TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Növelné a hozamot? Taposson kevesebbet!

Növelné a hozamot? Taposson kevesebbet!

Hírek - 2021.01.17

Megéri állandó művelőutakat alkalmazni a táblákon? Egy új dán kutatás is azt támasztja alá, hogy a csökkentett talajtaposás a terméshozamban, a gyökértömegben és a növények nitrogénhasznosításában is növekedést eredményez.

Hirdetés

A káros talajtömörödés megfelelő ellenszere, ezáltal a nagyobb terméshozam garanciája lehet a világszerte egyre terjedő Controlled Traffic Farming (CTF), vagyis csökkentett talajtaposásos gazdálkodás. Ez lényegében a művelőutak optimalizálását jelenti: előre kijelölik a földeken azokat a nyomokat, ahol később a permetezőgép, műtrágyaszóró stb. haladhat, ezáltal a tábla többi részét megóvják az átjárástól, így a növények egyenletesebben fejlődhetnek. Természetesen ehhez azonos nyomtávú gépekre, valamint RTK-kormányzási rendszerre van szükség.

A dán Aarhus Egyetem közelmúltbeli kutatása szintén alátámasztotta a CTF jótékony hatását. Organikus zöldségek (fejes káposzta, burgonya, cékla, télitök) termesztésében végeztek vizsgálatokat, kontrollként a hagyományos, Random Traffic Farming (RTF) gazdálkodást alapul véve. A kutatók elsősorban a terméshozamra, a gyökérnövekedésre és a nitrogéntartalomra voltak kíváncsiak.

Eredményként pedig azt kapták, hogy mindezekre a csökkentett talajtaposásos gazdálkodás érzékelhető hatással van, de nem lehet eltekinteni a talajtípustól és a termesztett növények jellegzetességeitől sem. Homokos agyagtalajon volt legszembetűnőbb a különbség, ahol fejes káposztában 27, krumpliban 70, céklában 42, míg télitökben 43 százalékos termésnövekedést tapasztaltak a CTF alkalmazása esetén. A gyökérszám (nagy szórással) 2–25-szörös növekedést mutatott, ami szintén meggyőző különbség. Az ásványi nitrogéntartalom tekintetében nem mutatkoztak jelentősebb eltérések, bár néhány esetben itt is a CTF felé billent a mérleg nyelve.

 

Címkék: zöldség, kísérlet, nitrogén, talajtömörödés, CTF, gyökértömeg, terméshozam
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Golyvásüszög (Ustilago maydis) - A kukorica gombabetegségei I.

A golyvásüszög mindenhol előfordul, ahol kukoricát termesztenek. Jelentősége évjáratonként változó.