TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Még nem terem babér a kertészetekben

Még nem terem babér a kertészetekben

Hírek - 2020.11.30

Hallgasson meg egy beszélgetést arról, hogy áll ma a kertészeti ágazat, és milyen lehetőségek vannak a fejlesztésére. Győrffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének és dr. Mártonffy Bélának, a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya elnökének podcast beszélgetése elérhető Győrffy Balázs Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotifyon.


;feature=youtu.be&fbclid=IwAR0e1XdUXTVzoxldMbvp10oZJIaqHWdNdjhuogws6BYiT2KS0Er-Z3UeJXE">

;feature=youtu.be&fbclid=IwAR0e1XdUXTVzoxldMbvp10oZJIaqHWdNdjhuogws6BYiT2KS0Er-Z3UeJXE

Jelenleg a hazai kertészet a teljesítőképességének 30-40 százalékát produkálja. A beszélgetésből kiderül, hogy milyen okokra vezethető ez vissza és milyen stratégiát követ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya, hogy ez az arány jelentősen javuljon.

• Az osztályon belül öt alosztály működik, amelyek a kertészeti ágazat öt fontos szegmensét fedik le a zöldségtermesztéstől a gyógynövénytermelésen át a díszkertészetig. Az osztályelnök a szakmai szervezeteket is be kívánta vonni a munkába, ez a különböző specifikus munkacsoportok révén meg is valósul. Az egyes munkacsoportok (pl. hagyma vagy dinnye munkacsoport) az adott termék legégetőbb termelési, feldolgozási, tárolási stb. problémáira keresik a megoldásokat.

• A kertészet szempontjából történelmi lépés az a novemberben a parlament által elfogadott törvény, amely megreformálja, észszerűsíti a sok sebből vérző őstermelői rendszert, a mezőgazdasági családi gazdaságok szabályozását. Jelenlegi formájában a kertészet ugyanis hitelképtelen ágazat, ez kerékkötője a fejlődésnek, az infrastrukturális fejlesztéseknek, a versenyképességnek. Magyarország adottságainak köszönhetően alkalmas arra, hogy Közép-Európa kertészeti centruma legyen.

• A kertészeti osztály jelentős lépéseket tett az edukációs programok terén is. A NAK missziót vállalt fel az egészséges táplálkozás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás serkentése érdekében. A hároméves Európai Friss Kalandok kampánynak mérhető is a sikere.

• A zöldfelület-gazdálkodás a hazai díszkertészek területe kell legyen. Cél, hogy a nagyon magas minőségű magyar díszfaiskolából telepítsünk, ne külföldről hozzunk termékeket, amiket kétévente cserélni kell, mert nem bírják a klímát.

• A gyógynövényeknél elkezdődött a termelt gyógynövények irányába elmozdulás, mert a jelenlegi gyógynövénymennyiség 70 százaléka gyűjtött, ami több szempontból kockázatos.

• A gyümölcstermelés kieső éve volt az idei az időjárási anomáliák és a vírushelyzet miatt. Az ágazat hosszú távú stabilitása szempontjából fontos a hazai szükségletek minél nagyobb arányú belső kiszolgálása, valamint a piaci nyitás lehetősége. Utóbbi esetében nagyobb potenciál van a feldolgozott termékekben, mint a frissekben – ez az egyik fő csapásirány.

Forrás: NAK

Címkék: kertészet, fejlesztés, zöldségtermesztés, gyógynövénytermesztés, díszkertészet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több mint 40 százalékkal kevesebb traktort vásároltak 2023-ban

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket ...