TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Teszttel is kimutathatók a GMO-alapanyagok?

Teszttel is kimutathatók a GMO-alapanyagok?

Hírek - 2020.09.22

Egyre élesebb a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) felhasználása körüli vita. Az emberi egészségre károsnak gondolt állati, növényi alapanyagok jelenléte a Greenpeace szerint már egy egyszerű teszttel is kimutatható, ám ennek az állításnak a cáfolata is rögtön megérkezett.

Hirdetés

A világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete, a Greenpeace szakemberei szerint az élelmiszertermékekben lévő GMO-alapanyagok jelenléte teszttel is kimutatható. Ez hatalmas előrelépést jelentene a felhasználásuk (vagy éppen elkerülésük) tekintetében, ám a német Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal (BVL) szerint a módszer nem igazán működik.

Szeptember 7-én adott hírt több GMO-ellenes szervezet arról, hogy a génmódosítás ténye immár egy szimpla laborteszt segítségével is „leleplezhető”. Mindez lehetetlenné tenné a gyártók számára, hogy úgy használjanak fel GMO-alapanyagokat a termékeikben, hogy közben azok természetességét hangsúlyozva próbáljanak versenyelőnyhöz jutni. A Foods című szaklapban közzétett tanulmány szerint iowai kutatók dolgoztak ki egy megfelelő eljárást, ám a BVL mélyére ásott a dolognak, és eltérő következtetésre jutott.

A német hatóság szerint az alapvető problémát az jelenti, hogy az amerikai vizsgálat a szintén amerikai Cibus cég által létrehozott herbicid-toleráns repcére vonatkozik, amely az Európai Unióban nem kerülhet forgalomba. A növénynél a BVL szerint pontmutációt alkalmaztak, ebben az esetben a kromoszóma egy génjében pár nukleotidnál következik be változás. Ez többféle módon következhet be, a tudatos génszerkesztés mellett nemesítés vagy akár véletlen biológiai folyamat révén, vagyis a háttér nem deríthető fel egyértelműen.

A rendelkezésére álló információk alapján a BVL azt a konklúziót vonta le, hogy az új teszt alkalmas ugyan a pontmutáció azonosítására, ám annak közvetlen módszerére nem. Hiba volna tehát GMO-alapanyagok azonosítására használni, hiszen felesleges és téves megbélyegzésekhez vezetne.


   

Címkék: repce, GMO, teszt, génmódosítás , BVL, Greenpeace
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

BuXa csomag – Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek ...