A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Az EU élelmiszer-biztonsága átment a koronavírus-teszten, állítja az EP-tagság

Hírek - 2020.04.28

Az európai élelmiszer-ellátási lánc és élelmiszer-biztonsági rendszer különlegesen rugalmas – állítja Herbert Dorfmann, az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságában az Európai Néppárt koordinátora, mivel az emberek még a koronavírus-járvány idején is biztonságos élelmiszert találnak a szupermarketek polcain.

Az EU élelmiszer-biztonsága átment a koronavírus-teszten, állítja az EP-tagság


Erről egy internetes előadáson beszélt, amelyet az SME Connect platform szervezett arról, hogyan lehet eleget tenni a legmagasabb élelmiszer-biztonsági elvárásoknak a krízis ideje alatt. Dorfmann hozzátette, egy másik fontos üzenet, hogy a közvélekedés szerint kizárható az élelmiszeripar bármiféle részvétele vagy felelőssége a vírus terjedésében. „Az emberek megbíznak az élelmiszerekben ezekben az időkben, amikor az élelem fontosabb árucikké vált, mint sok más termék” – mondta.

Véleménye szerint a teljes élelmiszer-ellátási lánc nagyon jól reagált azokra a kihívásokra, amelyeket a járvány idézett elő, abból a szempontból, hogy az élelmiszer mindenki számára elérhető maradjon. „Néhány szupermarket ugyan kiürült, de erről nem az ellátási lánc tehetett, hanem azok az emberek, akik többet vásároltak, mint amire szükségük volt” – magyarázta.

Mivel az élelmiszerszektor nyomás alá kerülhet a következő hetekben, Dorfmann javaslatot tett arra, hogy teszteljék a Közös Agrárpolitika működési mechanizmusát annak érdekében, hogy meggátolják a piacok szétesését. Megemlítette azt a problémát, amely a darálthús-szektorban volt tapasztalható az olyan gyorsétteremláncok bezárása miatt, mint a McDonald’s vagy a Burger King, mivel a fogyasztás visszaesése miatt csökkent a húsok ára is.

„Egy pontnál muszáj lesz beavatkoznunk, és akkor majd meglátjuk, hogy a jelenlegi mechanizmus működik-e” – mondta, hozzátéve, hogy ez a teszt hasznossá válhat abban is, hogy fejleszthetőek legyenek az uniós krízismenedzsment-eszközök a 2020 utáni KAP-reform-egyeztetéseken is.

Az előadáson Giorgio Ferraris, a Fine Foods & Pharmaceuticals CEO-ja és az SME Connect tanácsadója a saját, bergamói cége példáján mutatta be – Bergamo a koronavírus által egyik leginkább érintett város Olaszországban –, hogyan kezelik ezt az extrém helyzetet: hogyan védik a dolgozókat és a gyártási folyamatot. Bár a járvány egyik akut hotspotjában található, cége biztonságos helynek tekinthető, miután jelentős változtatásokat vezettek be a munkaszervezésben. Ezen belül átalakították a műszakrendet, ha valaki a vírus első tüneteit mutatja, annak otthon kell maradnia, öltözőket biztosítottak és a potenciálisan fertőző felületeket fertőtlenítik.

Egy biztonsággal foglalkozó csoport már február elején biztonsági intézkedéseket dolgozott ki, amelyekről később kiderült, hogy ugyanezeket alkalmazta az állam a biztonsági előírásaiban. „Az a véleményem, hogy a cégeknek szerepük van az emberek oktatásában és a kockázatokra való felkészítésében” – jelentette ki Ferraris. Hozzátette, hogy ez különösen igaz az olyan kis- és középvállalkozásokra, mint az övé, amelyek jobban kitettek a mikrobiológiai kockázatoknak és fertőzésnek, így jobban át tudják látni, mi is történik valójában, mint az átlagemberek. Emiatt szerepük van abban, hogy megértessék alkalmazottaikkal a krízis súlyosságát.
Forrás: Agrow


Címkék: élelmiszer, élelmiszerbiztonság, koronavírus

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...