Iratkozzon fel hírleveleinkre, hogy naprakész, gazdálkodásához létfontosságú tartalmakhoz juthasson!
Hírek - 2021.02.27
A zöldségtermesztés alapvető feltétele, hogy a növény a számára megfelelő talajba kerüljön. Előfordul, hogy mindent megadunk a növénynek, és mégsem fejlődik megfelelően, hiánytüneteket tapasztalunk rajtuk és termést sem tudunk szüretelni róluk. Ássunk egy kicsit mélyebbre!
A talaj jó szerkezetén és szerves anyagtartalmán túl nagyon fontos paraméter a kémhatása. Ez alapján lehet a talaj savanyú (pH <4,5-6,8), semleges (pH 6,8-7,2) és lúgos (pH 7,2-9<). Ezeken a tartományokon belül megkülönböztetünk még enyhén savas, lúgos és erősen savas és lúgos kémhatást is. Ez nem azt jelenti, hogy a szélsőségesebbnek tűnő talajokon nem lehet termeszteni zöldséget, gyümölcsöt, de korlátozottabb a lehetőség. Ha viszont a számára nem megfelelő kémhatású talajba kerül a növény, akkor vontatottabb lehet a növekedésük, bizonyos tápelemeket kevésbé tudnak felvenni, vagy esetleg többet, amely szintén káros lehet.
Savanyú talajokat kedvelő növény az áfonya, szelídgesztenye, örökzöldek. Enyhén savanyú talajon szinte minden zöldség növény jól érzi magát. Lúgos, meszes talajon a gyümölcsfák, a zöldségek közül pedig a cékla, cukkini, bab, brokkoli stb. termelhető biztonságosan.
Ne feledjük, hogy az ammónium-tartalmú műtrágyák használatával eltolhatjuk savas irányba a talajt, ezért ezzel a típusú tápanyag utánpótlással óvatosan bánjunk!
Ha azt tapasztaljuk, hogy a termesztett növényeink nem megfelelően fejlődnek, hiánytüneteket produkálnak, akkor laboratóriumban pontos eredményeket kaphatunk a talajok kémhatásáról és arról is, hogy mely tápanyagok hiányoznak, vagy melyekből van jól ellátva a talaj. Miután megismertük a kertünk talaját, a termesztőközeget, utána biztonsággal tudunk válogatni a zöldség és gyümölcsfajok közül.
Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió
LEGOLVASOTTABB HÍREK
Külön hozzájárulás szükséges a viselkedésalapú cookie-k használatához. A hozzájárulást aktív magatartással kell megadni (pl. üres checkbox bepipálása, OK gomb). Ha nem járul hozzá, legyen egy NEM, NEM JÁRULOK HOZZÁ lehetőség. Az érintettnek lehetőséget kell biztosítani, hogy a hozzájárulását később visszavonja (pl. a profil oldalon, vagy felugró ablakban).
A weboldal működését biztosító alapvető cookie-k (pl. nyelv, kosár, session, felhasználói környezet stb.) esetén nem szükséges hozzájárulást kérni!