Szebegyinszki Georgina

Nem hagyta veszni az ősök munkáját

Szebegyinszki Georgina a gazdaságban 
és az edzőteremben is helytáll

Szebegyinszki Georgina nem sok szabadidővel rendelkezik, de mindezt aligha bánja, hiszen két olyan területnek szentelheti életét – a családi vállalkozás irányításának és a testépítésnek –, amelyekben boldog lehet és kiteljesedhet. A Case IH hazai „márkanagykövetével” Bábolnán találkoztunk.

A sikeres fiatal gazdákat – egyebek mellett – a határozottság, a céltudatosság és az innovációk iránti fogékonyság jellemzi. Igaz ez Szebegyinszki Georginára is, aki pedig nem mindennapi körülmények közt csöppent bele a mezőgazdaságba. 2012-ben édesapja egészségügyi problémái miatt hirtelen kellett átvennie a dombiratosi (Békés megyei) Rigli Kft. ügyvezetői posztját, de gyorsan beletanult a munkába, és hamar megszerezte a szükséges képesítéseket, papírokat is. Nem állt tőle távol az agrárium, hiszen eredetileg állatorvos szeretett volna lenni, ám nem vették fel, ezért a gödöllői Szent István Egyetemen közgazdasági végzettséget szerzett. A családi gazdaságban rögtön nagy felelősség hárult rá, ugyanis hét éve 600, ma pedig már bő 1000 hektáron vetnek alapvető szántóföldi növényeket, napraforgót, kukoricát, repcét és búzát. Georgina beleásta magát az agrotechnológia, a növénytermesztés fortélyaiba, sikeresen állt helyt az új körülmények között. „Hatalmas lehetőségnek tartottam a vállalkozás átvételét, bűn lett volna nem tovább vinni azt, amire az őseim feltették az életüket – mondta találkozásunk során, a szeptember eleji Bábolnai Gazdanapokon. – Egyébként is megtiszteltetésnek tartom a mezőgazdaságban dolgozni, ez egy olyan vonzó, innovatív ágazat, amely bár sok munkával és korán keléssel jár, ki tudok benne teljesedni.”

Minden munkafázisban a földeken

Az ambiciózus hölgy alapvetően ügyvezetői feladatokat lát el, de természetesen napi szinten kint van a területeken, hiszen minden agrotechnológiai döntés rá hárul a növényvédelemtől a tápanyag-utánpótlá­­son, a vetésforgó kialakításán, az inputanyagok beszerzésén és a termények értékesítésén át a beruházási kérdésekig. „Nem is bírnék egész nap az irodában ülni – tette hozzá mosolyogva. – Reggel kint kezdek az eligazításon, csak akkor vagyok nyugodt, ha mindenki pontosan tisztában van a feladatával. Most is azon izgulok, hogy rendben megy-e a napraforgó betakarítása, utána pedig jön majd a repce vetése, márpedig ha azt nem a megfelelő minőségben végezzük el, akkor az egész évünk oda lehet.” A gazdaságot egyébként igyekeznek családias légkörben üzemeltetni, nyolc alkalmazottjuknak még kampányidőszakban is ki próbálják adni legalább a vasárnapokat, hiszen tudják, hogy csak a ki­­­­­­­pihent, elégedett mun­­­­­­kavállalótól várhat­­nak el odaadást és precíz munkát. A földjeik 90 százaléka Dombiratoson vagy annak közelében található. Alapvetően saját és bé­­­­­­­relt területeken dolgoznak, de integráció keretében a partnereiknek is teljes körű szolgáltatást nyújtanak a talajmunkáktól a terményértékesítésig – az új tisztító- és szárítóüzem átadásával ezt már nyugodtan állíthatjuk.

szg2

Georgina Bábolnán a Case IH afféle hazai „márkanagyköveteként” jelent meg. Amikor 2012-ben átvette a családi céget, a gazdaságukban alapvetően ilyen gépeket használtak, és mivel az alkalmazottak ezekhez voltak hozzászokva, nem tűnt indokoltnak a váltás. „Ettől függetlenül körbejártuk a többi gyártót is, de elfogultság nélkül kijelenthetem, hogy a meglévő gépeink minden, általam fontosnak tartott igényt ki tudnak szolgálni – mesélte a fiatal ügyvezető. – Tetszik az is, hogy egy-egy gépbeszerzés után nem felejtenek el bennünket, hanem folyamatosan nyomon követik a termékek sorsát. Megnyugtató, amikor az AGRI CS Kft.-től felhívnak minket, hogy rákérdezzenek például az üzemóra állására. Már a kezdetekkor is így volt ez, ügyeltek arra, hogy időben elvégezhessék az első szervizt, amely ingyenes volt, tehát nem a várható bevétel motiválta őket. Úgy érzem, fontos nekik az én megelégedettségem, ráadásul maguknak is segítenek vele, hiszen a gépek megfelelő karbantartásával elkerülhetők a nagyobb meghibásodások.”

