TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Újfajta szemlélettel a természetesebb és biztonságosabb gombaölő szerekért

Újfajta szemlélettel a természetesebb és biztonságosabb gombaölő szerekért

Hírek - 2020.12.15

Kutatók 13 természetes és félszintetikus glukozinolátszármazékot találtak, amelyek önmagukban vagy kombinációban alkalmazva gombaölő hatásúak többféle gombapatogén esetében.

A mezőgazdaság nagymértékben támaszkodik a vegyszeres fungicidekre a termény megvédése érdekében. Ezek közül a termékek közül jó néhány károsítja az emberi vagy állati egészséget. Ennek következtében a leghatásosabb gombaölő szerek közül többnek fontolgatják a betiltását különféle földrajzi régiókban is, de főleg Európában. „Noha törekednek természetes védelem kifejlesztésére, nagyon kevés megoldás került kereskedelmi forgalomba – magyarázta egy svájci növénypatológus. – És még mindig nincsenek hatékony környezetbarát eljárások, amelyekkel azok a gombapatogének lennének leküzdhetők, amelyek a terményfélék jelentős részét megfertőzik.”

Kutatók abból a korábbi kutatásból indultak ki, amelyben kimutatták, hogy gombaölő hatású vegyület található sokféle organizmusban a prokariótáktól kezdve az olyan eukariótákig, mint egyes növények. Ezek olyan olajos keverékeket bocsátanak ki, melyek terpéneket, fenolokat, valamint alkoholokat, glikozidokat, alkaloidákat és a nemrég felfedezett glukozinolátszármazékokat tartalmaznak. Ez utóbbi összetevő alapvetően a Brassicaceae családban van jelen. „Az eredmények alapján megvizsgáltuk a glukozinolátok természetes izotiocianát-származékainak, valamint félszintetikus származékainak és ezek közös gombákra toxikus aktivitását” – mondta Dubey.

Nemrég publikált tanulmányukban igazolták, hogy 13 természetes és félszintetikus gluozinolátszármazék hatásos önmagában vagy kombinációban alkalmazva fungicidként a növényi gombapatogének egymástól genetikai értelemben távol álló fajainak széles köre ellen. Ezeknek az összetevőknek a kombinálásával erős szinergikus gombatoxikus hatás volt kimutatható.

Érdekes módon a gombaölő hatású glukozinolát-származékok fizikokémiai jellemzői eltérnek azokétól, amelyek nem mutatnak hatást vagy rovarölő vagy rovarokat vonzó tulajdonságokkal rendelkeznek. A gombaölő hatású összetevők kifejezetten magasabb bioakkumulációs potenciállal rendelkeznek és sokkal lipofilebbek, mint amelyek nem mutatnak ilyen hatást. Ennek köszönhetően előre megbecsülhető a glukozinolátszármazékok potenciális működése a fizikokémiai tulajdonságaikra alapozottan és az alapján, hogy az összetevők hogyan reagálnak az őket körülvevő környezetre és ennek következtében az élő szervezetekre.”

A kutatók remélik, hogy a felfedezéseik utat mutatnak olyan, környezetbarát eljárások kifejlesztéséhez, amelyek a gombapatogéneket támadják. A kutatásaik egybevágnak egy másik kutatással, amely azt mutatta ki, hogy biológiai összetevők képesek helyettesíteni a környezetre ártalmas növényvédő szereket.
Forrás: Agrow

Címkék: gombaölő szer, növényvédő szer, fungicidek, glukozinolát
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.