A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Véglegessé vált a díjemelés!

Véglegessé vált a díjemelés!

Hírek - 2021.05.31

2021.06.01. nappal hatályba lép a mezőgazdasági kárenyhítési rendszerben részt vevő termelők számára a drasztikus, 50 százalékos mértékű díjemelés.

Véglegessé vált a díjemelés!


A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint közvetlenül a COVID járvány utáni nyitás kapujában egy ilyen mértékű emelés nemcsak méltatlan, de arcpirító is. A kormány emel, miközben az önkormányzatok számára a díj- és adó emeléseket megtiltották.

A kárenyhítési rendszerrel egy nemzetközi szinten is példaértékű termelői közösség jött mára létre, aminek az a lényege, hogy az a termelő, aki időjárási és más természeti események miatt kárt szenved el, az bizonyos feltételek teljesülése esetén kárenyhítő kompenzációra válik jogosulttá. Ennek anyagi fedezetét a Kárenyhítési Alap biztosítja, melybe a termelők és az állam fele-fele részben fizetnek be. Bár a részvétel egy meghatározott méretnél nagyobb területen gazdálkodók számára kötelező, az elmúlt egy évtizedben egy valódi, növekvő létszámú kockázatközösség jött létre, melyet a most hatályba lépő díjemelés indokoltalanul kihívás elé állít. A jogalkotó is érzi ezt, hiszen nem véletlenül tette lehetővé, hogy a rendszerhez minimum 3 éves időszakra önként csatlakozó gazdálkodók most, - a 3 éves előírásra fittyet hányva - a díjemelés előtt kiléphetnek.

Az indoklás szerint az emelésre azért van szükség, mert az elmúlt években tapasztalt egyre szélsőségesebb időjárás miatti forráshiányt csak díjemeléssel lehet orvosolni. Ez nem igaz, mivel az EU kiemeleten szorgalmazza ezeket a kezdeményezéseket, s lehetőséget biztosít támogatásukra a vidékfejlesztési program keretében. Így a magyar rendszer működése díjemelés nélkül is garantálható lehetne. Különösen, hogy a következő EU-s pénzügyi ciklusban rekord összegű vidékfejlesztési forrás áll majd hazánk rendelkezésre, amely mellett a kárenyhítési rendszer forrásigénye nagyságrendileg morzsányi.

Tény, hogy a néhány évvel ezelőtt jelentős, mintegy 3 évnyi befizetéssel egyenértékű tartalékkal rendelkező Kárenyhítési Alap kormányzati segítség nélkül idén nem tudta volna maradéktalanul kifizetni a kárt szenvedett termelők kompenzációját.

Ugyanakkor ennek egyetlen egy oka van. Az, hogy a három éve induló ún. Országos Jégkármérséklő Rendszert a kárenyhítési rendszer tartja fenn. Ennek hasznát a társadalom egésze élvezi, nem mellékesen a biztosító társaságok is. Nem biztos, hogy jól van ez így

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: MOSZ, mezőgazdasági kárenyhítési rendszer

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...