbbra is meredeken emelkedő árak miatt pedig egyes gazdák lemondanak beszerzési terveik egy részéről. Idehaza már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek is fontolgatja a termelés leállítását – mondta el a Portfoliónak Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. A következmények beláthatatlanok, de a termésmennyiségek csökkenése és a takarmányárak, valamint malomipari alapanyagok drágulása már borítékolható.

„Minden egyes euró növekedés a földgáz árában négy euró növekedést jelent a pétisó tonnánkénti önköltségi árában. Tavaszra egészen biztosan nem lesz elegendő műtrágya, sehol Európában. Ha pedig szokatlanul hideg lesz télen és így a kontinens sok földgázt használ el, akkor a mai műtrágyaárak akár 
a duplájára is nőhetnek néhány héten belül” – figyelmeztetett a Nitrogénművek tulajdonosa, aki szerint mindez a termékpályán is végigvonul majd.

Zivataros időszak

Szabo JanosSzabó János, az RWA Magyarország Kft. mű­­trágyaüzletág-vezetője

 

Az RWA Magyarország Kft. a hagyományos mono- és alap NPK termékek mellett hosszú ideje „gondoz” olyan alternatív tápanyag-utánpótlást kínáló termékköröket, amelyek most előtérbe kerülnek. Szabó Jánossal, az RWA Magyarország Kft. műtrágyaüzletág-vezetőjével lapunk október második felében beszélt. A szakember elmondta, hogy a műtrágyapiacon tapasztalható jelentős áremelkedések oka a foszfor és a nitrogén hatóanyagok árának növekedése. Ez okozza a komplex NPK termékek elnyúló áremelkedését is. Mindezeket csak tetézi, hogy némely magyarországi piaci szereplő működésében is zavar keletkezett.

Ez a zivataros időszak lehetőséget is teremtett vállalatunk számára – emelte ki Szabó János. A jelenlegi helyzetben már nem csak a műtrágyák ára, hanem időbeni elérhetősége lesz a legfontosabb tényező. A hagyományos termékek között így nagyobb jelentőséget kapnak az eddig mostohán kezelt PK, NP, valamint a speciális mikro-, mezo és makroelemsorral rendelkező összetételek. A legtöbbször akár táblaszintű tanácsadással is párosuló, valamilyen biostimulátorral vagy más alternatív forrású tápanyagforrással felvértezett termékeket azonban nem egy-két nap beemelni és kellő szakmai támogatás mellett értékesíteni a piacon. Az RWA Magyarország Kft. a folyamatosan gondozott beszállítói szakmai kapcsolatai révén több alternatívát is tud ajánlani a felmerülő tápanyag-utánpótlási kihívásokra.

Az RWA a folyamatos portfóliófejlesztés keretében telephelyein 2022 tavaszától lehetőséget nyújt partnereinek kis tételű, akár egyenesen a permetezőkbe, tárolótankokba történő folyékony műtrágya vásárlására is. Továbbra is biztosítják partnereiknek a megvásárolt termékek meghatározott idejű bértárolását, és a kedvező árú finanszírozási feltételeiket is fenntartják.

Talajjavító vulkáni hamu

Podraczki KarolyPodráczki Károly Colas Északkő Bányászati Kft. értékesítő

 

A tápanyag-gazdálkodásban az utóbbi évtizedekben egyre inkább előtérbe kerülnek a természetes eredetű, ásványi trágyák, a makro-, mikro és nyomelemekben gazdag természetes ásványi anyagok. Mint a riolittufa, pontosabban az ebből a vulkáni hamuból készülő talajjavító őrlemény, amelyet a Colas Északkő Bányászati Kft. állít elő és forgalmaz. A Colas Északkő bányái Észak Magyarországon, 
a Dunakanyartól a Tokaji-hegységig húzódnak. A cég értékesítőjét, Podráczki Károlyt októberben kérdeztük a riolittufáról.

