TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Betárolhatunk az olcsó gázolajból

Betárolhatunk az olcsó gázolajból

Hírek - 2020.05.29

Megéri nagy kapacitású tartályokat, konténerkutakat beszerezni Bizonyos kutakon 290 forint alá esett a gázolaj literenkénti ára május elejére, amire Magyarországon 2009 óta nem volt példa. Ilyen körülmények között alighanem sok mezőgazdasági termelő gondolt már arra, hogy jó előre bespájzol az olcsó üzemanyagból. De mibe és hogyan tároljon?

Még 2020 elején is csak kevesen hitték volna, hogy a járvány globá­lissá válása felforgatja az életünket. Az üzemanyag­árak például bő évtizede nem látott szintre zuhantak: míg tavaly májusban 411 forint volt a gázolaj literenkénti átlagára, addig idén ennél akár 30 százalékkal olcsóbban lehetett belőle tankolni.

Minden rosszban van valami jó

Az egészségügyi krízishelyzet mára gazdasági válságot idézett elő, s – elsősorban a nagyfogyasztóknak számító vasúti és közúti fuvarozás, valamint a tengeri konténerszállítás drasztikus visszaesése miatt – jelentősen megcsappant a világ gázolaj-felhasználása is. A helyzetet 
a legnagyobb kőolaj-exportáló országokat tömörítő OPEC+ szervezet 2020 elején csúcsosodó belháborúja tovább súlyosbította. Viszont minden rosszban van valami jó, jelen esetben például az, hogy a mezőgazdasági vállalkozók alaposan feltankolhatnak a váratlanul olcsóvá vált gázolajból. „Sajnos az üzemanyagok nem tárolhatók korlátlan ideig, biztonsággal legfeljebb három hónapig, ezért ha nincs fogyasztás, áll az üzemanyag, akkor érdemes havonta megforgatni, különben a bekövetkező kémiai és biológiai bomlás minőségromlást eredményez” – adott egy jó tanácsot Farkas Gábor, 
a siófoki központú Farkas Szerviztechnika Kft. kereskedelmi igazgatója. Várakozásai szerint akár már ez év végére visszaállhat a korábbi magasabb gázolajár, ezért aki megteheti, annak most érdemes nagyobb mennyiséget betárolnia. 
Az olcsó üzemanyag, valamint a biztonságos (érintkezésmentes) tankolás igénye egyre több gazdát sarkall arra, hogy a saját telephelyén folyamatosan rendelkezésre álljon a gázolaj, benzin, illetve az AdBlue adalékanyag.

A Farkas Szerviztechnikánál is felpörögtek a nagy, 5000 liter fölötti tartályok eladásai, amelyek közül a magas szilárdságú, dupla falú műanyag gázolajtartályok a legnépszerűbbek. A magyarországi 6000 literes rekeszméret miatt alighanem legcélszerűbb a 7500 literes változatot megvásárolni (nem sokkal drágábbak az 5000 literes verzióknál), de akár 10 ezer literes kapacitással is elérhetők. A fémtartályokhoz képest a műanyagból készültek innovatívabb megoldást jelentenek, általuk ugyanis elkerülhető a különböző alkotóelemek káros kiválása, kicsapódása. A mezőgazdaságban az üzemanyag-felhasználás ciklikusságot mutat, a tavaszi és őszi csúcsok között megritkulnak a tankolások, ez pedig kedvez a szennyeződések megjelenésének.

Biztonságos az utánpótlás

„Továbbra is népszerűek a konténerkutak, különösen a 9-10 ezer literes tartályok, amelyekből folyamatosan rendelkezünk készletekkel. Ezek Olaszországból érkeznek, ám koronavírus-veszélytől nem kell tartani, mert a berendezések előbb kamionban utaznak, majd nálunk legalább két-három napig állnak, hiszen általában a hétvégére futnak be a telephelyünkre. Május második hetétől ismét állandósultak a szállítások, és információink szerint az eszközöket útnak indító gyárakban korábban sem volt jelen a vírus” – közölte megnyugtatásképp Farkas Gábor. Partnerük, az Emiliana Serbatoi vállalat egyébként fertőtlenítő permetezőkkel is foglalkozik, és ezek 55 literes, kerekeken guruló, valamint 98 és 220 literes kivitelben szintén elérhetők a siófoki cégnél.

A saját fejlesztésű Farkas Tank System (FTS) tankolóautomata rendszer is egyre keresettebb a gazdák körében, ugyanis lehetőséget kínál arra, hogy például egy 9000 literes tartályban több cég is legálisan tárolhassa a gázolaját. Így nincs akadálya annak, hogy a jelen helyzetben összefogva, közösen vásároljanak be az olcsó üzemanyagból. A szoftver természetesen mindegyikük adatait külön kezeli, illetve aktuális készletet is tud mondani cégenkénti bontásban. A tankolóautomata akár egy 1000 literes tárolóegységre is elhelyezhető, s mivel 12 voltos kivitelben is elérhető, a szántóföldi tankolás is megoldható vele. Hasonló célokra alkalmasak a 440 literes, ADR-mentesen szállítható Carrytank gázolajtartályok, amelyek dupla tartályként 440+440 literes változatban is kaphatók, sőt AdBlue tartállyal kombináltan, 400+50 literes verzióban is. Létezik 330 literes, szűrővel és 8 méteres tömlővel ellátott tartály is 
a Farkas Szerviztechnika kínálatában, s 
az összes felsoroltnak van pick up változata (ezek beférnek a kerékdoblemezek közé). A gázolaj, AdBlue és benzin tárolására alkalmas tartályok közül a 220 és 110 literes kivitelek a legkisebbek.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: üzemanyag, tartály, konténerkutak, gázolaj, tankolóautomata rendszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Módosult a termésnövelő anyagokat érintő rendelet

Megszűnt az újraengedélyezési eljárás, és automatikusan határozatlan idejűvé vált az engedély minden olyan ...