TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Összefogás az alma védelméért

Összefogás az alma védelméért

Hírek - 2020.10.28

Innovatív növényvédő szerek és tápanyagok technológiai bemutatója Augusztus 17-én ismételten Poór Miklós nyírmadai ültetvénye adott otthont a KITE Zrt., a Malagrow Kft. és a UPL Hungary Kft. közös, nyár végi almás rendezvényének. Az idei év kihívásai után az almatermesztők a számos terítékre kerülő technológiai elem szerepéről, jelentőségéről szerezhettek újabb tapasztalatokat a bemutatóval egybekötött szakmai tanácskozáson.

Hirdetés

 

Előtérben a biológiai megoldások

A rendezvény megnyitóján a házigazda és a szervező cégek képviselői is rövid bemutatkozással köszöntötték a résztvevőket. Poór Miklós a helyszínről elmondta: a rendezvénynek otthont adó kert 18,1 hektáros, bekerített terület, amelyet az 1996-os első telepítés után 2016-ban telepítettek újra. Az ültetvényt alkotó fajták az idared, gála fajtakör tagjai, a Red Jonaprince, a Golden Reinders és Jero-mine. Az idei év kihívásai között természetesen szóba kerültek a tavaszi, nyár eleji fagyok, amelyek itt is károsítottak. A legbiztosabb védekezési lehetőséget a fagyvédő öntözésben látja a házigazda, ehhez azonban korlátozottak a lehetőségeik. 
A növényvédelmi problémák közül pedig a vértetűt és a takácsatkákat emelte ki a szakember. Mint elmondta, az idén eddig elég sok, 19 növényvédelmi beavatkozásra volt szükség a különféle károsítók ellen.

A Malagrow részéről Major Zoltán kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser kö

szöntötte az érdeklődőket. Cégük már 20 éve részese a hazai tápanyag-utánpótlási és biostimulátor-piacnak, ahol kiváló minőségű termékeikkel szereztek hírnevet. Hangsúlyozta: a termékek és szolgáltatások terén is folyamatosan fejlődnek, amihez a világcég Valagro ad biztos hátteret.

Véglesi János, a UPL kereskedelmi vezetője kiemelte: cégük sok energiát invesztál az almába, aminek köszönhetően komplett technológiákat tudnak kínálni a termesztőknek. Fejlesztéseik során előtérbe helyezik a biológiai megoldásokat, aminek végső célja az egyre kevesebb szermaradék a fogyasztásra kerülő gyümölcsben.

Sok múlik a kondíción

Az idei év egyik legnagyobb kihívását a 18-20 fagyos éjszaka jelentette, ami a mennyiségi veszteségek mellett jelentős minőségi problémák okozója is volt, mondta Deme János, a Malagrow szaktanácsadója. Sok deformáció, sérülés, méretbeli probléma forrása, de várhatóan a tárolhatóságra is kedvezőtlenül hat. Ilyen helyzetben különösen sokat számít a fák kondíciója, és fokozott figyelmet kell fordítani gyümölcsméret növelését, 
a kalcium pótlását célzó beavatkozásokra. Ezekhez ajánlotta a résztvevők figyelmébe az előadó az MC Cream növekedési aktivátort, amely a sejtméret növelésén keresztül képes növelni a gyümölcsméretet, és mérsékli a gyümölcshullást. Hatóanyagai fokozzák a növény természetes hormontermelését, javítják a fotoszintézis hatékonyságát és a stressztűrést. 
Az MC Cream lombtrágyaként a virágzást követő időszakban juttatható ki, három alkalommal.

A lombon keresztüli kalciumpótlás mellett a napégés elleni védelemben is hatékony a DeccoShield készítmény. Mikronizált kalcium-karbonát-tartalmú lombtrágya, amely finom bevonatot képez, és védelmet nyújt az UV-sugarakkal szemben. Csökkenti a lomb és 
a termés felületi hőmérsékletét, javítja 
a fotoszintézis hatékonyságát. Kijuttatása a reggeli vagy esti órákban javasolt. 
A DeccoShield 20-30 mm csapadékmennyiségig esőálló.

A minőségjavítás eszköze a kalciumot, magnéziumot, mikroelemeket és különleges szénhidrátokat tartalmazó Sweet biostimulátor is, amely a betakarítás körüli időszakban felhasználva javítja a gyümölcs színeződését. A tervezett szüret előtt 2-3 héttel célszerű kijuttatni, majd ezt követően, az első kör szedés után a következő körben szüretelendő gyümölcs színesítésére. A kezelést célszerű kiegészíteni káliumtúlsúlyos Plantafol levéltrágyával, a lombon keresztüli káliumpótlásért.

A növény tápanyagforgalmát segítő, számos mikroelemet tartalmazó Vitaséve hatása többrétű: támogatja a nedvkeringést, fokozza a kambium működését és 
a sejtosztódást. A tavaszi, virágzás környéki kijuttatással a termékenyülés és a kötődés javulását, a gyümölcs méretnövelését eredményezi. A nyár végi kijuttatás 
az energiatermelés fokozásával a fás részek megerősödését segíti, jó alapot adva a jövő évi terméshez. A szénhidráttermelés felpörgetésével akár 12-15 százalékkal megemeli a vesszőben eltárolt cukor és keményítő mennyiségét, aminek köszönhetően jelentősen javul a vitalitás és a tavaszi kihajtási erély.

