TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Francia törvényhozók leleplezik az EFSA „mérgező” növényvédőszer-kiértékelését

Francia törvényhozók leleplezik az EFSA „mérgező” növényvédőszer-kiértékelését

Hírek - 2021.03.26

Több mint 100 francia törvényhozó egyesítette erőit, hogy leleplezze az unió növényvédőszer-kiértékelésének módját, és követeli, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) hozza összhangba az értékelést az EU-szabályozással, amely kritikát a hivatal visszautasít.

Az EFSA-nak küldött levélben az aláírók, amelyek között uniós és nemzeti képviseletet ellátók is vannak, neheztelnek a tény miatt, hogy a növényvédő termékek különböző komponenseinek kumulatív hatását „az egészségügyi ügynökségek értékelési gyakorlatában teljes mértékben figyelmen kívül hagyják”.

„Az EFSA csupán a gyártó által aktív hatóanyagnak nevezett összetevőt vizsgálja, és emiatt nem veszi figyelembe a kumulatív hatást, amelyet a termékben meglévő egyéb összetevők válthatnak ki, és koktélhatásnak is neveznek” – áll a levélben, melyet február 25-én hoztak nyilvánosságra. A levelet egy 2020 végén készült tanulmány hatására tették közzé, amely több nem meghatározott mérgező terméket talált 14 növényvédő szerben, köztük „nehézfémeket és más toxikus anyagokat”.

A tanulmány bizonyítja, hogy megannyi kiskapu létezik az unióban használt növényvédő termékek kiértékelése során, állítják az aláírók. Az ügy egy „Toxic Secrets” elnevezésű civil kampányt indított el, több mint 14 ezer aláírást összegyűjtve.

„Munkánk során a folyamat minden hibájára és korlátjára rámutattunk (nem független, források stb.). Máig sem változott semmi, és nagyon boldog vagyok, hogy ezzel a kezdeményezéssel a dolgok végre megmozdulnak” – kommentálta az európai parlamenti tagok egyike, aki a levél egyik aláírója volt.

Az uniós szabályozással szembemenve

A levélben azt állítják, hogy az EFSA megszegi az uniós szabályozást azzal, hogy nem veszi figyelembe a többféle vegyi összetevő összeadódó „koktél” hatását, és nem tesz eleget az uniós legfelsőbb bíróság, az Európai Bíróság rendelkezésének. A bíróság 2019-es döntése alapján a növényvédő termékek összetevői kombinációjának lehetséges hatásait figyelembe kell venni a hatóanyag engedélyezési folyamata során és a növényvédő termék engedélyezésekor.

Ennek fényében az aláírók követelik, hogy az EFSA a megfelelő módon, a bíróság rendelkezése szerint alkalmazza az európai szabályozást, és azzal fenyegetőznek, hogy jogi panasszal élnek, ha az aggályaik két hónapon belül nem találnak meghallgatásra. „A drámai helyzet, amely még ma is fennáll, meg kell, hogy változzon az ökoszisztéma és mindannyiunk egészsége érdekében” – áll a levélben.

Az EFSA szóvivője nyilatkozatában kijelentette, hogy a szervezet szilárdan áll az általa végzett kockázatértékelési folyamatok tisztasága mögött, és állítja, hogy azokat „mindig a releváns uniós szabályozásoknak megfelelően végezte”. „Az unió növényvédő szerekre vonatkozó jogszabályai alapján az EFSA az egyes hatóanyagokról készít tudományos szintű értékelést, és nem növényvédő termékekről” – mondta, hozzátéve, hogy a növényvédő termékek biztonságosságát és szennyezettségét ellenőrzik, mielőtt az EU-ban használnák azokat. Ugyanakkor az EFSA elismerte, hogy több növényvédő terméknek hasonlóak a hatásai, és az emberi egészségre gyakorolt hatásuk „fokozottabb lehet kombinációban, mint egyenként”.

Az EFSA 2020-as éves jelentése szerint az Európában elfogyasztott ételek egyharmada tartalmazza két vagy több növényvédő szer szermaradványát. „Emiatt dolgozott ki az EFSA olyan módszertanokat, amelyek képesek az ételek növényvédőszer-maradványainak kumulatív kockázatértékelésére” – mutatott rá a szóvivő, hozzátéve, hogy a célzott metodológián már dolgoznak annak érdekében, hogy a szerek kombinált koktélhatását ki tudják mutatni.

Az EFSA két, a szermaradványok kumulatív hatását mérő kockázatértékelési eljárást dolgozott ki, amelyek mintául szolgálhatnak a többi hasonló eljáráshoz; ezek egyike a pajzsmirigyrendszert érő krónikus hatásokat vizsgálja, a másik az idegrendszeri hatásokat. „Az EFSA folytatja a növényvédő szerek kumulatív kockázatát kiértékelő, valamint a módszertan finomítását szolgáló munkáját, amelyet a tudománynak ezen a komplex területén végez az emberi egészség védelme érdekében” – hangsúlyozták.

A vegyi anyagok összeadódó és kombinált hatásainak vizsgálata az unió vegyianyag-stratégiájának egyik kulcseleme, amit még 2020 októberében fogadtak el. Ez is mutatja a jelentőségét, mekkora szükség van olyan metodológiákra, amelyek biztosítják, hogy a már meglévő rendelkezéseket teljes körűen végrehajtsák.
Forrás: Agrow

Címkék: növényvédő szer, EFSA, növényvédőszerek vizsgálata
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fertőzésveszély napraforgóban és szójában

A hosszan tartó aszályos időszakok kedveznek a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...