A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Új VP-t a régi hibái nélkül!

Új VP-t a régi hibái nélkül!

Hírek - 2021.01.07

A 2014-2020-as vidékfejlesztési ciklus tényleges lezárása még várat magára, de már most gőzerővel készülni kellene a 2 éves átmenti időszakra és az új ciklus feltételeinek kialakítására. A jelenleg futó Vidékfejlesztési Program kudarcait nem kellene megismételni.

Új VP-t a régi hibái nélkül!


A MOSZ számtalan alkalommal hívta fel a döntéshozók figyelmét a problémákra, számtalan javaslattal élt, de - most már visszaigazoltan jogos - felvetései süket fülekre találtak.

A tanulságokat pedig érdemes lenne levonni. Így talán elkerülhető lenne a pályázati kiírások késedelme, a folyamatos, olykor 20-30 alkalommal bekövetkező módosítása. Nem kellene egy-másfél évet várni a pályázatok elbírálására, így nem kellene a termelőknek azzal szembesülniük, hogy mire elkezdhetik a beruházást a tervezett költségeik 20-30%-al is megemelkednek.
Azt, hogy lehet máshogy is csinálni, nem csak mi mondjuk, hanem más magyarországi operatív programok (pl. ITM által kezelt) gyakorlata is bizonyítja. Máshol volt lehetőség a megemelkedett költségek kompenzálására, máshol le tudták szorítani a bírálati időket 1-2 hónapra, így biztosítva, hogy például a COVID kapcsán meghirdetett beruházási támogatások gyorsan eljussanak a sok ezer érintetthez. Az agrártermelők az ugyanezen okból meghirdetett VP beruházási jogcímek kapcsán még csak olyan ígérettel bírnak, hogy április-májusra elbírálják a pályázataikat.

A 2021-2027-es vidékfejlesztési programot új alapokra kell helyezni, el kell kerülni a múlt hibáit. Ennek érdekében a MOSZ olyan rendszer felállítását kezdeményezi, ahol a pályázatok kiírásától a kifizetésig egy kézben összpontosul a felelősség és a cselekvési lehetőség. A nemzeti társfinanszírozás mértéket a jelenlegi, az unióban a legalacsonyabb szintről a lehetséges maximumra (80%) kell emelni. A beadott pályázatok bírálati idejét le kell szorítani 3 hónapra, míg a kifizetési kérelmek kiegyenlítésére 1 hónapos határidőt kell megszabni. A vidékfejlesztési források jó részét a versenyképesség javítására és modernizációra, azaz beruházásokra kell fordatani, mert e nélkül a fokozott zöld célkitűzések sem teljesíthetőek. A beruházási forrásokat így elsődlegesen az állattenyésztési ágazat és kertészet fejlesztésére, öntözésfejlesztésre, a precíziós gazdálkodás erősítésre, digitalizációra kell felhasználni. A támogatott szaktanácsadást – ami a termelők felkészítésében kiemelt szereppel bír - az első programok egyikeként kell elindítani.

Adott a lehetőség, hogy érdemi modernizációra, előrelépésre kerüljön sor az agráriumban. Vannak és lesznek források - eddig le nem hívott, átmenti évre jutó, helyreállítási alapból elérhető, vidékfejlesztési - ezeket jól pozícionálva, egy olyan program mentén kell felhasználni, ami a versenyképesség növelését tartja szem előtt. A megfelelő program mellet szükség van egy alapvetően megújított intézményrendszerre is, ami előre rögzített határidőkön belül, hatékonyan és gyorsan képes eljutatni a forrásokat a termelőkhöz.

A MOSZ felszólítja az agrárkormányzatot, hogy soron kívül, az uniós normáknak megfelelően, kezdődjenek érdemi szakmai egyeztetések a 2021-22-ben rendelkezésre álló források felhasználásáról és - más minisztériumok gyakorlatához hasonlóan – a 2023-27-es időszakot felölelő stratégiai tervről, ami az agrárium vonatkozásában a vidékfejlesztést is magába foglalja.
Az eddigi rossz tapasztalatok alapján mind ez nem lenne hiábavaló.
Forrás: MOSZ


Címkék: vidékfejlesztés, MOSZ, Vidékfejlesztési Program

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...