A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

A jövedelmező gazdálkodás kulcsa a sikeres gyomirtás

Hírek - 2021.03.17

A KITE Zrt. őszi búza gyomirtószer ajánlatából: A versenyképes gabonatermesztés elengedhetetlen technológiai eleme a sikeres gyomirtás. Az őszi búza bokrosodása és szárba indulása alatt jelentősen megnő a víz és tápanyag igénye és ebben az időszakban már a várható termés mennyisége is eldől, ezért kulcsfontosságú, hogy a búza a gyomokkal szemben kompetíciós előnyre tegyen szert.

A jövedelmező gazdálkodás kulcsa a sikeres gyomirtás


Az őszi búza gyomnövényzetéről legátfogóbb képet az ötödik országos szántóföldi gyomfelvételezés adott, mely szerint az őszi búza legfontosabb tíz gyomnövénye között az első helyen az ebszékfű (Matricaria inodora), a másodikon a parlagfű (Ambrosia atremisiifolia), az ötödiken a ragadós galaj (Galium aparine) szerepelt a rangsorban. Az évelők közül az első tíz gyomnövény között volt a mezei acat (Cirsium arvense), valamint az aprószulák (Convulvulus arvensis) is. Az azóta eltelt több mint tíz év alatt a gyomfajok borítottsági értéke is változott, ezzel együtt a sorrend is, de a búzában a magról kelő és évelő kétszikűek továbbra is meghatározóak maradtak. Az utóbbi években megfigyelhető a kétszikű gyomokfajok közül a tyúkhúr (Stellaria media), a repcében is problémát okozó sebforrasztó zsombor (Descurainia sophia) és a mezei árvácska (Viola arvensis) előretörése. Mindemellett az ebszékfű a mezei acat és a ragadós galaj továbbra is meghatározó gyomnövénye maradt a búzának. A parlagfű még mindig az élmezőnyben van, igaz, jellemzően a tarlón mutatja meg magát, április elejétől gyakran a napraforgó (Helianthus annuus) árvakeléssel együtt jelenik meg, amely ma már jellemzően imidazolinon, illetve szulfonilurea toleranciával rendelkezik.

A KITE Zrt. által forgalmazott Corte SE gyomirtószer hármas hatóanyagkombinációt tartalmaz. A floraszulam a szulfonil-anilidek csoportjába tartozik és ALS gátló hatással rendelkezik, míg a hormonrendszerre hatók közül az aminopiralid piridinkarboxilsav származék, a 2,4-D pedig a fenoxi-alkán-karbonsavak közé tartozik. Mindhárom hatóanyag szisztemikus, azonban eltérő helyen fejtik ki hatásukat ezzel növelve a hatékonyságát.

corte kep

Corte SE hatása a mezei acatra

A Corte SE-t tavasszal a kultúrnövény 3 leveles állapotától két nóduszos fejlettségig lehet kijuttatni. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj 3-4 levélörvös, a mezei acat a tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre. A magról kelő gyomok ellen elegendő a 0,8l/ha, az évelő fajok esetében viszont már indokolt az 1,0l/ha dózis használata a megfelelő hatás elérése érdekében.

A késő ősszel, illetve kora tavasszal kelő gyomok közül érzékeny a készítményre a tyúkhúr, az ebszékfű, a parlagi és a szöszös pipitér, a sebforrasztó zsombor és még számos klasszikus kétszikű gabona gyomnövény (pl.: pipacs, szarkaláb). A tavasszal kelő nyárutói gyomok esetében a parlagfű és az árvakelésű napraforgó (az IMI és a SU is) ellen is kiváló hatást biztosít. Az évelő fajok sorában meg kell említeni a mezei acat elleni kiemelkedő hatékonyságát. A készítmény más növényvédő szerrel és folyékony műtrágyákkal keverhető. (Stresszelt állományban 4-5 hatóanyagnál többet ne juttassunk ki egyszerre.)

Az utónövényeket illetően a kezelés évében a betakarítást követően dózistól függetlenül ősszel káposztarepce és kalászos gabona, míg a következő év tavaszán napraforgó, kukorica, cukorrépa, tavaszi kalászos, rizs, mustár, olajretek, kender, len, mák, hagymaféle, facélia vethető, káposztaféle palántázható. Extrém száraz időjárási viszonyok fokozzák az utóhatás kockázatát.

A KITE Zrt. kukorica gyomirtószer ajánlatából:

A kukorica növényvédelmének a gerincét alkotja a gyomirtás, melynek a hatékonysága nagyban meghatározza a termesztés eredményességét. A kukorica gyomflórájában számos veszélyes magról kelő és évelő kétszikű gyomnövény található. A kukoricában kétszikű fajok közül az ötödik gyomfelvételezés idején a legnagyobb borítottsággal rendelkező leggyakoribb tíz gyomfaj között meg kell említeni az élen szereplő parlagfüvet (Ambrosia atremisiifolia), a fehér libatopot (Chenopodium album), a szőrös disznóparéjt (Amaranthus retroflexus), a csattanó maszlagot (Datura stramonium) és a karcsú disznóparéjt (Amaranthus chlorostachys),  az évelő fajok közül pedig a mezei acatot (Cirsium arvense) és az apró szulákot (Convolvulus arvensis). A 2018/2019 évben végzett hatodik országos gyomfelvételezés eredményei ugyan még nem jelentek meg, de az utóbbi években egyértelműen megfigyelhető a parlagfű, csattanómaszlag, árvakelésű napraforgó és a szárazabb évjáratokban a mezei acat előretörése.

A Magellán hármas hatóanyag-kombinációt tartalmaz, melyek a hatásmechanizmusukat tekintve szisztemikus, felszívódó hatásúak. A floraszulam ALS (aceto-laktát-szintetáz) gátló hatására kezdetben antociánosodás, majd sárgulás, nekrózis tapasztalható, illetve a hajtás- és a gyökércsúcs növekedése leáll. A gyomnövény teljes pusztulása 2-4 hét alatt következik be. A klopiralid és a fluroxipir-meptil hormonszerű tüneteket okoz. Hatásukra az érzékeny gyomok csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd 1-2 héten belül (a hőmérséklet és az időjárás függvényében) elpusztulnak. A Magellán 1,25l/ha-os dózisa kiváló hatást biztosít az árvakelésű napraforgó (IMI és az SU ellen is), illetve a parlagfű, selyemmályva, szerbtövis fajok ellen, azok 2-4 leveles állapotában. Az évelő kétszikű fajok közül a mezei acat, aprószulák 10-15 cm fejlettségi állapotában a legérzékenyebb a készítményre, az évelő fajok esetében a 1,5l/ha dózisban történő használata javasolt. A készítmény a kukorica 1 leveles fejlettségétől egészen 7 leveles fejlettségig használható, ezért elsősorban a gyomok fejlettségéhez kell a kezelés időpontját igazítani.

magellan kep

Magellán hatása apró szulákra

Az utóvetemény kérdését illetően a főnövény kipusztulását követően kukorica vethető, a rendeltetésszerű használat tekintetében nincs vetésváltásra vonatkozó korlátozás.

Bővebb információkért látogassa meg honlapunkat vagy keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat a következő elérhetőségeken: https://www.kite.hu/kapcsolat

 

Nagy László, fejlesztőmérnök

 

A növényvédőszereket biztonságosan használja. Felhasználás kizárólag a címke és az engedélyokirat alapján lehetséges! Felhasználás előtt kérjük olvassa el a termék biztonságtechnikai adatlapját!

kite003

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: gyomirtás, gabonatermesztés, kukorica, őszi búza, gyomirtó szer, KITE Zrt., Magellán, Corte SE