A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max

Növelné a hozamot? Taposson kevesebbet!

Növelné a hozamot? Taposson kevesebbet!

Hírek - 2021.01.17

Megéri állandó művelőutakat alkalmazni a táblákon? Egy új dán kutatás is azt támasztja alá, hogy a csökkentett talajtaposás a terméshozamban, a gyökértömegben és a növények nitrogénhasznosításában is növekedést eredményez.

Növelné a hozamot? Taposson kevesebbet!


A káros talajtömörödés megfelelő ellenszere, ezáltal a nagyobb terméshozam garanciája lehet a világszerte egyre terjedő Controlled Traffic Farming (CTF), vagyis csökkentett talajtaposásos gazdálkodás. Ez lényegében a művelőutak optimalizálását jelenti: előre kijelölik a földeken azokat a nyomokat, ahol később a permetezőgép, műtrágyaszóró stb. haladhat, ezáltal a tábla többi részét megóvják az átjárástól, így a növények egyenletesebben fejlődhetnek. Természetesen ehhez azonos nyomtávú gépekre, valamint RTK-kormányzási rendszerre van szükség.

A dán Aarhus Egyetem közelmúltbeli kutatása szintén alátámasztotta a CTF jótékony hatását. Organikus zöldségek (fejes káposzta, burgonya, cékla, télitök) termesztésében végeztek vizsgálatokat, kontrollként a hagyományos, Random Traffic Farming (RTF) gazdálkodást alapul véve. A kutatók elsősorban a terméshozamra, a gyökérnövekedésre és a nitrogéntartalomra voltak kíváncsiak.

Eredményként pedig azt kapták, hogy mindezekre a csökkentett talajtaposásos gazdálkodás érzékelhető hatással van, de nem lehet eltekinteni a talajtípustól és a termesztett növények jellegzetességeitől sem. Homokos agyagtalajon volt legszembetűnőbb a különbség, ahol fejes káposztában 27, krumpliban 70, céklában 42, míg télitökben 43 százalékos termésnövekedést tapasztaltak a CTF alkalmazása esetén. A gyökérszám (nagy szórással) 2–25-szörös növekedést mutatott, ami szintén meggyőző különbség. Az ásványi nitrogéntartalom tekintetében nem mutatkoztak jelentősebb eltérések, bár néhány esetben itt is a CTF felé billent a mérleg nyelve.

 


Címkék: zöldség, kísérlet, nitrogén, talajtömörödés, CTF, gyökértömeg, terméshozam

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...