
Mégsem olyan környezetkímélő az organikus hús előállítása?
Hírek - 2021.01.21
Az organikus húsok létrehozásával hasonló mennyiségű üvegházgáz keletkezik, mint a hagyományos húskészítési folyamatok során – erre jutott a Müncheni Műszaki Egyetem, a Greifswaldi Egyetem és az Augsburgi Egyetem csapata kutatása.
Maximilian Pieper és kollégái tanulmányukban azt vizsgálják, hogy a globális élelmiszer-termelés miként hat a klímaváltozásra. Pieperék kutatásukban az élelmiszereket három kategóriába sorolták: hagyományos hús, organikus hús, illetve növényi alapú termékek – ismertette a Phys.org alapján a National Geographic.
A szakértők azt is felmérték, hogy az előállítás egyes fázisaiban – például a termőföld gondozása vagy az állatok táplálása során – mennyi üvegházgáz jön létre. Az eredmények alapján nincs sok különbség a hagyományos és az organikus húsok előállítása között.
Bár az organikus hús termelésekor a táplálási módszer miatt kevesebb üvegházgáz keletkezik, ezt szinte ellensúlyozza, hogy az így tenyésztett állatok kevesebb húst adnak, emiatt pedig többet kell belőlük tartani, illetve tovább kell etetni őket.
Ily módon megnő az organikus húshoz köthető metánkibocsátás. Meglepő módon a csirkék esetében az organikus hús előállítása valamivel több emisszióval jár, mint a hagyományos húsé.
Forrás: elobolygonk.hu
Címkék: hús, organikus, metánkibocsátás
Nézzük, hogy miért/mivel vakcináznak itthon a száj- és ...

Társa a bajban és az aszályban is – Vízszivattyúk a STIHL ...

Barkók a kapásokban – Előfordulásuk, fajtáik, kárképeik, ...

Elmarad a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva

Virág- és becőkárosító kártevők a repcetáblákon – Kártételeik ...

A mezőgépek veteránjai – Próbakörök két Landini traktorral

„Szerencsém volt, hogy parasztnak születtem” – Tradíció és ...

Dr. Békési Pál kiemelkedő munkássága és életútja

Újabb telepeken jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Húsipari innovációk: új kutatás-fejlesztési projekt indul a ...