dinnye

Már magyar dinnyét ehetünk

Július közepétől az egész országban elérhető a hazai görögdinnye. A magyar termesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: az ígéretek szerint még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon.

A dinnyeszezon kezdete meghatározó a piac számára, hiszen jelentősen befolyásolja a későbbi árakat és értékesítési lehetőségeket. Idén várhatóan 200 ezer tonnánál több görögdinnye terem, jelentősen meghaladva a tavalyi 158 ezer tonnát, ráadásul jó minőségű termés várható – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Az elmúlt években nőtt a hazai fogyasztás, időjárástól és évjárattól függően már 13–15 kilogramm/fő körül mozog az éves fogyasztás, míg 10 éve ez az érték 8-9 kilogramm körül alakult. A hazai dinnyetermelés szükségszerű és előremutató reformja keretében jelentős időbeni és technológiai átrendeződés is zajlik. A termelők az egész országban több szakaszban ültetik és szedik a dinnyét, ezzel tompítva a dömpinget, illetve időben kitolva a szezont. Gyakorlatilag idén még szeptember közepén is elérhető lesz a friss hazai dinnye a piacon.

Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a magszegény dinnye is, amire kereslet is mutatkozik, illetve a Nyugat-Európában már népszerűvé vált mini dinnyékkel is próbálkoznak a termelők. Technológiailag előrelépés, hogy nőtt az oltott, biztosabb eredményt hozó dinnye aránya, illetve újdonságként már mintegy 100 hektáron mobil fóliasátras termesztéssel is kísérleteznek termelők.

Magyarországnak Európában a negyedik legnagyobb a görögdinnye-termőterülete, 4800 hektár. A terület az elmúlt 15–20 évben ugyan csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 3-4 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a 2017-es és 2018-as évivel közel azonos. Jelentős lokális változás az utóbbi években, hogy immáron nem Békés megyében (1500 hektár), hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2000 hektár) van a legtöbb termőterület. Általánosságban elmondható, hogy a hazai görögdinnye 40 százaléka kerül exportra, jelentős felvevőpiacok a környező országok, valamint Németország és a Baltikum.

Forrás: NAK, Fotó: MTI/Komka Péter

Tags: gyümölcs, zöldség, kertészet, dinnye, NAK

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom