
Egy-két évtized múlva minden a föld mélyén fog teremni
Hírek - 2018.12.17
Az emberiség folyton új utakat keres, hogy a század közepére legalább 9 milliárdosra növő népességet képes legyen élelmiszerrel ellátni. A próbálkozások egy része ma még csak játszadozásnak tűnik, de unokáink számára már az lesz a mindennapi valóság. Nem is tehetünk másként, hiszen jelenleg 1 elfogyasztott élelemkalóriára 10-szer akkora (jellemzően kőolajból származó) energiafelhasználás jut.
A városokban kialakított minigazdaságok nemcsak a felhőkarcolók tetejét, vagy egész emeletes házakat foglalhatnak el, de idővel akár a föld mélye felé is terjeszkedhetnek. Az angol Nottinghami Egyetem kutatói dolgozták ki a módszert, amelynek az az előnye, hogy a településeken elfogyasztott élelmiszereket (jelen esetben zöldségeket, gyümölcsöket) így nem távolról kellene a fogyasztókhoz szállítani.
A tengeri, légi vagy vasúti szállítás nemcsak költséges, de jelentős szén-dioxid-kibocsátással is jár. Jelenleg minden elfogyasztott ételkalóriára 10 kalória nyersolajból származó energia jut, ami óriási pazarlásnak tűnik. A növekvő élelemszükséglet és a termőföldek csökkenő területe arra készteti a szakembereket, hogy radikálisan új megoldások felé forduljanak – írja a Szántóvető blog.
Ilyenek lehetnek a mélyben lévő farmok is (Deep Farm), amelyek egész évben lehetővé tennék a folyamatos termelést, akár 10 betakarítással is megajándékozva az emberiséget. Munkagépek nem szükségesek a műveléshez, termesztéshez, ezáltal tovább csökkenhetne az energiafelhasználás. A megoldandó feladat nem kicsi, hiszen az elmúlt két évtizedben globálisan 20 százalékról csaknem 50-re nőtt a városokban lakók száma.
A mélyben lévő minigazdaságok létrehozásához elsősorban a bányászati technológiákat hívnák segítségül, hatalmas földalatti üregeket és összekötő alagutakat alakítva ki. A hidropónia, aeropónia rendszereit alkalmazva a termőtalaj- és vízfogyasztást jelentősen redukálni lehetne, a LED-égők korában pedig nem jelenthet gondot az olcsón előállított, mesterséges „napfény” biztosítása.
A Deep Farmok nem tévesztendők össze a vertikális farmokkal, hiszen azok a hatalmas, világos felületeik révén leginkább az oldalukra állított üvegházakra hasonlítanak. Egyetlen hátrányuk, hogy a lakóterületekből harapnak ki értékes részeket, míg a mélyben lévő farmok senkinek sem lennének az útjában. Ráadásul nem igényelnének túl nagy beruházást sem, hiszen – a nottinghami kutatók szerint – egyedül Angliában 150 ezer bezárt, nem működő szénbánya található, amelyek szintén alkalmasak lehetnek a célra, ha települések közelében vannak.
Számítások szerint egy-egy Deep Farm évente 80 tonna élelmiszer előállítására lehet képes. A betakarításra nagyjából 3 hetente is sor kerülhetne (ez persze növényfüggő), az energiafelhasználás pedig mindössze 3 családi házénak felel meg farmonként.
Forrás: szantoveto.blog.hu
Címkék: gyümölcs, zöldség, mezőgazdaság, hidroponia, aeropónia, termesztés, deep farm
Nézzük, hogy miért/mivel vakcináznak itthon a száj- és ...

Elmarad a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva

Felszín alatti csepegtető öntözés (SDI)

Akár 1 milliárd forint támogatás! – Megjelent a ...

Dr. Békési Pál kiemelkedő munkássága és életútja

A hamuszürke szárkorhadás az új növénygyilkos

Honnan tudják a madarak, merre kell repülniük?

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! – Kreatív kézműves ötletek ...

Újabb telepeken jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Bizonytalan időre halasztják a 32. Alföldi Állattenyésztési és ...