A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Bár a szabályozási környezet változik, a gombaölő szerek továbbra is alapvető fontosságúak a növénytermesztőknek

Hírek - 2020.04.28

Fontos, hogy az integrált növényvédelmi rendszer (IPM) keretében a lehető legtöbbféle védekezést elvégezzük annak érdekében, hogy a szántóföldi növények kórokozóit kordában tartsuk. A csak egy-egy eljárásba vetett túlzott bizalom hatástalan és fenntarthatatlan lenne.

Bár a szabályozási környezet változik, a gombaölő szerek továbbra is alapvető fontosságúak a növénytermesztőknek


Minden IPM-rendszer egyik kulcselemét a gombaölők jelentik. Intenzívebb termesztési rendszer jön létre a használatukkal, kisebb területről több termés aratható le annak köszönhetően, hogy visszaszorítjuk a kórokozókat. Például Európa szolgáltatja a világ gabonatermésének 11%-át, pedig csak 6%-át adja a gabona-termőterületnek, ami magasabb intenzitású termesztést feltételez. Ennek megfelelően a világ gombaölőszer-piacának 80%-át Európa tudhatja magáénak.

Az 1960-as évek közepéig szokatlannak számított a gombaölő szerek használata búzában, mondja Ashley Williams a croplife.org képviseletében. A 60-as évekig azonban egyre több bizonyíték keletkezett arra vonatkozóan, hogy a búza betegségei több veszteséget okoznak, mint azt korábban gondolták. Az évtized végére megjelentek a speciálisan a gabonabetegségek ellen felhasználható első levélfungicidek.

A 70-es évek közepére új gombaölő szereket fejlesztettek ki, szignifikánsan növelve azoknak a betegségeknek a körét, melyek kezelhetővé váltak. 1979-re Nyugat-Európa gabonatermesztő területeinek körülbelül 25%-án – Nagy-Britanniában 50%-án – végeztek legalább egy alkalommal gombaölő kezelést. A 90-es évektől kezdve a brit, francia, német, dán, belga és holland területek több mint 95%-a kapott fungicides kezelést. A gombaölőszer-használat a fő oka annak, hogy Európában a 70-es évektől emelkedett a búzatermés.

Azonban, noha a gombaölő szerek kulcsfontosságúak a magas minőségű szántóföldi növénytermesztésben, a gazdák számára a hozzáférhetőségük évről évre csökken a szigorodó uniós előírások miatt. Például az EU tavaly eldöntötte, hogy betiltja a klórtalonilt, amely nagy hatékonyságú, sokoldalú gombaölő szer, és már 50 éve használatban volt. A tiltás a következő hónapban lép érvénybe, és május 20-tól nem használható a hatóanyag. Az EU a termék betiltását azzal indokolja, hogy „tudományos bizonyítékok és kutatások igazolják, hogy a vízi életre és az emberi egészségre is vegyi úton hat”.

Shay Phelan, a Teagasc terményszakértője hangsúlyozta, hogy miközben új termékek jelennek meg, a klórtalonil betiltása a hatóanyagokra mutatott fokozódó rezisztenciához vezethet más gombaölő szerek esetében. „Két új termék kapott engedélyt, miközben a klórtalonilt betiltották – a Revysol és a Inatreq is nemrég jelent meg – mondja Phelan. – Azonban a klórtalonil nem csupán egy gombaölő önmagában, hanem párhuzamosan segít a többi fungicid hatását fenntartani.”

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy a gombaölők véges ideig alkalmazhatók, minél tovább használjuk őket, annak kevésbé hatásosak. A klórtalonil használatával a termesztők kevesebbet alkalmazták az egyéb gombaölőket, így kisebb volt az esélye, hogy rezisztencia alakuljon ki ellenük. Tehát ha ez a szer eltűnik, gyorsabban nyomás alá kerül a többi hatóanyag. Nálunk, Írországban a legtöbb gabonából előállított termék takarmányozásra szolgál, tehát a fogyasztókat érő kockázat kicsi. A klórtalonilt főleg a felhasználót érő kockázat miatt tiltották be, noha a termesztők képzettek a megfelelő egyéni védőeszközök viselésében” – állítja Phelan.

A Teagasc kutatásaiban megállapították, hogy a tiltás, amely a következő hónapban lép érvénybe, a szántóföldi növénytermesztők átlagos nettó árrését 50 százalékponttal csökkenti a búza és 65 százalékponttal az árpa esetében, az átlagos hozamokat alapul véve. A gabonatermesztés csak a legmagasabb hozamokra képes helyeken, alacsony termelési költség mellett lesz életképes, mivel a többi helyen a veszteségesség kockázata drámai mértékben megnő.

A Teagasc azt is megállapította, hogy az ír gazdák elveszítik a versenyképességüket, mert várhatóan más területek nem szenvednek majd el ekkora veszteséget, és ennek következtében Írországban nem emelkednek meg a gabonaárak, ami ellensúlyozhatná a veszteségeket.

Írországnak ráadásul nagyobb szüksége van a gombaölő szerekre a helyi klíma következtében, hangsúlyozta Phelan. „Írországban több gomba fordul elő a nyirkos időjárás miatt, mint Európa hasonló cipőben járó, de szárazabb területein. Az Európai Unió sajnos nem térhet el az általa hozott szabályoktól néhány tagállam érdekében a klímára hivatkozva, mert ezzel sok más ügy esetében is kiengedné a szellemet a palackból.”

Fogyasztói lobbicsoportoknak is erőteljes befolyásuk van, amikor termékek betiltására kerül a sor, hiszen Phelan szerint ezek erősen hatnak a politikai eseményekre. „ Az ilyesmit nagyon nehéz megcáfolni. Ennek eredményeként a döntések egy része a tudományon alapul, más részük viszont csupán az érzelmeken.
Forrás: Agrow, Fotó:karkep.hu


Címkék: gombaölő szer, növényvédelem, növényvédelmi rendszer

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...