TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Genti tudósok burgonyavész elleni vakcinát fejlesztenek

Genti tudósok burgonyavész elleni vakcinát fejlesztenek

Hírek - 2021.08.27

A Genti Egyetemen dolgozó tudósok kifejlesztettek egy olyan vakcinát, amely alkalmas a burgonyavész, a burgonya egyik leggyakoribb kórokozója leküzdésére. Ez a betegség vezetett az írországi nagy éhínséghez az 1840-es években.

A burgonyavészt a Phytophthora infestans nevű gomba okozza, amely a paradicsomot is veszélyezteti. A burgonyavész volt az oka annak, hogy szinte a teljes termés tönkrement, ami az 1840-es években Európában, 1845–52-ben Írországban és 1846-ban a skót felföldön éhínséghez vezetett. Manapság általában gombaölő szert használnak a betegség ellen, ami azonban túladagolás esetén károkat okozhat a környezetben.

A Genti Egyetem biomérnöki tudományok kara viszont kifejlesztett egy olyan vakcinát, amellyel megelőzhető a burgonyavész anélkül, hogy a mellékhatások károsítanák a környezetet. A vakcina ugyanúgy működik, mint az összes többi: a P. infestans mutációját használják fel arra, hogy immunválaszt váltsanak ki vele, így a vakcina lehetővé teszi, hogy a növény a saját immunrendszerére támaszkodva védekezzen a betegség ellen.

„Azokon a burgonyaföldeken, ahol nem védekeznek a betegség ellen, a teljes termés 7-10 nap alatt megsemmisülhet” – fejtette ki a projekt vezetője. Ezt a megoldást azonban erősen korlátozza az uniós zöld New Deal kezdeményezés, amely a gombaölőszer-használat 50%-os csökkentését irányozza elő. „A kutatócsoportunk emiatt alternatív lehetőségek keresésébe fogott, többek között megfigyelve azoknak az illékony anyagoknak a hatását a burgonyanövény ellenálló képességére a fertőzéssel szemben, amelyeket a sérült zöld levelek bocsátanak ki (zöldlevél -illékony anyagok vagy GLV)– mondta.

Ezeknek az illékony anyagoknak a keletkezése természetes folyamat, amivel nő a növény ellenálló képessége a fertőző organizmusokkal szemben. Az illékony összetevők természetes úton jönnek létre, amikor a növényi szövet sérül, például fűnyírás közben. Néhány ilyen anyag a megfigyelések szerint még más fajokban is fokozta a növényi ellenálló képességet.

 

 Forrás: Agrow, Fotó: Kanabe Szilárd

Címkék: burgonya, vakcina, biológiai növényvédelem, burgonyavész
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajlakó kártevők, talajfertőtlenítés – Drótférgek, ...

A talajlakó kártevők kapás kultúráink nagy károkozásra képes károsítói, amelyek ellen a védekezés nem maradhat el. ...