Ennél kisebb nincs: gazdálkodás egy négyzetdeciméteren

2020.10.08

A pixel farming kifejezés magyarra talán pontgazdálkodásként fordítható, és különböző zöldségnövények elkülönítetlen termesztését takarja. A megoldás nemcsak helytakarékos, de a hozamok akár 25 százalékkal megnövelhetők általa.

Ennél kisebb nincs: gazdálkodás egy négyzetdeciméteren


A termésmennyiség emelkedését a hollandiai Wageningen University & Research egyetem és kutatóközpont vizsgálatai is megerősítették. A pixel farming előnye abból származik a hagyományos monokultúrás gazdálkodással szemben, hogy itt nem egyszerre takarítják be a növényeket, hanem az érettségi állapotukat is figyelembe veszik. Ami még nem megfelelő, azt egyszerűen a földben hagyják.

A különböző növényeket ugyanazon a táblán termesztik, az alapegységet pedig 10×10 centiméteres (egy négyzetdeciméteres) területek jelentik, minden ilyenbe csupán egyetlen mag kerül, vagyis egyetlen növény fejlődik rajta. A megrendelő fogyasztó a saját igényei szerint határozhatja meg a termelt növények fajtáit. A biodiverzitás megteremtésével ez a termesztési mód sokféle hasznot eredményez. A sávos műveléshez hasonlóan növeli például a felbukkanó rovarok egyedszámát, és javítja a talajéletet.
A pontgazdálkodást a robottechnológia ugrásszerű fejlődése teszi lehetővé. A termesztést végző robot előre meghatározott kijuttatási terv alapján helyezi a magot a földbe a tábla GPS-szel meghatározott pontján, aztán egy kis vizet locsol rá, és a megrendelő ezután is folyamatosan figyelemmel kísérheti az általa megrendelt növény fejlődését. Műtrágyát és növényvédő szert nem használnak, a természet maga gondoskodik a termés egészségéről.

A kitalálók jelenleg 21 600 „pixel” (vagyis 10×10 centiméteres terület) művelését végzik. Robot One nevű robotjuk a 10 karja segítségével egyszerre többféle munkát is el tud végezni (például önállóan gyomlál), a területteljesítménye napi 5–10 hektárra rúg. Ezzel a módszerrel egy hektárról akár 100 ezer euró értékű termés is lehozható egy évben.

  


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE