TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
A rovarok armageddonja: az imidakloprid rovarölő szer alacsony dózisa a vakságukat okozza

A rovarok armageddonja: az imidakloprid rovarölő szer alacsony dózisa a vakságukat okozza

Hírek - 2020.10.27

Egy új kutatásban olyan mechanizmust azonosítottak, melynek során rovarölő szerek, mint amilyen az imidakloprid, alacsony szintje károsíthatja a rovarok anyagcseréjét, ideg- és immunrendszerét, köztük olyanokét, amelyek nem kártékonyak, mint például a legfontosabb beporzók, a méhek.

Hirdetés

A Proceedings of the National Academy of Sciencesben megjelent tanulmány szerint az imidakloprid alacsony dózisa a muslicákban (Drosophila melanogaster) neurodegenerációt okoz, és az olyan alapvető életfunkcióikat károsítja, mint az energiatermelés, látás, mozgás és immunrendszer. Mivel a rovarpopuláció mérete az egész világon csökken, és azt gyanítják, hogy a rovarölő szerek intenzív használata szerepet játszik ebben a folyamatban, ez a felfedezés fontos bizonyítékot szolgáltat arról, hogy még kis dózisú rovarölő szer is csökkenti a rovarok, köztük a nem kártékony rovarok életképességét.

„A kutatás egy típusú rovarölő szeren alapult, ám bizonyíték van arra, hogy más rovarölők oxidatív stresszt okoznak, tehát hasonló hatásaik vannak. A felfedezések alátámasztják, mennyire fontos, hogy ismerjük a rovarölő szerek hatásmechanizmusát, főleg a hasznos rovarok esetében. További kutatások nélkül azt sem tudhatjuk, hogy más rovarölő szerek biztonságosabbak-e.”

Az imidakloprid mezőgazdasági célú használatát az Európai Unióban betiltották, mert felmerült a gyanú, hogy káros a méhekre, de a világon az egyik legjobban keresett termék maradt. A rovarok központi idegrendszerére hatva fokozza az ingerületátvitelt a rovarok idegrendszerében, olyan receptorokat aktiválva, amelyek következtében a rovarok lebénulnak és akár el is pusztulnak. A kutatók az imidakloprid muslicalárvákra gyakorolt hatását vizsgálva jutottak erre az eredményre. Szabadföldön ezt a rovarölőt 2800 ppm koncentrációban használják. A laboratóriumban a kutatók alacsonyabb dózisokat használtak, kimutatva, hogy már a nagyon alacsony, 2,5 ppm dózis elegendő ahhoz, hogy a muslicalárva mozgása csupán két óra kitettség után 50%-kal csökkenjen.

„Ez jelzi, milyen hatással van a rovarölő szer az agy működésére. Innentől kezdve a reaktív oxidatív anyagok vagy szabad gyökök nagy mennyiségű felhalmozódása az agyban olyan káros folyamatokat idéz elő, amelyek több más szervre is kiterjedhetnek.”

A kutatók felnőtt muslicákat is teszteltek, és kimutatták, hogy nagyon alacsony (4 ppm) dózisú kitettség is 25 nap elteltével vakságot és mozgásszervi problémákat okoz, ami a mászásukban mutatkozik meg. Ez a neurodegeneratív folyamatok tünete az agy más részeiben. „Noha több tanulmányban is kimutatták, hogy a rovarölő szerek alacsony dózisa hatással van a rovarok viselkedésére, azt még senki sem mutatta ki, hogy a rovarölők hogyan hatnak sejt- és molekuláris szinten”.
Forrás: Agrow

Címkék: méh, rovarölő szer, imidakloprid, beporzók
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Könnyítések a gazdálkodási napló benyújtási folyamatában

A már 2024. január 12-én megjelent közleményben jelzett módon - tekintettel a felmerült informatikai nehézségekre - ...