„Bodrogkeresztúri üzemünkben bányásszuk a riolittufát, amiből sok más egyéb, így ipari, építőipari alkalmazásra szolgáló termék mellett mezőgazdasági felhasználásra talajjavító anyagot állítunk elő – sorolta a szakember. – Utóbbi termékünkhöz rendelkezünk Nébih- és Biokontroll-engedéllyel, illetve a Biokultúra Egyesület ajánlásával.”

A riolittufa szemcseméretéből adódóan javítja a porozitást, a talajba keverve a laza talajokat kötöttebbé teszi, a kötött talajokat pedig lazítja, megfelelő körülményeket biztosítva ezzel a talajlakó baktériumok és gombák számára. A másik előnye, hogy remek az abszorpciós képessége, így térfogattömegéhez képest nagy mennyiségű, 20-25 százaléknyi vizet képes megkötni, optimalizálva a talaj vízgazdálkodását. A pH-ja közel semleges, ioncserélő képességének köszönhetően jó eredmények érhetőek el 
a savanyú talajok javításában. Említésre méltó, hogy a riolittufával kezelt területeken optimálisabbak a hőmérsékleti viszonyok, így korábbi és egyöntetűbb kelést tud biztosítani a növényeknek. Magas makro-, mikro- és nyomelem-tartalma gazdagítja a talajt, és jó hatással van a növények fejlődésére.

De a szántóföldön kívül is nagyon sokrétű a felhasználása a riolittufának, állattartó telepeken például a padozatra szórva a hígtrágyalé felszívására, szervestrágya-, illetve komposztkezelésre is alkalmas.

„A riolittufa iránt érdeklődők és a felhasználók köre évről évre bővül. Van partnerünk, aki kipróbálta tavaly és elvitt 20-25 tonnát, az idén pedig már 220-at vitt. A riolittufa organikus anyag, bio- és AKG-programban is kijuttatható. Az ára is nagyon kedvező, ha egy általános, tíz tonna per hektáros mennyiségről beszélünk, akkor úgy nettó 40 ezer forint/hektár a költsége” – mondta el Podráczki Károly.

Óriási a kereslet

Kurthy Molnar ZoltanKürthy-Molnár Zoltán Timac AGRO Hungária Kft. marketingmenedzser

 

A Timac AGRO Hungária Kft. marketingmenedzsere, a következő műtrágyapiaci pillanatképet festette lapzártánkkor.

„Talán a legnehezebb feladat most 
a műtrágyapiac jövőjének, kilátásainak megítélése. A folyamat egy évvel ezelőtt kezdődött a foszfor világpiaci árának emelkedésével, ezt követte a kálium, majd pedig a nitrogén drasztikus drágulása. És továbbra is napról napra érkeznek a hírek az újabb alapanyagár-emelkedésekről. A nitrogén esetében pedig már nem csupán áremelkedésről, de komoly hiányról is beszélni kell.”

A szakember szerint a készletbetárolási döntéseiknek köszönhetően a kommersz műtrágyák ára megközelítette, sőt némely esetben meg is haladta a Timac AGRO által gyártott és forgalmazott speciális műtrágyák árát, ugyanis a biostimulátor komponenseket, speciális alapanyagokat nem érintette az áremelkedés. Sajnos azonban a készletek csökkenése miatt az elmúlt egy hónapban már több ízben is frissíteni kellett az áraikat. A termelők kedvéért a Timac AGRO Hungária Kft. már október 4-én elindította tavaszi kampányát, sőt volt olyan kolléga, aki már augusztusban a jövő évi műtrágyát adta el. Ezek a tendenciák nem csupán hazánkban, de egész Európában jellemzőek. A kereslet ilyen mértékű növekedése egy idő után azonban mindenhol hiányt fog eredményezni, illetve tervezhetetlenné teszi a következő évet. Ha pedig valamilyen oknál fogva az alapanyagárak hirtelen „beszakadnának”, a drágán legyártott termékek fognak gondot jelenteni. Ebben a helyzetben nagyon nehéz tanácsot adni, de talán még jobban előtérbe kerül az okszerű, talajvizsgálaton alapuló tápanyag-utánpótlás.

