TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Nyakláncot kapnak a tehenek, így kerítés nélkül legelhetnek

Nyakláncot kapnak a tehenek, így kerítés nélkül legelhetnek

Hírek - 2021.08.31

A tejelő és húsmarhák esetében is hasznos a legeltetés, amit viszont jelentősen megdrágít, ha villanypásztort vagy kerítést kell építenünk a területünkre. Egy találmány most mindezt virtuálisan oldja meg.

Leginkább egy nyaklánc és egy kolomp keverékére hasonlít az az 1,4 kilogrammos eszköz, amelyet a norvég Nofence Grazing Technology cég fejlesztett ki szarvasmarhák részére. Ezzel viszont már nincs szükség kerítésre, villanypásztorra a jószágok legeltetésénél, hanem elég egy applikáción berajzolni a területünk határát.

Az adatok aztán az állatok nyakán lévő műszerhez is eljutnak (természetesen vezeték nélküli megoldásról van szó), amely a területhatár átlépését hanggal jelzi a szarvasmarha részére, ez pedig visszafordulásra készteti a jószágot. Az eszköz révén ráadásul a csorda helyzete mindig valós időben ellenőrizhető egy tabletről, okostelefonról vagy másfajta számítógépről, és a rendkívüli helyzetekről értesítést is kap a gazda.

A virtuális kerítést 2 éven keresztül tesztelték az Egyesült Királyságban. Mára közel 28 ezer nyakörvet értékesítettek, és ezek 74 millió órán keresztül őrködtek a szarvasmarhák fölött, vagyis jól kipróbált termékről van szó. Az eszköz árát 9 fontban (szűk 4000 forintban) határozta meg a gyártó, de ez egy hónapra vonatkoztatott költséget jelent.

Amikor az állat átlépi a területhatárt, három fokozatú hangfigyelmeztetés próbálja visszaterelni. Amennyiben így sem kíván visszatérni, akkor a nyakát egy elektromos impulzus éri, amely egy normál villanypásztor által kifejtett elektromos energia 18 százalékával egyenértékű, vagyis kíméletesebb annál. Ha erre a „csípésre” került sor (vagyis fennállt a veszélye a szarvasmarha elkóborlásának), az eszköz azonnal értesítést küld a gazdának, megadva a jószág pontos helyét is.

Ha az állat makacs, és három elektromos impulzus után sem hajlandó visszatérni, akkor onnantól elkóboroltként tartja nyilván a rendszer, és a gazda személyesen is beavatkozhat. Mivel az eszköz inkább az állatok hallására, semmint a látására apellál, a kutatók szerint sokkal hatékonyabban látja el feladatát. Tapasztalatok alapján 30 hangjelzésre jut 1 elektromos impulzus, vagyis a marhák engedelmesednek a virtuális terelésnek.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: szarvasmarha, villanypásztor, legeltetés, kerítés, virtuális, költség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva a fenntartható védelmet kereső gazdák számára ...

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. ...