debreceni páros kolbász

Szupermenta teszt: finomak a debreceni párosok

Ezúttal a debreceni páros kolbászokat kóstolta végig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szokásos Szupermenta terméktesztjén. Csemege kategóriában a Dárdás, csípősben a Spar finomsága végzett az élen.

A Nébih összesen 20-féle, hazai gyártású terméket vizsgált meg a nyári sütögetéseken is nagy népszerűségnek örvendő debrecenik közül. A 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű húskészítmény többsége 250–400 g közötti tömeggel rendelkezett, de górcső alá vettek 1 kg-os, illetve 1,9 kg-os kiszerelésű termékeket is. A mikrobiológiai vizsgálatok mellett a debrecenik fehérje-, víz-, nátrium-klorid-, kalcium- és zsírtartalmára is kíváncsiak voltak, de az allergének jelenlétét is vizsgálták. Megnyugtató, hogy a kiválasztott termékek élelmiszerbiztonsági és mikrobiológiai szempontból minden esetben megfeleltek az előírásoknak.

Két debreceninél, bár a csomagoláson feltüntetett összetevők között nem szerepelt, a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az MSM (csontokról mechanikusan lefejtett hús) és a baromfifehérje jelenlétét. A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést tartottak az érintett előállítónál, ahol megállapították, hogy a berendezések nem megfelelő gyártásközi takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a sertéshúskészítményekbe. Három termék fehérje- és/vagy zsírtartalma nem felelt meg az előírásoknak, azonban ezek kismértékű, 1 százalékon belüli eltérések voltak.

Több esetben előfordult, hogy a csemege debreceniként elnevezett terméket juhbélbe töltötték, és kisebb, 1-2 mm szemcseméretűre darált hússal keverték a húspépet, amitől a termék elvesztette a csemege debrecenire jellemző rugalmas állagát. A termék továbbá vékonyabb, hosszabb lett, és inkább virslire emlékeztetett. Ezeknek a jövőben módosítani kell az elnevezését, amennyiben az előállítók a receptúrán nem változtatnak. A hatósági vizsgálatok összefoglalásaként elmondható, hogy a 20 termékből összesen 18 esetében indult hatósági eljárás. Az élelmiszer-vállalkozókat a hivatal figyelmeztetésben részesíti, és kötelezi a hibák javítására.

debreceni páros kolbász

Milyen tulajdonságok kereshetők egy debreceniben? A termék alakjára, méretére jellemző, hogy egyenletes vastagságú, 22–32 mm átmérőjű, legfeljebb 15 cm hosszú. Burkolata sima, sérüléstől, szennyeződéstől mentes. Állománya tömötten rugalmas, jól összeálló. 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabokat nem tartalmaz. A metszéslapon 6–8 mm nagyságú hús- és szalonnaszemcsék láthatók húspépbe ágyazva. Csípős termékek esetén a metszéslap paprikától vörösre színezett, termékre jellemző. A debrecenik illatában a fűszeres (kömény) illat dominál.

A nem csípős debrecenik versenyében első helyen (83,4 ponttal) a Dárdás Csemege Debreceni végzett. 76,8 ponttal második helyezést ért el a Tesco Csemege Debreceni, míg harmadikként – 75,8 pontot elérve – a Zimbo Csemege Debreceni zárt a Szupermenta rangsorában. A sereghajtók közé tartozott a Wiesbauer és a Prímás márka.

A csípős debrecenik között (82,8 ponttal) a Spar Csípős Debreceni érte el az első helyezést. Második lett a 76,4 pontot elérő Pick Csípős Debreceni, míg harmadikként az Aro Csípős sertés debreceni zárta a dobogót (52 ponttal). Ebben a kategóriában a Wiesbauert minőségi hibák miatt kizárták a megmérettetésből.



Forrás: Nébih

Tags: Nébih, teszt, Szupermenta , debreceni páros kolbász , húskészítmény

Kapcsolódó cikkek

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom