TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Hírek - 2019.06.21

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

A tiltás vonatkozik minden olyan szállítmányra, amelynél klímaberendezéssel nem rendelkező járművel történne az állatok mozgatása. A rendelkezés alapján ugyancsak tilos továbbengedni Törökországba a magyarországi ellenőrző (pihentető) állomásokon pihenési idejüket töltő kérődzőállat-szállítmányokat, ha nem teljesülnek az állatvédelmi feltételek.

Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által kiadott utasítás értelmében a megyei kormányhivatalok a nyár folyamán – az úgynevezett mélységi ellenőrzés során – megkülönböztetett figyelmet fordítanak a hosszú távú állatszállítmányok vizsgálatára. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy amennyiben az ellenőrzött jármű rakterében a hőmérséklet meghaladja a jogszabály által meghatározott maximum 30°C + 5°C-ot, a járművet a legközelebbi pihentető állomásra irányítják.

A nagy melegben történő szállítás az állatok szervezetét is fokozottan megterheli. Uniós előírások szabályozzák, hogy milyen állatvédelmi óvintézkedéseket kell betartani az állatszállítások során az állatok szükségtelen szenvedésének elkerülése érdekében.

A Nébih részletes útmutatója a hosszú távú állatszállításokat végző élőállat-szállítók és szállításszervezők részére tartalmaz ajánlásokat, speciálisan a nyári időszakra. Az útmutató kitér arra is, hogy az EU határain túl is védeni kell az állatok jólétét. Az ún. harmadik országban folytatódó szállítás során, egészen a rendeltetési helyre történő megérkezésig meg kell felelni többek között az etetési-itatási intervallumokra, a jármű rakterében megengedett maximum hőmérsékletre, valamint a szállítási és pihentetési időkre vonatkozó előírásoknak.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A talajban élő kártevők elleni hatékony védekezés a jövedelmező ...

A tavaszi vetési szezon kezdetéhez közeledve érdemes végiggondolni azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek ...