A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Genti tudósok burgonyavész elleni vakcinát fejlesztenek

Hírek - 2021.08.27

A Genti Egyetemen dolgozó tudósok kifejlesztettek egy olyan vakcinát, amely alkalmas a burgonyavész, a burgonya egyik leggyakoribb kórokozója leküzdésére. Ez a betegség vezetett az írországi nagy éhínséghez az 1840-es években.

Genti tudósok burgonyavész elleni vakcinát fejlesztenek


A burgonyavészt a Phytophthora infestans nevű gomba okozza, amely a paradicsomot is veszélyezteti. A burgonyavész volt az oka annak, hogy szinte a teljes termés tönkrement, ami az 1840-es években Európában, 1845–52-ben Írországban és 1846-ban a skót felföldön éhínséghez vezetett. Manapság általában gombaölő szert használnak a betegség ellen, ami azonban túladagolás esetén károkat okozhat a környezetben.

A Genti Egyetem biomérnöki tudományok kara viszont kifejlesztett egy olyan vakcinát, amellyel megelőzhető a burgonyavész anélkül, hogy a mellékhatások károsítanák a környezetet. A vakcina ugyanúgy működik, mint az összes többi: a P. infestans mutációját használják fel arra, hogy immunválaszt váltsanak ki vele, így a vakcina lehetővé teszi, hogy a növény a saját immunrendszerére támaszkodva védekezzen a betegség ellen.

„Azokon a burgonyaföldeken, ahol nem védekeznek a betegség ellen, a teljes termés 7-10 nap alatt megsemmisülhet” – fejtette ki a projekt vezetője. Ezt a megoldást azonban erősen korlátozza az uniós zöld New Deal kezdeményezés, amely a gombaölőszer-használat 50%-os csökkentését irányozza elő. „A kutatócsoportunk emiatt alternatív lehetőségek keresésébe fogott, többek között megfigyelve azoknak az illékony anyagoknak a hatását a burgonyanövény ellenálló képességére a fertőzéssel szemben, amelyeket a sérült zöld levelek bocsátanak ki (zöldlevél -illékony anyagok vagy GLV)– mondta.

Ezeknek az illékony anyagoknak a keletkezése természetes folyamat, amivel nő a növény ellenálló képessége a fertőző organizmusokkal szemben. Az illékony összetevők természetes úton jönnek létre, amikor a növényi szövet sérül, például fűnyírás közben. Néhány ilyen anyag a megfigyelések szerint még más fajokban is fokozta a növényi ellenálló képességet.

 
Forrás: Agrow, Fotó: Kanabe Szilárd


Címkék: burgonya, vakcina, biológiai növényvédelem, burgonyavész