TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Az EU egy tervezet szerint megfelezné a kémiai rovarirtó szerek mennyiségét 2030-ra, hogy megóvja a méheket és a biodiverzitást

Az EU egy tervezet szerint megfelezné a kémiai rovarirtó szerek mennyiségét 2030-ra, hogy megóvja a méheket és a biodiverzitást

Hírek - 2020.05.25

Az Európai Bizottság meg szeretné felezni a felhasznált rovarirtó szerek mennyiségét 2030-ra, hogy megállítsa a beporzók számának csökkenését. Az erről szóló tervezet kiválthatja mind a szerek kivonását sürgetők, mind azon gazdák rosszallását, akik szerint ez kárára lesz a különféle növényi kultúráknak.

Egy tervezet alapján, melynek dokumentumára a Reuters talált rá és május 20-án tervezték közzétenni, a bizottság, az unió végrehajtó szerve meg akarja győzni az Európai Uniót, hogy felezze meg a vegyszerek és a magas rizikót jelentő növényvédő szerek mennyiségét 2030-ra. Arról nem esett benne szó, mit jelent az, hogy magas rizikójú, vagy hogy hogyan oldanák meg a csökkentést. A bizottság visszautasítja, hogy olyan nem közzétett tervezetet kommentáljon, amelynek dokumentumain még dolgoznak, és amelyek még változhatnak, mielőtt elfogadják őket. A bizottság egy tervezete, amely a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételéről szól, és szintén május 20-án tervezik közzétenni, talán további részletekkel szolgál.

Nyugat-európai méhészek az elmúlt 15 évben a méhek számának csökkenéséről és méhcsaládok elvesztéséről számoltak be, állítja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság. Az EU törvényhozói szerint ez a trend a 76%-át veszélyezteti az élelmiszer-előállítás azon részének, amely a beporzáson alapul.

Az EU-szabályozások már 2018-ban betiltották a neonikotinoidok szabadföldi használatát, ami azt jelenti, hogy kizárólag üvegházakban szabad velük dolgozni. A termelők egyes csoportjai szerint a rovarirtók széles körű betiltása a termésmennyiség csökkenéséhez vezethet, és arra szólította fel a bizottságot, hogy mérje fel az intézkedések lehetséges hatásait, mielőtt a kötelező elérendő célokat kitűzné.

„Mi elismerjük a rovarirtó szerek mérséklésének fontosságát, és tisztázzuk: szívesen tárgyalunk a célokról – mondta Geraldine Kutas, az Európai Terményvédelmi Szervezet (European Crop Protection Association) általános igazgatója. – Azonban ezeknek a céloknak elérhetőknek kell lenniük, és a tudománynak alá kell támasztania őket.”

A cukoripar Hollandiában 2,3 millió euró (2,48 millió dollár) bevételtől esett el amiatt, hogy a neonikotinoidok már nem használhatók, állítja az Európai Cukorrépa-termesztők Nemzetközi Konföderációja (International Confederation of European Beet Growers).

A Bayer, az egyik legjelentősebb növényvédőszer-gyártó egy e-mailben közzétett nyilatkozata szerint a növényvédelem környezeti hatásainak 30 százalékos csökkentését szeretnék elérni 2030-ra, a fenntarthatósági célok jegyében. Utalva egy szélesebb környezeti és ökonómiai élénkítő programra, amelyet a bizottság terjesztett elő az idén, azt állították, hogy ebben a „Bayer több fenntarthatósági vállalása” is megtalálható volt. A BASF, egy másik jelentős növényvédőszer-gyártó szóvivője azt mondja, hogy a vállalatnak nincs mit kommentálnia addig, amíg a dokumentum meg nem jelenik.

Az európai törvényhozók kötelező célok kitűzését kérték, hogy csökkenjen a rovarirtószer-használat az unión belül. Az organikus ételekkel és termesztéssel foglakozók szervezete, az IFOAM szintén sokkal ambiciózusabb célokat szeretne, mint ami a tervezetben indítványoznak – a szintetikus rovarirtók 80%-os csökkentését 2030-ra és teljes kivezetését 2035-re.

A tervezet szintén célul tűzte ki 3 milliárd fa ültetését 2030-ra az EU-ban, ami segítené a szén-dioxid elnyelését az atmoszférából és a városok zöldítését.
Forrás: Agrow

Címkék: méh, Európai Bizottság, rovarirtó szer, növényvédő szerek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Körös-Maros Nemzeti Park – Ahol a kerecsenek természetes ...

Magyarországon napjainkban a legtöbb természetes gallyfészekben költő kerecsensólyom a Körös-Maros Nemzeti Park ...