TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Óriási lehetőség a digitalizáció

Óriási lehetőség a digitalizáció

Hírek - 2021.06.25

Precíziós technológiával kínál versenyelőnyt a gazdáknak a KITE Zrt. A fenntarthatósági, környezetvédelmi elvárások hatással lehetnek a termelés hatékonyságára is, és erre csak a digitális eszközökkel és szolgáltatásokkal megtámogatott 
mezőgazdaság adhat választ.


Precíziós technológiai megoldások a teljesség igényével címmel tartott szántóföldi (őszi kalászos és káposztarepce) fajtaismertetőt és gépbemutatót a KITE Zrt. Nádudvaron és Dalmandon június elején. A hazai mezőgazdaság legnagyobb integrátorának számító cég elsősorban az előttünk álló pályázati lehetőségekre kívánta felhívni a meghívott partnerei figyelmét, ezért helyezte a hangsúlyt a digitális átállással kapcsolatos kiírásra és az abban szereplő technológiai eszközökre, szolgáltatásokra.

1 Szabo LeventeSzabó Levente vezérigazgató

 


„A KITE Zrt. az elmúlt 10 évben mindent megtett annak érdekében, hogy a nagy szántóföldi kultúrák tekintetében a precíziós technológia minden elemét kifejlessze és egymásra építse, illetve minden ehhez szükséges eszközt a partnerei rendelkezésére bocsásson, ezzel alapozva meg a következő 10 év közös munkáját” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Szabó Levente vezérigazgató a Nádudvari Logisztikai Központ udvarán megépített rendezvénysátorban. Elmondása szerint a digitális átállás előttünk álló folyamatára felkészültek, és minden gazdálkodót támogatni fognak, akik velük együtt kívánnak erre az útra lépni.

hadaszi lHadászi László innovációs 
főigazgató

 

Ezt a gondolatmenetet követte Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója is, aki bemutatta az új pályázat várható feltételrendszerét, és kitért arra, hogy a digitális átállást a jövőben senki sem kerülheti el, hiszen olyan feltételeknek kell majd megfelelnie a gazdatársadalomnak, amelyek megkerülhetetlenné teszik ezt a lépést. A fenntarthatósági, környezetvédelmi elvárások az alapvető céljaik mentén hatással lehetnek a termelés hatékonyságára is, és erre csak a digitális eszközökkel és szolgáltatásokkal megtámogatott mezőgazdaság adhat választ. A KITE Zrt. a megpályázható termékek és szolgáltatások mellett a pályázati anyag összeállításában és az egyéb feltételek teljesítésében (finanszírozás, biztosítás) is partnerei rendelkezésére áll, a pályázat ötéves fenntartási időszakán át.

CZR 5704

Rögös az út, 
de megtérül

3 Zahoran ZalanZahorán Zalán műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettes

 

Ezt az elgondolást folytatta Zahorán Zalán műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettes, aki a pályázat egyes részeit taglalva (helyspecifikus gazdálkodásra alkalmas erőgépek, betakarítógépek, precíziós gazdálkodásra alkalmas munkagépek, döntéstámogató eszközök, 10 évnél nem régebbi gépek, eszközök precíziós felokosítása) felvázolta a jelenlévőknek, hogy a nádudvari integrátor cég a különböző termékcsoportok esetén olyan szolgáltatási és szaktanácsadási rendszert kínál partnereinek, amely lehetővé teszi a teljes körű megfelelést a pályázat feltételrendszerének, és a pályázati ciklusban is a termelő rendelkezésére állnak.

„A belépési pont alapját az jelenti, hogy helyspecifikusan tudjunk a tábláinkon belül mozogni. Ehhez mindenképpen szükséges egy RTK-korrekciós jelet használó erőgép, amely az automata kormányzás használatával képes biztosítani a kellő sorcsatlakozási és visszatérési pontosságot. Természetesen emellett olyan munkagépek kellenek, amelyek az előzetesen generált kijuttatási térképek alapján végre tudják hajtani 
a táblán a kívánt feladatot” – emelte ki később az 
AgrárUniónak Zahorán Zalán. A műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettes ugyanakkor elismerte, ha egy gazdálkodó abban gondolkodik, hogy a precíziós gazdálkodást a maga komplexitásában vinné végig, az hatalmas egyszeri beruházást jelentene számára. Ez pedig még akkor is rögös út, ha a befektetés nyilvánvalóan megtérül. Ezért van szükség az olyan szolgáltatókra, mint a KITE Zrt., amely technológiai bérgépszolgáltatást is kínál, és ennek révén – indulásként akár csak egyetlen táblán – a gazdálkodó megfigyelheti, hogyan működnek az eszközök, mire kell ügyelni az egyes munkafolyamatok közben, illetve miként történik az adatgyűjtés, -tárolás és -feldolgozás. A másik út pedig az, hogy fokozatosan lecseréli 
a saját gépparkját, például az elinduló pályázatok segítségével. Ebben az esetben persze olyan szakemberre is szükség van a gazdaságban, aki ért mindehhez, és hivatásának érzi, de ma már Magyarország több felsőoktatási intézményében is elindult ennek az oktatása.