Hatással lesz 
a jövő évi termésre

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Portfoliónak azt nyilatkozta, hogy már jelenleg is nehéz a kiszolgálás, komolyabb raktározott mű­­trágyakészlet csak kevés szereplőnél van. Sokkal nagyobb utánajárást és magasabb költségeket kíván meg a műtrágya beszerzése, de egyelőre aki akar, tud venni. Részben az árak, részben pedig a beszerzési nehézségek miatt azonban a műtrágya-felhasználás két számjegyű csökkenést mutathat a szezonban Magyarországon. Ennek a gabonatermésre is hatása lesz– szögezte le Petőházi Tamás, aki szerint a magasabb inputköltségek a teljes termékpályán végigmehetnek, kérdés persze, hogy az egyes szereplők mennyit tudnak érvényesíteni megnövekedett költségeikből.

Az unió tagjai már intézkednek, 
hazánknak is lépnie kellene

Lapzártánkkor érkezett sajtóközlemény szerint a Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban. Bige Zoltán, az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége gazdasági és kereskedelmi bizottságának elnöke és a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója aggodalmát fejezte ki az iparágban tapasztalható bezárásokkal kapcsolatban, aminek eredményeként bizonytalanná válhat az új mezőgazdasági szezon optimális kezdése. Mint kifejtette: a költségek növekedésén túl sokkal nagyobb problémát okozhat a tavalyi szinttől elmaradó tápanyag-utánpótlás. Számos tagállam már intézkedéscsomagot készít elő a helyzet kezelésére, Magyarországon erről egyelőre nem volt szó.

Bige Zoltán szerint két szinten is foglalkozni kell a témával. Az egyik az azonnali ellátásbiztonság megoldása. A második szint az egyre kedvezőtlenebbé váló beruházási környezet. „Ebből a szempontból Európa versenypozíciója jelentősen romlott, a magas energiaárak és az egyre növekvő környezetvédelmi költségek nem vonzzák a beruházókat, pedig a célul kitűzött karbonsemlegességhez erre nagy szükség van. A kiegyenlítetlen versenykörnyezetet Nyugat-Európában nemzeti forrásokkal igyekeznek ellensúlyozni, ez idehaza egyelőre még szintén várat magára” – fogalmazott a szakember.

A Nitrogénművek kedvező költségszinttel, jól diverzifikált piacokkal és ideális termékportfolióval rendelkezik, de a jelenlegi gázár óvatosságra készteti a cég vezetőit. A vállalat folyamatos működését jelenleg az exportpiacok megnövekedett igénye biztosítja. A kialakult helyzetben még Hollandiát is el tudják érni Pétisó termékükkel, melynek az európai kapacitások 10 százalékával rendelkeznek itt, Magyarországon – áll a közleményben.

A G7.hu-n megjelentek szerint a Nitrogénműveknél követik az iparágban standardnak számító gázbeszerzési struktúrát, aminek következtében a mai bizonytalan helyzetben a gázár változása nagyon rövid időn belül jelentkezik a termék árában. Ez a változó költségelem abszolút meghatározó, a mostani szinten a Pétisó műtrágya önköltségi árának 75-80 százaléka a gáz. Csak az elmúlt három hónapban az egy tonna Pétisóhoz szükséges gáz ára 91 euróról 227-re emelkedett. A Nitrogénművek szeptemberi gázszámlája több mint tízszer akkora lesz, mint tavaly ugyanekkor.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: műtrágya, nitrogénműtrágya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja a Rapid 300-400C/S nagyobb méretű ...

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata megnöveli a BioDrill aprómagvető egység ...