A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2016 – Díjeső hullott a KITE-re

Agromash - 2016.03.11

Három kategóriában is díjat nyert a KITE Zrt. az AgromashExpo és AgrárgépShow Termékverseny pályázatán. Az elismeréseket a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban január végén megrendezett kiállításon vehették át a cég vezetői. A nyertes gépekről összeszedtük a legfontosabb információkat.

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2016 – Díjeső hullott a KITE-reJohn Deere 8000 sorozatú 
 önjáró szecskázó
Kiváló homogén szecskaminőség előállítására képes szecskázógép-sorozat. Az új szecskázóegység és a hajtásrendszer kialakításának köszönhetően kevesebb a fajlagos üzemanyag-felhasználás. Az egyedülálló KernelStar tárcsás szemroppantó berendezés nagyobb áteresztőképességű, ami a tökéletes minőségű szemroppantást biztosítja. A szemroppantó tárcsák egyesével kiszerelhetők és cserélhetők. A térképkészítési lehetőséggel kimutatható a hozam, a nedvességtartalom, illetve a beltartalmi értékek is. A tökéletes járóképességet a Prodrive fokozatmentes hajtómű segíti a legszélsőségesebb körülmények között is, amely tartalmazza a differenciál zárat is. A magas szintű teljesítménykihasználás pedig intelligens motorvezérléssel és automata terhelésszabályozással valósul meg. Az adalékanyag-, illetve a koncentrátumkijuttató a legszélesebb dózistartományban, 2–382 l/h között beállítható. A gép kőérzékelő szenzorral is felszerelhető. További újdonság a Procut késélező rendszer, amely a hagyományos kopogásérzékelő szenzorok helyett induktív (érintkezés nélküli) mérési eljárást alkalmaz, így a pillanatnyi késélesség mindig ellenőrizhető. Ezzel az újdonsággal a John Deere a hannoveri Agritechnica 2015 kiállításon aranyérmet nyert, az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon pedig Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat kapott.

John Deere ExactEmerge szemenkénti vetőgép
Akár 16 km/h-s vetési sebességnél is képes nyolcsorosan elvetni a magokat. A gépből 8–24 soros változatokat gyártanak, függesztett és vontatott kivitelben. A magok az elektromosan meghajtott adagolóból mechanikus úton egy magleválasztó fogaskerék segítségével jutnak a továbbítószalagra, ami szabályozott függőleges sebességgel juttatja a vetőmagszemeket a magárokba. A magelosztó és a szíj sebessége mindig arányos a haladási sebességgel. Monitoron figyelhetjük a tőtávolságot, a pillanatnyi tőszámot, de akár a bevetett terület nagyságát is. Intelligens megoldások: aktív csoroszlyaterhelés-szabályzás; menet közben, automatikusan – a nagy sebességű munkavégzés mellett is biztosított – a munkamélységtartás; sorelzárás; kanyarkompenzáció: görbe nyomvonalon végzett munka esetén is precíz tőtávolságtartás; JD Link- és FarmSight-hozzáférés; a vetőmag-adagolás százszázalékos kontrollja a vetőtárcsától a magárokig. A termék januárban Nemzetközi Termékfejlesztési Prémium Oklevelet kapott.

miniszterjd

Nitrogénstabilizálás 
az N-Lock segítségével
A Hazai Termékfejlesztési Prémium Oklevéllel díjazott N-Lock egy nitrogénstabilizátor, amely hígtrágya, folyékony műtrágya (például Nitrosol), karbamid kijuttatásakor csökkenti a nitrogénveszteséget, ezáltal jobb terméspotenciált eredményez. Az N-Lock különösen a nagy nitrogénigényű növényi kultúráknak optimális. A kora tavaszi kalászos fejtrágyával együtt kijuttatva megakadályozza a nitrogén gyors kimosódását. A kukorica intenzív nitrogénfelvétele és a trágyázás időpontja között a nitrogén ugyancsak elveszhet a növény számára. Az N-Lock biztosítja a nitrogén szükség szerinti adagját, és „késleltetett trágyahatást” eredményez. Az N-Lock hígtrágyával, Nitrosollal vagy egyéb szerves, karbamid- vagy ammóniumnitrogént tartalmazó trágyával történő kijuttatása jelentős mértékben hozzájárul a szükséges nitrogénmennyiség biztosításához. Az N-Lock hosszú hatástartamú, rugalmasan felhasználható: míg az őszi gabonafélékben és repcében a tél végi, kora tavaszi fejtrágyázáskor, addig kukoricában a vetés előtti teljes felületű vagy pozícionált nitrogénkijuttatással, illetve a fejtrágyázással együtt alkalmazható. Az N-Lock a folyékony anyagokhoz keverve vagy a szilárd műtrágyaszórást megelőzően kipermetezve egyenletesen kijuttatható. A mikrokapszulázott hatóanyagnak köszönhetően a talaj felszínén is tíz napig stabil marad, és sekély bedolgozás vagy 12 mm bemosó csapadék esetén akár három hónapig hatékony. A készítmény a hatékony nitrogénfelhasználásnak kö-szönhetően biztosítja a nagy terméshozamot, kisebb lesz a nitrogénveszteség, egyszerű a felhasználás és hosszú a hatástartam.

(Fotók: KITE Zrt.)

Szerző: AgrárUnió (Fotók: KITE Zrt.)

Címkék: