Fantasztikus: rizsvetés Olaszországban! (+videó)

2020.07.24

Európában szokatlan munkaműveletet, rizsvetést örökített meg látványos videóján egy Gabry982 nevű YouTube-felhasználó. A főszereplők: egy Massey Ferguson 5712 S, illetve egy Same Silver 105 traktor, valamint egy Sulky X40+ Econov műtrágyaszóró.

Fantasztikus: rizsvetés Olaszországban! (+videó)


Olaszországban persze nem olyan nagy csoda a rizsvetés, hiszen ők számítanak az Európai Unió legnagyobb termesztőjének. Az ország északi részén 240 ezer hektáron vetnek rizst, ami az összes szántóterület mintegy 1,4 százalékát jelenti (az átlagtermés 6 t/ha). A rizs az ókorban, Indiából jutott el az Appennini-félszigetre, de akkor még nagyon drágának számított, és a rómaiak gyógyszerként használták. A mai Olaszország területén a XV. század végén kezdődött meg a növény termesztése, és a sajttal vagy vajjal készített rizsétel, a rizottó gyorsan népszerűvé vált északon.

A 2020. május 10-én rögzített videó szintén az ország északi részén készült, Vercelli megyében, nagyjából Torino és Milánó közt félúton. Az árasztásos termesztés legfontosabb műveletét láthatjuk benne, a (jobb híján) Sulky X40+ Econov műtrágyaszóróval végzett vetést. A vontatást egy Massey Ferguson 5712 S traktor végzi, amelyet speciális, talajkímélő kerekekkel szereltek fel. Kiszolgáló gépként, a Big Bag zsákok szállítójaként egy Same Silver 105 traktor működik közre.

https://www.youtube.com/watch?v=tHXpUjYs-78

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE