A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Kivitelre felkészülni: Kínában triplázódni fog a tejfogyasztás

Hírek - 2020.12.17

Feneketlen kútként jellemezte az agrarheute.com szakoldal a kínai tejpiacot, amely a globális járvány ellenére is töretlen bővül és fejlődik. Most úgy tűnik, a fogyasztás látványosan fog növekedni hosszabb távon is, ezzel pedig a belföldi termelés még egy jó darabig nem tud lépést tartani.

Kivitelre felkészülni: Kínában triplázódni fog a tejfogyasztás


Kína tehát folyamatosan importra szorul majd tejporból és folyékony tejből egyaránt, illetve a helyzetből a külföldi vaj- és sajtelőállítók is profitálhatnak.

A koronavírus megjelenése csupán rövid távon okozott turbulenciát a kínai tejpiacon, a helyzetet elsősorban a kisebb termelők szenvedték meg, míg a nagyüzemek az állami támogatások révén könnyebben vészelték át a krízist. A piac továbbra is rendkívül értékes az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland számára, ezek az országok bilaterális szerződésekkel, vámmegállapodásokkal igyekeznek még szilárdabban megvetni lábukat az 1,4 milliárd lakosú ázsiai államban.

Európának ezen a téren nehéz lesz labdába rúgnia, különösen azért, mert a kínai termelők sem ültek eddig ölbe tett kézzel, és a fejlesztéseknek köszönhetően a termelő egységek közel 70 százaléka immár hatékonyan működő nagyüzem. Kína tejtermelése 2021-ben várhatóan eléri a 34,5 millió tonnát, amely 5 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. Ezt elsősorban a produktivitás javításával érték el, idén a nagy kínai tehenészetek átlagosan 8000 kg-os tejhozamra voltak képesek.

A tejelő tehenek összállományát tekintve Kína az új évezredben 2007-ben volt a csúcson (8,8 millió egyeddel), míg a jelenlegi 6,2 milliós állomány jövőre sem fog bővülni szignifikánsan. Ugyanakkor jelentős beruházások készülődnek a háttérben, áprilisban például egy hatalmas tehenészet létrehozását tervezték el Belső-Mongólia Autonóm Területen, ahol 100 ezer szarvasmarha elhelyezésére lesz lehetőség. Kína emellett 155 ezer élő állatot importált 2020 első hét hónapjában (ez 42 százalékos emelkedés 2019-hez képest), és ezek háromnegyede tejelő tehén volt. A behozott holstein-frízek ára gyorsan fel is ugrott 2600 dollárról 3600 dollárra január és szeptember között. Henan tartomány vezetősége pedig augusztusban jelentette be, hogy egyedenként 735 dollárnak megfelelő összeggel támogatja azokat a gazdaságokat, amelyek legalább 100 tehénnel bővítik állományukat.

A jószágokat természetesen etetni kell, és ezen a téren Kína szintén behozatalra szorul. 2020 első hét hónapjában közel 736 ezer tonnára (26 százalékkal) emelkedett az importált lucernaszéna mennyisége, az áru zöme az Egyesült Államokból érkezett. Közben a lakosság sem tétlenkedik, de a napi 97 grammos tejtermék-fogyasztás még így is elenyésző a 303 grammos globális átlaghoz képest, vagyis jócskán akad tér a bővülésre. A nagyvárosokban a joghurt előtt áll szép jövő, de az európai vaj- és sajtkészítők is szépen kaszálhatnak a jövőben, ha el tudják érni ezt a piacot. Amely rendkívül stabilnak tűnik, hiszen a járvány hatására 2020 első negyedévében 5–11 százalékkal visszaeső tejfogyasztás már a második negyedévre visszaugrott a korábbi szintre.

 


Címkék: élelmiszer, tehenészet, tej, export, tejtermelés, szarvasmarha, import, Kína, járvány