A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX

Így teljesítettek idén a magyarországi búzák

Hírek - 2020.10.20

Összesen 48 őszi búza fajtát teszteltek az ország tíz pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) posztregisztrációs fajtakísérletében.

Így teljesítettek idén a magyarországi búzák


A teszt végeredményéről összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára, amely ITT nézhető meg. Ha csak pusztán a szemtermés mennyiségét nézzük, a korai érésű csoportban a Saaten-Union Hungária Kft. Hyfi fajtája végzett az élen (9,66 t/ha), míg a középérésű csoportban a Hywin (9,53 t/ha), szintén a Saaten-Uniontól.

Idén a Szombathely, Eszterágpuszta, Iregszemcse, Tordas, Jászboldogháza, Szarvas, Székkutas, Abaújszántó, Mosonmagyaróvár és Mezőfalva térségében beállított kísérleti helyszíneken két éréscsoportban összesen 48 őszi búza fajtát vizsgáltak mennyiségi és minőségi szempontok alapján, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek közreműködésével. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el.

A rendkívül aszályos téli és tavaszi időjárás ellenére a kísérleti szemtermés-átlagok nem maradtak el az előző évi átlagoktól, a májusi bőséges csapadék miatt inkább felülmúlják azokat – közölték az MTI-vel. Takács Géza, a VSZT elnöke kifejtette: az intenzív növénynemesítési munka nyomán folyamatosan jelennek meg újabb és újabb őszi búza fajták, amelyek bővítik az elérhető széles kínálatot. A fajtakísérletek célja, hogy a gazdák számára jól hasznosítható adatokat nyújtsanak, amelyek segítséget jelentenek nekik a fajtaválasztásban. Az ország különböző adottságú tájegységeiről kapott mennyiségi és beltartalmi értékek objektív képet adnak egy-egy fajta teljesítményéről.

Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke elmondta, hogy a gazdálkodók várják az adatokat, és örülnek annak, hogy az évek óta rendszeresen megjelenő kísérleti eredmények információi segítik a gabonatermesztők munkáját. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte: a köztestület 2018-ban csatlakozott a GOSZ és a VSZT által évek óta sikeresen koordinált posztregisztrációs kísérletekhez. Ezek eredményeire alapozva – jogszabályi felhatalmazás alapján – ajánlati fajtalistát állít össze a NAK, amelynek használata számottevően javítja a gazdálkodók versenyképességét.

 
Forrás:  MTI, Fotó: MTI–Varga György


Címkék: növénytermesztés, búza, GOSZ, SAATEN-UNION, NAK, VSZT, posztregisztrációs fajtakísérlet