Közvetlenül a forgal­­­ma­zó­­váltás előtt a Case IH hazai képviselete nem volt éppen zökkenőmentes, amit ter­­­­­melőként Ge­­­­­­or­­­­­gina természetesen ma­­­­­­­­ga is érzékelt. „Márkamániásként” attól tartott, hogy emiatt a leg­­­­hűségesebb felhasználók is el­­­for­­­­­­­dulhatnak a vörös-fekete gépektől, ám szerencsére az anyavállalat gyorsan reagált, szinte hónapok alatt felállította a Case IH-hoz méltó, új képviseletet. Az AGRI CS Kft. pedig – meglátása szerint – rögtön profi módon állt hozzá a feladathoz, amit rögtön le is tesztelhettek egy 420 lóerős Steiger megvásárlásakor. „A specifikációk kiválasztása után olyan gördülékenyen intézték a szerződéskötést, mintha évek óta együtt dolgoztunk volna – jött a dicséret az ügyvezetőtől. – Pontos volt a szállítás és a teljesítés is, ez a szakszerűség pedig megnyugtatott, onnantól számomra nem volt kérdés, hogy megfelelően el tudják látni a képviseletet.” Le is szerződtették az egész gépparkot teljes körű szolgáltatásra, ami azt jelenti, hogy a jövőben az AGRI CS Kft. fogja az összes erő- és munkagépüket szervizelni. Ezt könnyen megtehetik, hiszen a profiltisztítás révén most már csak a CNH csoport gépei dolgoznak a gazdaságukban, a Case IH traktorok mellett például egy nagy New Holland CR 8.90 rotoros kombájn, valamint egyCX 6.80 szalmarázó ládás betakarítógép.

Precíziós gazdálkodás

A gépparkfejlesztéssel kapcsolatos döntéseket az ügyvezető szintén magára vállalja, és előzetesen mindig igyekszik alaposan tájékozódni, akár más termelők véleményét is kikérve. A Rigli Kft.-nél az utóbbi években fokozatosan a precíziós gazdálkodás felé fordultak, mert fontosnak tartják a meglévő erőforrások, gépek hatékony kihasználását és az ebből adódó költségcsökkentést. „Termésmennyiségben nagyjából elértük a csúcsot, így csak az inputanyagok ra­cionálisabb felhasználásával növelhető a profit.

A kombájnok most már hozamtérképpel vannak felszerelve, illetve tervezzük egy ISOBUS-rendszerű műtrágyaszóró beszerzését, amely a hozamtérképhez illesztve átgondolt, hozamarányos tápanyag-kijuttatásra lesz alkalmas. Hamarosan a talajminta-vételezésre és hozamtérképre alapozva tőszám-optimalizálást is beállítanánk” – sorolta Georgina, aki szerint ezek egyrészt gyorsan megtérülő beruházások, másrészt az ő intenzív gazdálkodásunk mellett a fenntartható termelést is segítik.

A fiatal cégvezető iskolába már nem jár, de folyamatosan figyelemmel kíséri a legújabb megoldásokat, emellett sokat olvas és kísérletezik, mert a saját tapasztalatot mindennél többre tartja. Először mindent csak kisebb területen próbál ki, és csak akkor vált nagyobb léptékre, ha beválik. „Most már egyre inkább elmerülök a talajmunkákban is, de szívesebben mászkálok a gépek után. Kiásom a talajszelvényeket, hogy ténylegesen megvalósul-e a tervezett átrepesztés, jó lesz-e például a repce karógyökerének az útja lefelé. Úgy gondolom, nem a felszín a legfontosabb, hanem az a gyökérmélység, ahol a növény vizet és tápanyagot keres magának” – emelte ki Georgina. Szerencsésnek mondhatják magukat, mert 38–46 aranykorona közötti, kiváló földeken gazdálkodhatnak, amit hatalmas értékként meg is becsülnek. Annak ellenére, hogy kevés szerves trágyát tudnak használni, vagyis zömében műtrágyáznak, a talajaik még inkább kicsit lúgosak is, nincs jele a savasodásnak. „Gépmániás vagyok – ismerte el nevetve Georgina –, a gazdaságunkban mindegyik saját nevet is kapott. A New Holland kombájnokat »űrdongóknak« hívom, ezek most éppen a napraforgót szállták meg, a nagy vezértraktorunk pedig Optimus fővezér. Nagyon szeretem őket, a hideg futkos a hátamon, amikor beindítják a nagy Steigert. Némelyikkel dolgozni is szoktam, ha aratásnál, beszállításnál nem vagyunk elegen. A kombájnt szeretem a legjobban, hiszen a betakarításkor realizálódik az egész éves munkánk eredménye. Amikor elöl beömlik a gabona, hátul nem a tarlót látom, hanem dollárjelek pörögnek a szemem előtt, mint a Tom és Jerryben.”

szgCase IH kinalat

A testépítés a hobbija

szgA gépek és a családi gazdaság vezetése mellett Georgina a közelmúltban újabb elfoglaltságot is talált magának. Barátnője, Szabados Edit Európa-bajnok testépítő vette rá, hogy edzésekre kezdjen vele járni, aztán rövidesen versenyeken is kipróbálta magát.

