Fejlesztés és összefogás – Czerván György államtitkár a magyar almatermesztés helyzetéről

Az idei eredményekről, valamint az almatermesztés alakulásáról kérdeztük Czerván Györgyöt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárát, aki 
a kormány nézőpontjából elemezte a jelenlegi helyzetet. A szakember azt is felvázolta, milyen intézkedésekre van szükség, hogy a magyar alma újra versenyképessé váljon.

Magyarországon a legjelentősebb fajta az idared, amelyet az összes ültetvényterület több mint 23 százalékán termesztenek. Szakértők októberi értékelése szerint az almatermés – a tavaszi fagyok miatt – az előző évihez képest 4,6 százalékkal 500 ezer tonnára csökkent. A fagy minőségi károkat is okozott, így az ipari alma részaránya várhatóan nő.

2016 nem volt könnyű év

A KSH adatai szerint az ipari alma behozatala 22,7 tonnáról 186,5 tonnára nőtt egy év alatt, és 8,44 ezer tonna friss fogyasztásra szánt, étkezési alma érkezett az országba 2016 első hét hónapjában, ami 39 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Németországból, Ausztriából erősen csökkent, Lengyelországból viszont 3 százalékkal nőtt a behozatal a jelzett időszakban. Az ipari alma kivitele 45 százalékkal (989 tonnára) nőtt, míg az étkezési almáé 43 százalékkal 5,3 ezer tonnára esett 2016 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A kiszállított alma a legnagyobb mennyiségben Romániába és Szlovákiába került.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

Szerző: Némethné Csubák Éva

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom