TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 70.966,83 Ft (tonna)
Napraforgómag: 151.196,52 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.635,98 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 61.341,59 Ft (tonna)
Repcemag: 165.397,45 Ft (tonna)
Full-fat szója: 222.208,59 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 613 Ft
Benzin ára: 598 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,85000
USD: 369,26000
CHF: 415,37000
GBP: 468,22000
Hirdetés
Mi lesz itt a télen? Pesszimistán máris a Green Deal végét jósolják

Mi lesz itt a télen? Pesszimistán máris a Green Deal végét jósolják

Hírek - 2021.10.31

Európának úgy kellene lassan áttérnie a megújuló energiaforrásokra és a zöld megoldásokra, hogy a világban minden idők egyik legsúlyosabb energiakrízisét éljük. Máris léket kapott a Green Deal?

Az uniós Green Deal (vagyis zöld megállapodás) azt célozza, hogy az EU gazdasága modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakuljon át, leküzdve az éghajlatváltozás és a környezet károsodásának negatív hatásait. Az ambiciózus célok szerint 2050-re nettó nullára csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a hétéves uniós költségvetés és a Next Generation EU eszköz révén rendelkezésre álló, összesen 1,8 billió eurót kitevő pénzösszeg egyharmada ennek finanszírozását szolgálja.
Az agrarheute szaklap friss írása azonban máris a Green Deal végét (vagy legalábbis elodázását) jósolja a kialakuló energiakrízis miatt. Nemrég a franciák már az üzemanyagárak növekedése miatt is az utcára vonultak – de mit fog szólni akkor az európai népesség a rakétaként kilövő energiaárakhoz? A benzin és a gázolaj mellett immár az áram, a gáz, a fűtőolaj, a szén, a pellet és más energiahordozók ára is elképesztő magasságokba szökött.

A termelők mellett a fogyasztók is megisszák ennek a levét, hiszen az élelmiszerek ára ugyanígy növekedésnek indult. A vegyszerek és műtrágyák szintén megdrágultak, az ellátási láncok akadoznak, így néha azok sem tudnak inputanyagokhoz jutni, akik bármennyi pénzt megadnának értük. A német cikkszerző szerint a gázolaj literenkénti ára október elején 1,55 euró (558 Ft) volt Németországban, és a tél még csak most érkezik Európába. Miközben a spanyolok, olaszok, franciák a lakosság terheinek enyhítésén gondolkodnak, addig a németeknél a szén-dioxid-kibocsátáshoz kötött adót az új évben emelni kívánják.

Három éve nem fordult elő, hogy a nyersolaj hordónkénti ára 80 dollár fölé menjen, de most ez is bekövetkezett. A tiszta energiák (szél, napfény) természetesen nem tudják gyorsan kiváltani a nem megújuló energiaforrásokat, ami egyértelműen a Green Deal ellenében hat. Az átmenetet ilyen körülmények között szinte lehetetlen hatékonyan menedzselni, különösen azért nem, mert a fogyasztókra és vállalkozásokra extra terhet róna, de ma nem ennek az idejét éljük.

Az EU a világ legambiciózusabb klímatervével rendelkezik, de éppen ezért a legsebezhetőbbel is. A jelenlegi viszonyok mellett egyedül Németországnak 5 billió euróval kellene többet költenie most, mint korábban, azért, hogy elérjék a 2045-re tervezett célkitűzéseiket ezen a téren.Pedig már az energiakrízis nélkül is a német polgárok fizettek a legtöbbet az elektromos áramért – az egész világot tekintve.

A műtrágyagyárak és más energiaigényes üzemek sorra függesztik fel működésüket szerte Európában. A német Bergkamen bányaváros szénerőműve ugyancsak bezárt a közelmúltban, mert kifogyott a fűtőanyagból. Kormányzati beavatkozások nélkül horrorisztikus mértékben emelkedhet az áram, a gáz és az olaj ára a tél során, kiszámíthatatlan reakciókat keltve a lakosságban. Talán a franciák álltak elő a legéletképesebb megoldással, ahol tavaszig az áram- és gázárakra „sapkát” kívánnak húzni, abban reménykedve, hogy a jó idő beköszöntével az árak esni fognak.Címkék: gaz, energia, árnövekedés, kőolaj , Green Deal, beavatkozás, áram
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden beporzó fontos, védd őket te is! – Íme az öt legérdekesebb ...

Talán sokan nem is gondolják, hogy a levegőben repkedő méhek mellett más zümmögő szövetségesek is fontos munkát ...