Mivel a tavalyi bemutatkozás remekül sikerült, idén már szezonszinten is megpróbálta a versenyzést. Egy tehetségkutatón a bikinimodell-kategóriában pedig olyan jól szerepelt, hogy bejutott a magyar bajnokságra. Georgina két kategóriában indult, és a 30 év fölötti, 170 cm fölötti modellek, illetve a teljesen nyílt (korhatár nélküli), 170 cm fölötti modellek között a második és harmadik helyet szerezte meg. Így egyenes út nyílt számára a WBPF Európa-bajnokságra és ott hatodik, illetve hetedik helyet szerzett a két kategóriában.

„A versenydiéta lefolytatása persze nagyon kemény, és a napi akár két edzés melletti felkészülés nehezen egyeztethető össze a munkával. Előfordult, hogy reggel 5-től 6-ig kardioedzésem volt, utána 7-re már kint voltam a gazdaságban, este pedig a munka után súlyzós edzésre mentem.
Ez a mezőgazdasági szezonban »húzós« tud lenni, ugyanakkor olyan mértékben fejlesztette, erősítette a személyiségemet, hogy az a munkában is hasznomra válik” – zárta Georgina.

Rendeződött a Case IH márka helyzete

sollingerjSzollinger János kereskedelmi igazgató

 

Augusztustól új hivatalos importőre és forgalmazója van a Case IH márkának hazánkban. Az AGRI CS Magyarország Kft. az értékesítés, szerviz- és alkatrészellátás terén is teljes körűen ki tudja szolgálni az ügyfeleket. Termékpalettájukon az 50–700 LE-s teljesítménytartományt felölelő traktorok, valamint rotoros kombájnok, bálázók és teleszkópos rakodók szerepelnek. A cég idén négy új telephelyet nyit, és legkésőbb 2020 végéig el kívánja érni a teljes országos lefedettséget. A fontos bejelentésekről a szeptember eleji Bábolnai Gazdanapokon tartott közös sajtótájékoztatót a CNH és az Agrofert Group. Az új forgalmazó AGRI CS Magyarország Kft. a cseh AGROTEC Group leányvállalata, ugyanúgy, mint az AGRI CS a.s. és az AGRI CS Slovakia s.r.o., amelyek Csehországban 2001 óta, Szlovákiában pedig 2009 óta képviselik sikeresen a Case IH márkát. Az AGROTEC Group régóta kapcsolatban áll a CNH csoporttal, így a mostani lépéssel már mindhárom országban ők forgalmazzák a Case IH és New Holland gépeket, sőt 340 millió eurós éves árbevételük 65 százaléka a CNH-tól származik. A bő 1000 (hazánkban 270) alkalmazottat foglalkoztató AGROTEC Group a szintén cseh Agrofert Group része, amely 16 országban összesen 230 vállalatot működtet, és közel 33 ezer munkavállalót foglalkoztat. A tavaly 6,1 milliárd eurós árbevételt elért csoport 140 ezer hektáron mezőgazdasági termelést is folytat.

„Komoly és örömteli kihívást kaptunk az őszi szezon előtt” – kommentálta a fejleményeket az AGRI CS Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója. Szollinger János elmondta, hogy a munkát 50 alkalmazottal kezdik el, de a létszámot jövőre már 80 főre szeretnék bővíteni. Elsősorban a szakmai csapatra koncentrálnak, így jelenleg 11 gépértékesítővel és termékspecialistával dolgoznak, a szerviz-vevőszolgálaton 25 kolléga áll a partnerek rendelkezésére, míg az alkatrészellátással 9 munkatárs foglalkozik. Nógrád és Pest megyében, valamint Bács-Kiskun északi részén az AgroMax Gépkereskedelmi Kft. látja el hivatalos aldílerükként a gépkereskedelemmel, szervizeléssel és alkatrészellátással kapcsolatos tevékenységeket. Az AGRI CS Magyarország Kft. a munkagépek terén is prémiummárkákat (egyebek mellett Bednar és Pöttinger gépeket) kínál a termelőknek, de Szollinger János felhívta a figyelmet a szintén általuk forgalmazott, erős és robusztus ZDT pótkocsikra, valamint a minimális művelés és a no-till technológia rendszerébe illeszthető Sky vetőgépekre is.

Szerző: AgrárUnió

Tags: precíziós gazdálkodás, Case IH, Szebegyinszki Georgina

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom