TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Ezer tonna ártalmas, hamisított növényvédő szert foglaltak le az EU-ban

Ezer tonna ártalmas, hamisított növényvédő szert foglaltak le az EU-ban

Hírek - 2021.07.27

Az Europol, az Európai Unió bűnüldöző szerve bejelentése szerint 1203 tonna engedély nélküli növényvédő szert vontak be a piacról január és április között, miután betiltott hatóanyagok online kereskedelmének felerősödését tapasztalták.

iilegalisnvsz

Az Europol fogta össze az „Ezüstfejsze” művelet hatodik felvonását, amely a hamisított és engedély nélküli növényvédő szerek kereskedelmét célozta meg január 13. és április 25. között. A művelet során 12 letartóztatást hajtottak végre, 763 esetben jelentettek szabálysértést és 268 esetben történt lefoglalás, összesen 1203 tonna illegális növényvédő szer esetében, áll az ügynökség június 17-i sajtóközleményében. A lefoglalt engedély nélküli növényvédő szerből 100 tonna hamisított anyagra csaptak le az eladónál, gyártónál és logisztikai cégeknél, és 82 tonna esetében gyanakodnak, hogy hamisított, és ezeket jelenleg is vizsgálják.

A közös akcióban 35 ország bűnüldöző szervei vettek részt, köztük mind a 27 EU-tagország, valamint 8 harmadik ország, és támogatta az Európai Szabadalmi Hivatal (EUIPO), az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága és Európa legfontosabb növényvédelmi szervezete, a CropLife Europe.

Az engedély nélküli növényvédő szerek kereskedelmével való visszaélés a hamisított vagy hibásan címkézett termékektől az olyan betiltott összetevők szabálytalan importjáig terjed, mint a klórpirifosz, amely agykárosodást okozhat, és az egyik olyan hatóanyag, amely a művelet célkeresztjében állt. Amíg Ázsia és Dél-Ázsia jelenti az engedély nélküli növényvédő szerek fő forrását, az Europol az online kereskedelem erősödését is megfigyelte.

Tekintettel a lehetséges káros következményekre, a növényvédőszer-ipar szigorú szabályozás alatt áll, és a növényvédő szerek a világ legszigorúbban ellenőrzött termékei közé tartoznak. Ennek következtében az olcsóbb illegális és az elvárásokat nem teljesítő termékek fokozott környezeti és egészségügyi kockázatot jelentenek.

Például egy esetben, amelyet a művelet során tártak fel, olyan szabálytalan neonikotinoid növényvédő szert használtak, amely egy nem engedélyezett anyagot tartalmazott, amely megtizedelte a helyi méhpopulációt, elpusztítva a létfontosságú beporzókat.

Az Europol ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a több mint ezer tonna illegális növényvédő szer „nagy jelentőséggel bíró” lefoglalása világosan bizonyítja a különféle szervezetek összefogásának értékét. Az EUIPO vezetője pedig hangsúlyozta, hogy ez a fogás is bizonyítja, hogy a nemzeti és uniós bűnüldöző szervek és ügynökségek együttműködése hogyan hozhat változást azzal, hogy a hamisított, szabályozatlan és gyakran veszélyes termékek eltűnnek a piacról. Az OLAF első embere szerint is az iroda „büszke arra, hogy szerepet kapott az engedély nélküli növényvédő szerek elleni folytatott harcban”.

Rávilágítva a szabályozó hatóságok és az iparági szereplők közötti együttműködés fontosságára a CropLife Europe vezetője elmondta, a hamisított és engedély nélküli növényvédő szereknek az európai piactól való távol tartása megfelel az EU legfontosabb élelmiszer-irányelve, a szántóföldtől az asztalig stratégia célkitűzéseinek. „Ennek érdekében továbbra is rá kell erre irányítanunk a gazdálkodók és a törvényes forgalmazói csatorna figyelmét annak érdekében, hogy visszautasítsák azokat a bűnözői ajánlatokat, amelyek veszélyeztetik a fenntartható élelmiszer-előállítást” – mondta.

A Pesticide Action Network (PAN) Europe egészség- és környezetvédelmi szakpolitikai tisztségviselője azonban rámutatott, hogy az engedély nélküli növényvédő szerek használata „általános gyakorlat” több európai országban. „Ezt rendszeresen megerősíti a hatóanyag-maradványok elemzése az élelmiszerekben és természetes vizekben. A növényvédőszer-használat ellenőrzése a tagállamok többségében nagyon korlátozott, és ha egy növényvédő szert betiltanak, a használata abban az esetben is folytatódik” – mondta.

„Az Európai Bizottságnak el kellene kezdenie a közös agrárpolitika pénzeit a növényvédőszer-mentes, agroökológiai gyakorlatok alkalmazásához kötni ahelyett, hogy egy erősen szennyező modellt támogat annak minden devianciájával együtt” – tette hozzá.
Forrás: Agrow

Címkék: növényvédő szer, hamisított növényvédő szer, illegális növényvédőszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szerelemvirág (Agapanthus) - Ültess ilyen virágot, és ...

A szerelemvirág, vagy más néven agapanthus, lenyűgöző növény, mely a kerteket pompával és eleganciával tölti meg ...