TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Sokszínű gépparkhoz is lehet precíziós rendszert találni

Sokszínű gépparkhoz is lehet precíziós rendszert találni

Hírek - 2021.07.10

Tolna megyében készített érdekes anyagot az AXIÁL Kft. arról, hogyan lehet többféle márkához is ugyanazt a Trimble rendszert illeszteni, mégpedig úgy, hogy a munkavégzés zökkenőmentes maradjon.

Dalmand határában működik a Kósa Kft., amelynek vezetőivel, Kósa Gáborral és Keresztes Gáborral a precíziós rendszer lecserélésének apropójából beszélgetett az AXIÁL Kft. Érdekesnek találták, hogy a Tolnában használt gépek között nehezen találni két egyforma márkát, ám ennek ellenére zökkenőmentesen képesek végezni a precíziós gazdálkodást, mégpedig a bajai központú cég által forgalmazott Trimble rendszer segítségével.

A Kósa Kft. 1993-ban alakult családi vállalkozás, a benne lévő családtagok mindegyike agrárvégzettséggel rendelkezik. Összesen 10 fős csapattal végzik a napi munkát. 450 hektár, döntő többségében saját tulajdonú földön gazdálkodnak, búzát, árpát, cukorrépát, napraforgót és kukoricát termelnek. A területükhöz képest túlméretezett gépparkkal és állandó emberi erőforrással bírnak, éppen ezért a szolgáltatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Területeik pár kilométeres körzeten belül vannak, és nem apróbb szalagparcellákról beszélhetünk, a legnagyobb például 90 hektár.

Szolgáltatás terén meghatározó számukra a cukorrépa-vetés, kultivátorozás és szedés, azaz az egész folyamat, amely 700 hektár bérmunkát jelent évente. A gépparkjuk igen színes, számos márka megtalálható telephelyükön. Magyarországon a legelsők között náluk volt automata kormányzás, „hibrid” rendszer volt szinte az összes gépben, saját bázisállomással rendelkeztek. A kezdetekben jól működött, majd kezdett megbízhatatlanabbá válni. Mindemellett az új John Deere traktoraik gyári rendszerrel érkeztek, és még egy gépük volt, amelyben szintén másfajta precíziós technológia állt rendelkezésre. Párhuzamosan minimum háromféle felületet kellett kezelniük. Ez leginkább a dolgozók számára volt előnytelen, hiszen folyamatosan alkalmazkodniuk kellett a különböző rendszerekhez. Ha elakadtak valamelyikkel, akkor nem volt egyértelmű, kit tudnak keresni a megoldásban.
Egyre megbízhatatlanabbá vált a rádiós RTK jel, majd a SIM kártyás modulokra való áttéréskor sem volt érezhető a javulás, a reggel még egyenes sorok délutánra hullámozni kezdtek. Tavaly döntöttek a cseréről, és – mivel nem informatikusnak képezték magukat – olyan partnerre volt szükségük, akit bármikor elérhetnek, aki segít, amikor kérdéseik merülnek fel. A dombóvári telephely közelsége, a precíziós szolgáltatási apparátus, a szervizszerelők száma, a dedikált telefonszámon elérhető support, a távoli elérés (és segítségnyújtás) mind-mind sokat nyomott a latban az AXIÁL Kft. mellett. A piacon több helyen is érdeklődtek, de ilyen komplex megoldást senki sem tudott biztosítani.

Először három traktorban próbálták ki a Trimble rendszert: egy Case IH-ban, egy John Deere-ben és egy Massey Fergusonban. A három különböző, ráadásul nem az AXIÁL által preferált márkában is bizonyította tökéletes működőképességét. A vetés nagyon szépen lement, a június végi beszélgetés során a permetezés zajlott (szakaszolással, Trimble Field IQ kijuttatás-vezérlő segítségével). Ami probléma felmerült a vetésnél, ott is kiderült, hogy nem a GPS rendszerrel volt a gond.

A dalmandi gazdák nagyon jó lehetőségnek tartják a Trimble beszámítási akcióját, a jövőben ezt kihasználva le szeretnék cserélni minden meglévő, régi rendszerüket, ezáltal a kezelőknek egyféle monitoron, egyféle felületen, egyféle menürendszert kell majd kezelni. Olyannyira eltökéltek, hogy a meglévő John Deere gyári megoldást is erre cserélnék le, valamint a kombájnokba is ilyen technológiát építenének, így minden adat és információ egy platformon egyesül majd, gépszíntől függetlenül. A Trimble platformon keresztül összegyűlt adatokat szeretnék a mAXI-MAP-ben feldolgozni. Ennek előnye, hogy magyar nyelven íródott, átlátható program, amelynek a fejlesztője elérhető, és kapnak támogatást is az adatok rendszerezéséhez, kezeléséhez, valamint a táblán belül egyéni iránymutatásokat is adnak például tőszám, műtrágya vonatkozásában.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio




Forrás: AXIÁL Kft.

Címkék: traktor, precíziós gazdálkodás, munkagép, Trimble, Axiál Kft., RTK, mAXI-MAP
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Okosabb szántóföldi kultivátort szeretne?

Művelje olyan mélyen a talajt, amennyire szükséges, és olyan sekélyen, amennyire lehetséges