CZR 6005

Precíziós gépek a gyakorlatban

A nádudvari rendezvény további részeiben az említett termékköröket mutatták be, a pályázatban foglaltak alapján összeállított kínálatot tekinthették meg az érdeklődők. A KITE Zrt. gépkínálatának azon tagjait sorakoztatták fel, amelyek komplexen szolgálják a precíziós technológiát, lépésről lépésre, de kompletten is beilleszthetők az adatalapú gazdálkodás folyamatába. Majd azokat a kísérleti szántóföldi parcellákat látogathatták meg az érdeklődők, amelyek azt bizonyították, hogy 
a technológia és az eszközök együttes munkája professzionális megoldást kínál a termelőknek.

„A bő egy évig tartó kényszerszünet után szerettük volna megragadni az első adandó alkalmat, hogy ismét személyesen találkozhassunk a gazdákkal, ezért hívtuk életre ezt a szakmai fórumot. Meg akartuk osztani velük azokat a kísérleti eredményeket, azt a tudást, amelyre az elmúlt időszakban szert tettünk. Erre jó apropót kínált a jelenleg társadalmi egyeztetés alatt álló pályázati kiírás, amelynek kiemelt célja a mezőgazdaság digitális átállásának segítése. Ez összhangban van a KITE Zrt. alapfilozófiájával, amely szerint a világban megtalálható újdonságokat állandóan megpróbálja adaptálni a hazai körülményekre” – mondta el az AgrárUniónak Balogh Viktor, a cég marketingigazgatója. Felidézte azt is, hogy kereken 10 éve Sárbogárdon tartották azt az Irányt mutatunk című rendezvényt, amelyen nagy újdonságnak számított, hogy komplett technológiákat mutattak be, egységbe foglalva, de mára kiderült, 
hogy ez számított – és számít ma is – a jövő útjának.

4 Balogh ViktorBalogh Viktor marketingigazgató

 

Balogh Viktor kifejtette azt is, hogy az életünk és a mezőgazdasági termelés folyamata összekapcsolódik, nem folyhat felelős élelmiszer-termelés a környezet védelme nélkül, ebből tehát az agráriumnak is ki kell vennie a részét. Mindez összhangban van az European GreenDeal (európai zöld megállapodás) célkitűzéseivel, amelyek a korszerű mezőgazdaság számára ugyan kihívásokat jelentenek, de azok teljesíthetők. Éppen a precíziós gazdálkodás teszi lehetővé, hogy a természetben csak ott, csak akkor és csak olyan módon avatkozzunk be, ahogyan arra valóban szükség van. „A KITE Zrt. ajánlata erre reagál, a mostani pályázat egy sorsfordító lehetőség, nemcsak globálisan, de felzárkózási lehetőséget, versenyelőnyt biztosíthat a magyar gazdatársadalomnak is” – zárta Balogh Viktor.

CZR 5964

Új ismeretek, szokatlan 
megoldások

5 Sojnoczki IstvanSojnóczki István technológiai fejlesztési igazgató

 

Sojnóczki István technológiai fejlesztési igazgató a KITE-technológia rendszerszemléletéről beszélt lapunknak. 
„A növényállomány fejlődése során a termelőnek folyamatosan lehetősége van arra, hogy a precíziós eszközöket egymásra épülve alkalmazza a termesztéstechnológiában. Mindennek az alapja ugyanakkor a mérés, arra már a tenyészidőszak elején nagy gondot kell fordítani, hogy mérjük a talaj tápanyagtartalmát, a nö­­­­­­­vények fejlettségi állapotát, később pedig az állomány ho­mogenitását, egészségi állapotát. A megszerzett adatokat rendszerbe foglalva fel tudjuk használni arra, hogy szükség esetén ügyesen, hatékonyan beavatkozzunk, és az állomány egészségi szintjét a maximumon tartva kihozzuk a növényből a benne lévő teljes potenciált.”

Meglátása szerint az egyes technológiai elemek lépésenként is kezelhetők, de a rendszer alappillére mindenképpen a navigációs technológia, a képződő adatok ugyanis különböző helykoordinátákhoz rendeltek. Ennek birtokában az egyes lépéseket betartva teljes technológiát lehet megvalósítani, de – kezdetként – elegendő lehet akár bizonyos részeit alkalmazni. A technológiai fejlesztési igazgató is azt javasolja a termelőknek, hogy ne vállalják túl magukat ezen a téren, viszont a mérést a lehető legkorábban kezdjék el, és az adatokra építve például a KITE bemutatott precíziós megoldásaival (amelyek megkönnyítik az adatok elemzését, érthetővé és felhasználhatóvá teszik azokat) fokozatosan lehet egyre inkább elsajátítani és alkalmazni a technológiát. 
„Ez egy tanulási folyamat, első lépésként minden termelőnek el kell fogadnia a korábbiakhoz képest mindenképpen szokatlan megoldásokat. A saját valóságához kell igazítania azokat, neki kell eldöntenie, hogy mit tud megvalósítani belőlük. A technológiát tehát össze kell csiszolni a termelővel, a KITE Zrt. pedig ehhez több lehetőséget, csomagot is kínál, mindenkinek a saját igényei szerint” – emelte ki Sojnóczki István.

 kitehirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Szerző: AgrárUnió

Címkék: precíziós technológia, KITE Zrt., digitalizáció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!