TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Az angolok engedélyezni fogják a GMO-növényeket

Az angolok engedélyezni fogják a GMO-növényeket

Hírek - 2019.08.10

A Brexit nem jelenti majd az Egyesült Királyság „sima” kilépését az Európai Unióból, az újonnan megválasztott brit miniszterelnök például a génmódosított növények korlátlan termesztését is engedélyezné utána a szigetországban.

Nemcsak az Egyesült Királyságot vezetné ki az Európai Unióból, de a génmódosított növények termesztését is szabaddá tenné a szigetországban Boris Johnson, az újonnan megválasztott miniszterelnök. A brit politikus ráadásul rögtön „belecsapott a lecsóba”, hiszen már az első parlamenti beszédében szólt arról, hogy a mezőgazdasági szektort „fel kell szabadítani” az Európai Unió ide vonatkozó, túlzottan szigorú szabályzásai alól.

Jelenleg az Egyesült Királyságban nem termelnek GMO-alapú élelmiszereket, bizonyos termékek importja azonban megengedett. Johnson beszédéből az derült ki, hogy első körben – rögtön a Brexit létrejötte után – a génmódosított zöldségek és gyümölcsök termesztését engedélyeznék Angliában. Annak ellenére, hogy ezek emberre gyakorolt egészségügyi kockázata még mindig nem teljesen ismert, bár az új miniszterelnök számára példaképként szolgáló Donald Trump Amerikájában már régóta bevett gyakorlat a termesztésük és fogyasztásuk.

Angliában alighanem nehezebb lesz megváltoztatni a polgárok attitűdjét, jelenleg ugyanis az Egyesült Királyság felnőtt lakosságának 41 százaléka negatívan viszonyul a GMO-alapú élelmiszerekhez, és csupán 17 százalék azok aránya, akik pozitív képzeteket csatolnak hozzájuk. A brit miniszterelnök a jelenlegi szigorítás tervezett lazítását elsősorban a klímaváltozás okozta kihívásokkal indokolta. Az Egyesült Királyságban 2009–2018 között az éves átlaghőmérséklet 0,9 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961–1990 közötti időszakban, ami újfajta hozzáállást követel a mezőgazdasági termelőktől is.


Szerző: AgrárUnió

Címkék: brexit, Európai Unió, GMO, Egyesült Királyság, Boris Johnson
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...