TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Véglegessé vált a díjemelés!

Véglegessé vált a díjemelés!

Hírek - 2021.05.31

2021.06.01. nappal hatályba lép a mezőgazdasági kárenyhítési rendszerben részt vevő termelők számára a drasztikus, 50 százalékos mértékű díjemelés.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint közvetlenül a COVID járvány utáni nyitás kapujában egy ilyen mértékű emelés nemcsak méltatlan, de arcpirító is. A kormány emel, miközben az önkormányzatok számára a díj- és adó emeléseket megtiltották.

A kárenyhítési rendszerrel egy nemzetközi szinten is példaértékű termelői közösség jött mára létre, aminek az a lényege, hogy az a termelő, aki időjárási és más természeti események miatt kárt szenved el, az bizonyos feltételek teljesülése esetén kárenyhítő kompenzációra válik jogosulttá. Ennek anyagi fedezetét a Kárenyhítési Alap biztosítja, melybe a termelők és az állam fele-fele részben fizetnek be. Bár a részvétel egy meghatározott méretnél nagyobb területen gazdálkodók számára kötelező, az elmúlt egy évtizedben egy valódi, növekvő létszámú kockázatközösség jött létre, melyet a most hatályba lépő díjemelés indokoltalanul kihívás elé állít. A jogalkotó is érzi ezt, hiszen nem véletlenül tette lehetővé, hogy a rendszerhez minimum 3 éves időszakra önként csatlakozó gazdálkodók most, - a 3 éves előírásra fittyet hányva - a díjemelés előtt kiléphetnek.

Az indoklás szerint az emelésre azért van szükség, mert az elmúlt években tapasztalt egyre szélsőségesebb időjárás miatti forráshiányt csak díjemeléssel lehet orvosolni. Ez nem igaz, mivel az EU kiemeleten szorgalmazza ezeket a kezdeményezéseket, s lehetőséget biztosít támogatásukra a vidékfejlesztési program keretében. Így a magyar rendszer működése díjemelés nélkül is garantálható lehetne. Különösen, hogy a következő EU-s pénzügyi ciklusban rekord összegű vidékfejlesztési forrás áll majd hazánk rendelkezésre, amely mellett a kárenyhítési rendszer forrásigénye nagyságrendileg morzsányi.

Tény, hogy a néhány évvel ezelőtt jelentős, mintegy 3 évnyi befizetéssel egyenértékű tartalékkal rendelkező Kárenyhítési Alap kormányzati segítség nélkül idén nem tudta volna maradéktalanul kifizetni a kárt szenvedett termelők kompenzációját.

Ugyanakkor ennek egyetlen egy oka van. Az, hogy a három éve induló ún. Országos Jégkármérséklő Rendszert a kárenyhítési rendszer tartja fenn. Ennek hasznát a társadalom egésze élvezi, nem mellékesen a biztosító társaságok is. Nem biztos, hogy jól van ez így

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: MOSZ, mezőgazdasági kárenyhítési rendszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ÁTADTÁK A 43. ORSZÁGOS BORVERSENY DÍJAIT

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2024. június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV) díjkiosztó ...