A vegetációs időben elvégezhető beavatkozások után Takács József, a Mala-grow fejlesztő munkatársa a cég új, a tárolási betegségek visszaszorítását célzó megoldását mutatta be. A pirimetanil hatóanyagot tartalmazó DeccoPyr Pot 
a tárolóban használható füstölőkészítmény, amely a tároláskor fellépő betegségek széles köre ellen hatékony. Képes jelentősen csökkenteni a tárolási veszteséget, hatóanyaga pedig gyorsan lebomlik. Tonnánként 20 gramm készítményt kell felhasználni, a hőálló fémdobozban kiszerelt készítmény 250 grammos (12,5 tonnához), 500 grammos (25 tonnához) és 1 kg-os (50 tonnához) kiszerelésekben kapható. A kezelés megkezdése előtt a felső kalodasort célszerű letakarni a gyümölcsre való esetleges kiülepedés elkerülése érdekében. A szellőztető rendszer kikapcsolását követően a tároló közepén kell elhelyezni a készítményt, a kanócot meggyújtani, a helyiséget azonnal elhagyni és lezárni legalább 8 órára. Ez--alatt a hatóanyag egyenletesen eloszlik a légtérben. A kezelést követően 1 óra alapos szellőztetés után lehet a tárolóba belépni. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje almatermésűekben, őszibarackban és nektarinban is 1 nap.

alma1

Komplett technológia almában

A UPL az átfogó növényvédelmi ajánlata mellett biostimulátor, növekedésszabályozó és tápanyag-utánpótlást célzó készítményeket is kínál az almatermesztőknek, hangsúlyozta Kiss Dániel, a UPL gyümölcskultúrákért felelős szakembere. A széles termékpalettáról, a készítmények felhasználási lehetőségeiről fenológia szerinti sorrendben adott rövid áttekintést.

A tavaszi lemosáskor használható, nagy hatóanyag-tartalmú olajkészítmény, a Catane egyre jelentősebbé válik a nehezen gyéríthető kártevők elleni védekezésben. A vértetű ilyenkor még nem elérhető a rovarölő szerek számára, ellene később a gázosodó Aphox használható eredményesen.

A varasodás elleni védekezéshez teljes palettát kínál a UPL. Az aszkospóra-szóródás kezdetén hidegben is hatékony, a felszívódó és gázosodó készítmény a Pyrus 400 SC. A hőmérséklet emelkedésével javasolják a kiemelkedő preventív, kuratív hatással rendelkező Difcor 250 EC-t. Kontakt hatású kombinációs partnernek javasolható a jól oldódó, nem habzó 
Orthocid 80 WDG.

A UPL gombaölő újdonságai a Funguran Progress, amely kevésbé porzik, így bekeverés közben csökken a belégzés kockázata, illetve a szilárd bordóikeverék, a Cuprogard DG.

A termésszabályozásra áttérve Kiss Dá-niel kiemelte: jó áron a kiváló minőségű, darabos alma adható el, így erre kell törekedni. Ehhez a megfelelő metszés adja az alapot, majd a kémiai termésritkítással kell beállítani a kívánt gyümölcsszámot. Az ATS Agro Flo virágzásban használható, a királyvirágok kötődése után. Ammónium-tioszulfát hatóanyaga egyben nitrogén- és kénpótlást is jelent a növény számára.

A Globaryll 100 a korai gyümölcsfejlődés időszakában használható termésritkí-tásra, amikor a meghagyni kívánt gyümölcsök már elérték a 10 mm-es nagyságot. A ritkítás mellett a megmaradó gyümölcsökben fokozza a sejtosztódást, így növeli a méretet.

A növekedésszabályozásban használható Gibb Plus fermentált gibberellint tartalmaz. Hatása többrétű. Sziromhullást követően kijuttatva a fagyhatásnak kitett, apró gyümölcsök fán tartását is segítette.

Az almamoly elleni védekezéshez biológiai alapú készítményt, a Carpovirusine-t ajánlotta az almatermesztők figyelmébe az előadó. Hatóanyaga egy almamolyra specializálódott vírus, amely a kártevő lárváját pusztítja el. Használata már az almamoly első nemzedéke ellen javasolt, hiszen az ilyenkor még a levélre lerakott petékből (tojásokból) kikelő lárvák még nagyobb valószínűséggel találkoznak 
a vírussal, másrészt a kártevő irtása mellett így kíméljük az azonos időben rajzó hasznos rovarokat.

A tápanyag-utánpótlás témáján belül 
a kalcium pótlásával foglalkozott az előadó. Ennek egyik speciális készítménye az InCa, amelyet levéltrágyaként sziromhullás után kell kijuttatni, és elsődleges szerepe a gyökérzónában található kalcium minél hatékonyabb beépítése a gyümölcsbe. A gyökérzet által felvett kalcium a virágzást követő 2 hónapban tud hatékonyan beépülni a gyümölcsbe. Ezt követően már csak lombon keresztül tudjuk pótolni a kalcium mellett mikroele-meket is tartalmazó Carnival termékkel.

Zárásként Kiss Dániel a tárolási betegségek elleni védekezésre hívta fel a figyelmet, amihez a Pomax gombaölő szert ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A két hatóanyagú Pomaxot kiváló hatékonysága mellett rövid várakozási idők jellemzik.

alma2
Szerző: AgrárUnió

Címkék: alma, almatermesztők, bemutató, almatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mélyponton a traktorpiac

A digitális megoldásokra, technológiai fejlesztésekre szívesebben költik a pénzüket a gazdálkodók