Szent István Egyetem

Több mint 450 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem három projektje a Tématerületi Kiválósági Program keretében

A szőlő- és borágazat változó környezethez való alkalmazkodását, a mikroszennyezők környezeti körforgásának pontosabb feltárását, valamint az agráriumban és a kapcsolódó ágazatokban megjelenő veszélyforrások azonosítását és kezelését előmozdító kutatás-fejlesztésekre összpontosít a Szent István Egyetem (SZIE) három projektje, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által hirdetett Tématerületi Kiválósági Program támogatásával valósul meg. Az Egyetem által elnyert támogatás összege 452 875 000 forint, a projektek futamideje 14 hónap.

„Az agrárium a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, az agrárinformatikai fejlesztések-ben pedig különösen nagy potenciál rejtőzik. Ezért nagy a valószínűsége, hogy a Szent István Egyetem támogatott projektjei nem csak társadalmi szempontból lesznek hasznosak, hanem piaci sikereket is elérnek” – hangsúlyozta Dr. Szabó István, az NKFIH innovációs és általános elnökhe-lyettese a felsőoktatási intézményben tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a 2019-es Tématerületi Kiválósági Program keretében 26 egyetem és állami kutatóintézet mintegy 14,6 milliárd forint ér-tékben kap támogatást.

Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora a sajtótájékoztatón kiemelte: „A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira, a hatékony és eredményes szakmai munka révén születő tudo-mányos eredményeket és tapasztalatokat pedig a hazai fejlődés szolgálatába állítsa.”

A SZIE Kertészettudományi Kar négy tanszékének közreműködésével zajló kutatási program a klí-maváltozás hatására egyre kockázatosabbá váló szőlőtermesztés fenntarthatóságára fókuszál. A megszokott termesztéstechnológia ugyanis nincs felkészülve a szélsőségessé váló időjárásra, az alkalmazott fajták pedig sokszor rosszul tolerálják az aszályos időszakokat, az extrém csapadék-mennyiséget és az évről évre megjelenő új kórokozókat és kártevőket. A biztonságos társadalom és környezet számára a környezetterhelés csökkentése, az élelmiszerbiztonság kérdése, a peszticidek visszavonása és a fogyasztói igények változása új irányvonalak kialakítását sürgeti, melyhez a leg-korszerűbb technológiákra, kiemelkedő szaktudásra és innovatív fajtaválasztásra van szükség.

A SZIE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet és Környezetipari Regionális Egyetemi Tudásközpont Kutatócsoport legfőbb célja, hogy multidiszciplináris vizsgálati módszertant alkalmazva képes legyen a természetes vizekbe kerülő mikroműanyagok és az ökológiai rendszerekben megjelenő toxikus anyagok komplex környezeti kockázatainak értékelésére, továbbá olyan nemzetközi szinten is új eljárások kidolgozására, amelyek ipari léptékben is alkalmazható problémakezelési technológiák alapjául szolgálhatnak. A Tématerületi Kiválósági Program által támogatott balatoni vizsgálatok a tervek szerint a szennyezőforrások azonosítása mellett a mikroműanyagok potenciálisan kórokozó mikrobákat megkötő és szállító szerepére, valamint a különböző mikroszennyezők táplálékháló-zatban megtett útjára is kiterjednek.

A Szent István Biztonságkutató Központ támogatott projektjének célja olyan interdiszciplináris kutatá-sok indítása, amelyek az agráriumban és a kapcsolódó ágazatokban megjelenő veszélyforrásokat feltárják, továbbá kialakítják a megelőzés és védekezés eljárásait, illetve műszaki fejlesztéseket, új műszaki eszközök gyártását és tesztüzemelését végzik. A támogatott projekt keretében új szenzor-technológiákat megvalósító dróntechnikai fejlesztések, valamint vízbiztonsági és hidrotoxikológiai kutatások valósulhatnak meg.

Forrás: SZIE

Tags: Szent István Egyetem

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom