A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max

Az angolok engedélyezni fogják a GMO-növényeket

Az angolok engedélyezni fogják a GMO-növényeket

Hírek - 2019.08.10

A Brexit nem jelenti majd az Egyesült Királyság „sima” kilépését az Európai Unióból, az újonnan megválasztott brit miniszterelnök például a génmódosított növények korlátlan termesztését is engedélyezné utána a szigetországban.

Az angolok engedélyezni fogják a GMO-növényeket


Nemcsak az Egyesült Királyságot vezetné ki az Európai Unióból, de a génmódosított növények termesztését is szabaddá tenné a szigetországban Boris Johnson, az újonnan megválasztott miniszterelnök. A brit politikus ráadásul rögtön „belecsapott a lecsóba”, hiszen már az első parlamenti beszédében szólt arról, hogy a mezőgazdasági szektort „fel kell szabadítani” az Európai Unió ide vonatkozó, túlzottan szigorú szabályzásai alól.

Jelenleg az Egyesült Királyságban nem termelnek GMO-alapú élelmiszereket, bizonyos termékek importja azonban megengedett. Johnson beszédéből az derült ki, hogy első körben – rögtön a Brexit létrejötte után – a génmódosított zöldségek és gyümölcsök termesztését engedélyeznék Angliában. Annak ellenére, hogy ezek emberre gyakorolt egészségügyi kockázata még mindig nem teljesen ismert, bár az új miniszterelnök számára példaképként szolgáló Donald Trump Amerikájában már régóta bevett gyakorlat a termesztésük és fogyasztásuk.

Angliában alighanem nehezebb lesz megváltoztatni a polgárok attitűdjét, jelenleg ugyanis az Egyesült Királyság felnőtt lakosságának 41 százaléka negatívan viszonyul a GMO-alapú élelmiszerekhez, és csupán 17 százalék azok aránya, akik pozitív képzeteket csatolnak hozzájuk. A brit miniszterelnök a jelenlegi szigorítás tervezett lazítását elsősorban a klímaváltozás okozta kihívásokkal indokolta. Az Egyesült Királyságban 2009–2018 között az éves átlaghőmérséklet 0,9 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961–1990 közötti időszakban, ami újfajta hozzáállást követel a mezőgazdasági termelőktől is.


Szerző: AgrárUnió


Címkék: brexit, Európai Unió, GMO, Egyesült Királyság, Boris Johnson

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...