TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Mérgező „koktélt” juttatnak ki a földekre trágyázás címén

Mérgező „koktélt” juttatnak ki a földekre trágyázás címén

Hírek - 2020.09.06

Mi történik, ha külföldről származó, baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal, gombákkal, nehézfémekkel és mikroműanyagokkal „dúsított” szennyvíziszapot juttatunk ki trágyaként a földekre? Ez a kérdés a sokat emlegetett brit tudósokat is fejtörésre készteti.

A szennyvíziszap importja anyagi szempontból jó üzlet, de a környezetre gyakorolt hatása már megkérdőjelezhető. Igaz, hogy a mezőgazdaságban a talajok szervesanyag- és tápanyag-utánpótlásának egyik eszköze, de számos toxikus, károsító anyagot is tartalmazhat. Tavaly keltett nagy felzúdulást, hogy több magyarországi település önként vált a horvát, szlovén, olasz szennyvíziszapok lerakójává, de ezzel a problémával például az Egyesült Királyságnak is szembe kell néznie.

A Brit-szigetre évente 30 ezer tonna szennyvíziszap érkezik, amelyben jelentős mennyiségű hulladék is található. Az Amszterdamból érkező rakományok így egyrészt egészségügyi kockázatot jelentenek, más oldalról viszont a kezelt szennyvíziszap legálisan használható az angol földeken. Hollandiában azonban meg van tiltva a kiszórásuk, ezért kénytelenek az ottani termelők exportálni az anyagot – áll a Guardian című lap összefoglalójában.

A gondot az jelenti, hogy – a brit Környezetvédelmi Ügynökség (EA) szerint – a kezelésre vonatkozó szigorú előírásokat a gazdák gyakran figyelmen kívül hagyják. Ezzel pedig olyan kórokozók terjedésének ágyaznak meg, mint a szalmonella és kólibaktériumok, de nehézfémek és mikroműanyagok is gyakran találhatók a kiszórt anyagban. Kutatók feltételezik, hogy a szerves trágyaként használt szennyvíziszap elősegíti az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok, vírusok, paraziták és gombák szaporodását is. Ha az angliai szennyvíziszapot külföldről (jelen esetben Hollandiából) érkező anyaggal keverik össze, olyan fertőző-mérgező mixtúrát hozhatnak létre, amelynek pontos hatását ma még lehetetlen kiszámítani, de sok jóra aligha vezet.Címkék: mezőgazdaság, trágya, Egyesült Királyság, Hollandia, toxin, szennyvíziszap, tápanyag-utánpótlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkozik az új eCerex 600 pneumatikus vetőgép

A Multiva ismét részt vesz a hosszú kihagyás után megrendezésre kerülő hannoveri Agritechnica kiállításon. ...