
Az EU élelmiszer-biztonsága átment a koronavírus-teszten, állítja az EP-tagság
Hírek - 2020.04.28
Az európai élelmiszer-ellátási lánc és élelmiszer-biztonsági rendszer különlegesen rugalmas – állítja Herbert Dorfmann, az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságában az Európai Néppárt koordinátora, mivel az emberek még a koronavírus-járvány idején is biztonságos élelmiszert találnak a szupermarketek polcain.
Erről egy internetes előadáson beszélt, amelyet az SME Connect platform szervezett arról, hogyan lehet eleget tenni a legmagasabb élelmiszer-biztonsági elvárásoknak a krízis ideje alatt. Dorfmann hozzátette, egy másik fontos üzenet, hogy a közvélekedés szerint kizárható az élelmiszeripar bármiféle részvétele vagy felelőssége a vírus terjedésében. „Az emberek megbíznak az élelmiszerekben ezekben az időkben, amikor az élelem fontosabb árucikké vált, mint sok más termék” – mondta.
Véleménye szerint a teljes élelmiszer-ellátási lánc nagyon jól reagált azokra a kihívásokra, amelyeket a járvány idézett elő, abból a szempontból, hogy az élelmiszer mindenki számára elérhető maradjon. „Néhány szupermarket ugyan kiürült, de erről nem az ellátási lánc tehetett, hanem azok az emberek, akik többet vásároltak, mint amire szükségük volt” – magyarázta.
Mivel az élelmiszerszektor nyomás alá kerülhet a következő hetekben, Dorfmann javaslatot tett arra, hogy teszteljék a Közös Agrárpolitika működési mechanizmusát annak érdekében, hogy meggátolják a piacok szétesését. Megemlítette azt a problémát, amely a darálthús-szektorban volt tapasztalható az olyan gyorsétteremláncok bezárása miatt, mint a McDonald’s vagy a Burger King, mivel a fogyasztás visszaesése miatt csökkent a húsok ára is.
„Egy pontnál muszáj lesz beavatkoznunk, és akkor majd meglátjuk, hogy a jelenlegi mechanizmus működik-e” – mondta, hozzátéve, hogy ez a teszt hasznossá válhat abban is, hogy fejleszthetőek legyenek az uniós krízismenedzsment-eszközök a 2020 utáni KAP-reform-egyeztetéseken is.
Az előadáson Giorgio Ferraris, a Fine Foods & Pharmaceuticals CEO-ja és az SME Connect tanácsadója a saját, bergamói cége példáján mutatta be – Bergamo a koronavírus által egyik leginkább érintett város Olaszországban –, hogyan kezelik ezt az extrém helyzetet: hogyan védik a dolgozókat és a gyártási folyamatot. Bár a járvány egyik akut hotspotjában található, cége biztonságos helynek tekinthető, miután jelentős változtatásokat vezettek be a munkaszervezésben. Ezen belül átalakították a műszakrendet, ha valaki a vírus első tüneteit mutatja, annak otthon kell maradnia, öltözőket biztosítottak és a potenciálisan fertőző felületeket fertőtlenítik.
Egy biztonsággal foglalkozó csoport már február elején biztonsági intézkedéseket dolgozott ki, amelyekről később kiderült, hogy ugyanezeket alkalmazta az állam a biztonsági előírásaiban. „Az a véleményem, hogy a cégeknek szerepük van az emberek oktatásában és a kockázatokra való felkészítésében” – jelentette ki Ferraris. Hozzátette, hogy ez különösen igaz az olyan kis- és középvállalkozásokra, mint az övé, amelyek jobban kitettek a mikrobiológiai kockázatoknak és fertőzésnek, így jobban át tudják látni, mi is történik valójában, mint az átlagemberek. Emiatt szerepük van abban, hogy megértessék alkalmazottaikkal a krízis súlyosságát.
Forrás: Agrow
Címkék: élelmiszer, élelmiszerbiztonság, koronavírus
Dr. Békési Pál kiemelkedő munkássága és életútja

Optimális gombaölőszer-választás a kalászosnövények kora ...

Újabb telepeken jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Lássuk, mi történik azután, ha száj- és körömfájás tüneteit ...

Elmarad a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva

Húsipari innovációk: új kutatás-fejlesztési projekt indul a ...

Társa a bajban és az aszályban is – Vízszivattyúk a STIHL ...

Akár 1 milliárd forint támogatás! – Megjelent a ...

RSzKF-vírus: biztos, hogy meg kell semmisíteni a teljes ...

Honnan tudják a madarak, merre kell repülniük?