Hirdetés
Pocsék lett az angol búzatermés, és ez csak a kezdet

Pocsék lett az angol búzatermés, és ez csak a kezdet

Hírek - 2020.08.27

Az 1980-as években volt utoljára annyira rossz a búzatermés az Egyesült Királyságban, mint az idei esztendőben. Az extrém időjárási körülmények miatt harmadával lesz kevesebb a kenyérgabona.

Az Egyesült Királyságban mintegy 1,9 millió hektáron termesztenek búzát. Az össztermés igen nagy ingadozást szokott mutatni (általában 11–16 millió tonna közé esik), de az átlag – 8,5 t/ha – egyáltalán nem mondható gyengének. A 2020-as szezon azonban rosszul sikerült, a rendkívül csapadékos február nem tett jót a vetéseknek. Nyáron aztán tartósan 34 fok körüli mini-hőhullámok, valamint pusztító viharok tépázták a termést. A 30–35 százalékos terméscsökkenés révén az ország alighanem nettő importőrré válik idén ebből a kalászosból.

A meteorológusok szerint a jövőben még több rendkívüli időjárási körülménnyel kell szembenézniük az angol gazdáknak (is). A telek enyhébbek és csapadékosabbak lesznek, nyáron pedig gyakori, heves zivatarokra számíthatnak a farmerek. A déli országrészben tavasztól őszig bármikor előfordulhatnak viharok és hőhullámok. Emiatt a búzát rövidesen olyan növényekkel kell részben felváltani – például kukoricával és szójával –, amelyek eddig ritka kultúráknak számítottak az Egyesült Királyságban, ám a változó klíma kedvezőbb számukra.


 

Címkék: növénytermesztés, búza, Egyesült Királyság, klímaváltozás, termésmennyiség
Friss hírek
Kiemelt hírek