TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Itt az almaszezon: visszaütött a britek „lustasága”

Itt az almaszezon: visszaütött a britek „lustasága”

Hírek - 2020.09.03

Évtizedekig az idénymunkásokra támaszkodtak betakarítás idején a brit zöldség- és gyümölcstermesztők. A Brexit és a koronavírus azonban komoly problémák elé állítja őket, lassan már 4000 forintos órabérért sem találnak maguk mellé segítséget.

A brit mezőgazdasági termelők duplán rosszul jártak a Brexittel, hiszen az EU-ból való kilépés miatt nemcsak az európai fogyasztókhoz nehezebb eljutniuk, de az onnan származó munkaerőt sem könnyű magukhoz édesgetniük. Bár a 2020. január 31-i kilépést december 31-ig tartó átmeneti időszak követi, a koronavírus-járvány miatti korlátozások még bonyolultabbá teszik a mindennapi életet. Különösen nagy bajban vannak a zöldség- és gyümölcstermesztők, akiknek 90 ezer munkavállalóra van szükségük a szezonbeli betakarításokhoz.

Az égető munkaerőhiányt már a pandémia kezdetén elkeseredetten próbálták kezelni, például azáltal, hogy Románia már április közepén részlegesen feloldotta a korlátozásokat, így rendszeres charterjáratok indulhattak Bukarestből az Egyesült Királyságba az idénymunkásokkal. A nagyvállalatok sem voltak restek, az évi 250 millió csomag salátát és zellert termelő G's Growers például saját gépet bérelt, nehogy szedetlenül maradjon a termés.

A VisitEngland turisztikai oldal külön aloldalt szentel honlapján a mezőgazdasággal kapcsolatos információknak, például annak, hogy a brit családok merrefelé kapcsolódhatnak be a „szedd magad” akciókba. Bár az eperszezon már júliusban kifutott, az alma, vagy éppen a tök (a Halloween miatt) vonzó lehet a szigetországiak számára, és ha sikerül a mozgósítás, a termelőknek kevesebb terméshez kell betakarítókat toborozniuk. A kormányzat tanácstalanságában már a diákságot, sőt a katonaság egy részét is mozgósítaná a gazdák megsegítésére.

A briteknél tulajdonképpen az eddigi kényelmes hozzáállás ütött most vissza, hiszen a járvány előtti időszakban a – jellemzően Kelet-Európából érkező – idénymunkásokra számítottak az évi 9 millió tonna (mintegy 300-féle) zöldség, gyümölcs és virág ültetésénél, leszedésénél, osztályozásánál és csomagolásánál, miközben a hazai munkaerő számára ez nem volt túl vonzó lehetőség.

A júliusban újranyitó vendéglátóhelyek, valamint a kissé fellendülő turizmus megnövelte a keresletet a zöldségek, gyümölcsök iránt is, de a betakarítás megszervezése továbbra is feladja a leckét a briteknek. Most éppen az almatermesztők vakarhatják a fejüket, a szedési szezon a szigetországban augusztustól egészen novemberig tart. A gyümölcs kilónkénti előállításának költsége 14 pennyvel (56 forinttal) nőtt az elmúlt 5 évben, és a termelők már most tudják, hogy 2020-ban minden korábbinál magasabb költségekkel kell kalkulálniuk. A betakarítást nem lehet teljesen gépesíteni, az idénymunkások közel 10 fontos (4000 forintos) óradíja pedig súlyos terheket ró az ültetvényes gazdákra.

 

Címkék: betakarítás, brexit, gyümölcs, zöldség, Egyesült Királyság, idénymunka, koronavírus
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek a világban

Aki egy kicsit is jártas a tejtermelő tehenészetek világában, annak nem kell bizonyítani, hogy mennyire ...