A fekete katonalégy lesz a jövő fehérjeforrása?

2021.01.18

2021-ben megkezdi a világ legnagyobb rovarfehérje-üzemének építését a chicagói székhelyű élelmiszer-feldolgozó vállalat, az Archer Daniels Midland (ADM) és az állati takarmányok számára rovarfehérjét előállító francia cég, az InnovaFeed.

A fekete katonalégy lesz a jövő fehérjeforrása?


A gyár az Egyesült Államokban, az Illinois állam középső részén található Decatur városában épül fel. Az ADM és az InnovaFeed egy különleges rovarból, a fekete katonalégyből több milliárd példány tenyésztését tűzte ki célul. Ennek a rovarnak a lárvája hatalmas mennyiségű szerves anyagot képes elfogyasztani és tápanyagban gazdag fehérjévé alakítani, amit aztán takarmányként lehet felhasználni. Évente mintegy 60 ezer tonna takarmányfehérjét, továbbá 20 ezer tonna olajat (szárnyasok és sertések takarmányozására), valamint 400 ezer tonna műtrágyát szeretnének előállítani.

A fekete katonalégy lárvái szinte bármit megesznek, beleértve a nem komposztálható élelmiszer-hulladékot is, amely a hulladéklerakókba kerül, és hektáronként százszor több fehérjét termelnek, mint ami a hagyományos állati takarmányforrásokban van. A gyár megépítése jelentős lépés lesz a rovarfehérje-ipar fejlődésében, amelynek célja, hogy a haszonállatok etetésében ne a kukorica, a szójabab vagy a halliszt legyen az általánosan elterjedt takarmánytípus, hanem a fekete katonalegyek lárvái és a lárvákból készült más termékek. Ennek a fehérjeforrásnak a széles körű alkalmazása jelentősen csökkenti a haszonállatok, különösen a vágásra szánt állatok szén-dioxid-kibocsátását és termőföldigényét.

A fekete katonalégy hatékony tenyésztésének technológiáját csak a 2000-es évek elejére tudták tökéletesíteni a szakemberek, ez az egyik fő oka annak, hogy a rovarfehérje-ipar napjainkban is meglehetősen szűk, és szinte teljes egészében startup vállalkozásokra épül. Közülük sok Európában működik. Amindössze néhány évvel ezelőtt indult startup, az InnovaFeed üzemelteti a világ jelenlegi legnagyobb ilyen létesítményét a franciaországi Nesle városában. Az új, Decaturban épülő gyárban évente körülbelül négyszer annyi takarmányt állítanak majd elő, mint a franciaországi központban.

A rovarfehérje-ipar további terjeszkedésének legnagyobb akadálya jelenleg a magas előállítási költség. Ez a fehérjeforrás állati takarmánytermékként továbbra is drágább, mint például a halliszt. Jeffrey Tomberlin, a texasi A&M Egyetem professzora és rovartudósa szerint körülbelül öt évbe telik, amíg a rovarfehérje igazán versenyképes lesz a hagyományos állati takarmányforrásokkal szemben.


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE