A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Teszttel is kimutathatók a GMO-alapanyagok?

Teszttel is kimutathatók a GMO-alapanyagok?

Hírek - 2020.09.22

Egyre élesebb a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) felhasználása körüli vita. Az emberi egészségre károsnak gondolt állati, növényi alapanyagok jelenléte a Greenpeace szerint már egy egyszerű teszttel is kimutatható, ám ennek az állításnak a cáfolata is rögtön megérkezett.

Teszttel is kimutathatók a GMO-alapanyagok?


A világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete, a Greenpeace szakemberei szerint az élelmiszertermékekben lévő GMO-alapanyagok jelenléte teszttel is kimutatható. Ez hatalmas előrelépést jelentene a felhasználásuk (vagy éppen elkerülésük) tekintetében, ám a német Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal (BVL) szerint a módszer nem igazán működik.

Szeptember 7-én adott hírt több GMO-ellenes szervezet arról, hogy a génmódosítás ténye immár egy szimpla laborteszt segítségével is „leleplezhető”. Mindez lehetetlenné tenné a gyártók számára, hogy úgy használjanak fel GMO-alapanyagokat a termékeikben, hogy közben azok természetességét hangsúlyozva próbáljanak versenyelőnyhöz jutni. A Foods című szaklapban közzétett tanulmány szerint iowai kutatók dolgoztak ki egy megfelelő eljárást, ám a BVL mélyére ásott a dolognak, és eltérő következtetésre jutott.

A német hatóság szerint az alapvető problémát az jelenti, hogy az amerikai vizsgálat a szintén amerikai Cibus cég által létrehozott herbicid-toleráns repcére vonatkozik, amely az Európai Unióban nem kerülhet forgalomba. A növénynél a BVL szerint pontmutációt alkalmaztak, ebben az esetben a kromoszóma egy génjében pár nukleotidnál következik be változás. Ez többféle módon következhet be, a tudatos génszerkesztés mellett nemesítés vagy akár véletlen biológiai folyamat révén, vagyis a háttér nem deríthető fel egyértelműen.

A rendelkezésére álló információk alapján a BVL azt a konklúziót vonta le, hogy az új teszt alkalmas ugyan a pontmutáció azonosítására, ám annak közvetlen módszerére nem. Hiba volna tehát GMO-alapanyagok azonosítására használni, hiszen felesleges és téves megbélyegzésekhez vezetne.


   


Címkék: repce, GMO, teszt, génmódosítás , BVL, Greenpeace

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...