TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Palántanevelés otthon – Miért ne?

Palántanevelés otthon – Miért ne?

Hírek - 2021.02.19

Neveljünk otthon palántát, hogy a kedvenc zöldségeinkből hamarabb szüretelhessük és a virágjaink korábban elkápráztassanak minket a kertünkben!

Megterveztük a veteményeskertet, megtaláltuk a megfelelő vetőmagokat, ezután következik a palántanevelés. Ebben a cikkben szeretnék néhány tippet adni a kertészkedőknek a palántanevelés folyamatáról.

Miért is van szükség palántanevelésre?

Ezzel a módszerrel olyan kertészeti növények fejlődését segítjük előre, amelyek hosszú tenyészidejük miatt nem tudnának időben érett termést hozni helyrevetéssel.

A fejeskáposztát, karfiolt, kelkáposztát, paprikát, paradicsomot, dinnyét, padlizsánt stb. palántaneveléssel tudunk biztonságosan termelni, de a brokkolit, karalábét, uborkát lehet palántával és helyrevetéssel is ültetni.

Mire van szükségünk a palántaneveléshez?

  • vetőmag
  • megfelelő ültető edény
  • ültető közeg, talaj
  • fény
  • meleg
  • víz
  • gondoskodás és odafigyelés

Vetőmag kiválasztása

Korábbi bejegyzésben írtam a vetőmag kiválasztásról. Mindig ellenőrzött, biztonságos eredetű magokat válasszunk. A különböző növényeknek más és más környezeti igényük van, ezért mindig gondosan olvassuk el a csomagoláson leírtakat, a vetésidőt, a palántanevelés időtartamát és a kiültetés idejét, mert ezen múlhat a hosszú ideig tartó munkánk sikere.

palanta neveles 1

Ültető edény

A boltokban található palántaneveléshez megtervezett edények, de otthon kiürült tejfölös pohár, vagy hasonló műanyag edény alkalmas lehet a magvetésre, de ne legyen 8-10 centiméternél nagyobb átmérőjű, hogy a növény gyökere megfelelően tudjon fejlődni. A poharakat és edényeket tisztán és kórokozó mentesen kell felhasználni. Ezt megoldhatjuk nem túl tömény ecettel, 10%-os hipoval, vagy forró szappanos vízzel való mosással. Otthoni edények alját lyukasszuk ki.

Ültetőközeg, talaj

Mivel a magoknak szükségük van a laza, jól szellőző közegre, ezért válasszunk palántaföldet, amely kimondottan a palántanevelésre alkalmas, de használhatunk tőzeget, vagy kókuszrostot is, amely nedvesség hatására megduzzad. A magcsírázásra negatív hatással lehet a savas, vagy lúgos irányba eltolódott közeg, ezért gondosan figyeljünk a kiválasztására. Tömör, levegőtlen talajban nem tud a növény gyökere megfelelően fejlődni és a betegségekre is hajlamosabb lesz.

A mag a saját magában raktározott tápanyagokat használja fel a csírázásra, ezért ekkor nem kell külön tápelemekkel gazdagítani a folyamatot.

Magvetés

A magokat megnedvesített talajra kell szórni, majd azt takarjuk körülbelül annyi talajjal, mint a mag méretének háromszorosa. Bizonyos növényeknek a csírázásához is fény szükséges, mint a zeller, bazsalikom, petúnia stb., ezért ezeket ne takarjuk földdel. Ezután takarjuk nylon zacskóval, vagy fóliával, amíg ki nem bújik a növény, hogy megfelelő páratartalmat és meleget biztosítsunk a keléshez, ezután vegyük le róla.

Mindig egy kicsivel több magot vessünk, mint amennyi növényre szükségünk van a csírázáskor és a neveléskor bekövetkező veszteség miatt. Gyakorlott palántanevelők a sűrűn kelő növényeket ritkíthatják, külön ültethetik, amelyet tűzdelésnek, vagy pikírozásnak nevezünk.

Környezeti igény

A kikelt növényeknek fényre van szüksége, rakjuk olyan helyre, ahol megkapja a fejlődéséhez elegendő fényt. A növények a szobahőmérsékleten (20-22°C) jól tudnak fejlődni. Lehetőleg helyezzük őket a fűtőtest környezetébe. Mindig alulról öntözzük a palántákat, de a túlöntözést kerüljük el, mert a gyökerek rothadásnak indulhatnak.

Mit kell még tennünk?

Minden nap figyeljük a fejlődő növényeket, forgassuk őket, hogy egyenletes fejlődjenek.

Kiültetés előtt szokassuk a kinti környezethez. Nappal néhány órára vigyük ki a palántákat, majd estére vigyük vissza. Kiültetést a fagyok elmúlása után szabad elkezdeni, de figyeljünk a növények különböző igényeire.

Nem is tűnik nehéznek, bátran kezdjünk bele a palántanevelésbe! J Sikeres palántanevelést kívánok a kertészeknek!

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: zöldség, kertészkedés, palánta, palántanevelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Pioneer® vetőmagellátás biztosított a magyar gazdák számára

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat befejezte a 2023-as évben megtermelt ...