TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Ennél kisebb nincs: gazdálkodás egy négyzetdeciméteren

Ennél kisebb nincs: gazdálkodás egy négyzetdeciméteren

Hírek - 2020.10.08

A pixel farming kifejezés magyarra talán pontgazdálkodásként fordítható, és különböző zöldségnövények elkülönítetlen termesztését takarja. A megoldás nemcsak helytakarékos, de a hozamok akár 25 százalékkal megnövelhetők általa.

A termésmennyiség emelkedését a hollandiai Wageningen University & Research egyetem és kutatóközpont vizsgálatai is megerősítették. A pixel farming előnye abból származik a hagyományos monokultúrás gazdálkodással szemben, hogy itt nem egyszerre takarítják be a növényeket, hanem az érettségi állapotukat is figyelembe veszik. Ami még nem megfelelő, azt egyszerűen a földben hagyják.

A különböző növényeket ugyanazon a táblán termesztik, az alapegységet pedig 10×10 centiméteres (egy négyzetdeciméteres) területek jelentik, minden ilyenbe csupán egyetlen mag kerül, vagyis egyetlen növény fejlődik rajta. A megrendelő fogyasztó a saját igényei szerint határozhatja meg a termelt növények fajtáit. A biodiverzitás megteremtésével ez a termesztési mód sokféle hasznot eredményez. A sávos műveléshez hasonlóan növeli például a felbukkanó rovarok egyedszámát, és javítja a talajéletet.
A pontgazdálkodást a robottechnológia ugrásszerű fejlődése teszi lehetővé. A termesztést végző robot előre meghatározott kijuttatási terv alapján helyezi a magot a földbe a tábla GPS-szel meghatározott pontján, aztán egy kis vizet locsol rá, és a megrendelő ezután is folyamatosan figyelemmel kísérheti az általa megrendelt növény fejlődését. Műtrágyát és növényvédő szert nem használnak, a természet maga gondoskodik a termés egészségéről.

A kitalálók jelenleg 21 600 „pixel” (vagyis 10×10 centiméteres terület) művelését végzik. Robot One nevű robotjuk a 10 karja segítségével egyszerre többféle munkát is el tud végezni (például önállóan gyomlál), a területteljesítménye napi 5–10 hektárra rúg. Ezzel a módszerrel egy hektárról akár 100 ezer euró értékű termés is lehozható egy évben.

  

Címkék: precíziós gazdálkodás, zöldségtermesztés, robotizálás, pontgazdálkodás, pixel farming
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kukoricabarkó kártétele és annak megelőzése

A felszívódó rovarölő csávázószerek megjelenéséig a monokultúrában termesztett kukorica egyik fontos kelés utáni ...