Hirdetés
AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2016 – Teljes készültség az AXIÁL-nál

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2016 – Teljes készültség az AXIÁL-nál

Agromash - 2016.03.04

Idén is számtalan újdonsággal készült a szezonra az AXIÁL Kft. A cég által forgalmazott mezőgazdasági gépek közül jó néhány díjat nyert a január végi AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon. Összeállításunkban viszont három olyan gépet mutatunk be, amelyekkel ugyan nem nevezett az AXIÁL a termékversenyre, de aktualitásuk miatt mindenképpen indokolt kicsit részletesebben megismerkedni velük.


CLAAS ARION 500-as
A nagyok technikája kompakt formában. A CLAAS az új ARION 600 és 500 sorozattal a CLAAS nagytraktorokra jellemző műszaki felszereltséget és kényelmet kínálja most a 140–184 LE közötti kategóriában is. Az ARION 500-as modellek négyhengeres, akár 163 LE motorjai sokoldalúbbak és erősebbek lettek, különösen a TLT-, szállítási és homlokrakodós munkák során. Az ARION 600/500 sorozat már fokozatmentes CMATIC hajtómű-technológiával is kapható. Ebben a teljesítménykategóriában az új CLAAS váltó a teljesítmény és a fogyasztás terén a legmagasabb színvonalat kínálja.

Fendt 300 Vario
Az új széria négy típusával a 105–142 LE (97/68EC) közötti maximális teljesítményt öleli fel. A korábbi SCR-es szériához képest fél tonnával nehezebb (önsúlya 4,9 tonna, megengedett össztömege 8,5 tonna). Szűkített fél alvázon kapott helyett a motor, a hűtőrendszer és a mellsőhíd-felfüggesztés, így a mellső emelőmű vagy a homlokrakodó még jobban beépülhetett, és lényegesen kisebb helyen meg tud fordulni a traktor a jobban aláforduló kerekeknek köszönhetően. A 4,4 literes (Tier4-es) saját AGCO motor 30 Nm-rel nagyobb nyomatékot ad le, mint az előző szériában a Deutz motor. A Visio-Plus vezetőfülke a tetőbe nyúló szélvédővel a Fendt 500 és 700 szériák kényelmét és hatékonyságát hozza le ebbe a teljesítménykategóriába, amelyben a gyártó a különböző igényeknek megfelelően két felszereltségi szintet kínál: POWER-t és PROFI-t. A POWER közelebb áll a korábbi SCR szériához, így ebben is megtalálható a fokozatmentes Vario hajtómű a TMS-sel, a fülkerugózás és a kihelyezett körök vezérlése továbbra is mechanikus. A rugózott mellső híd opcionálisan kérhető. Új a Power menetkar, amely az SCR-ből ismert „golflabdát” váltja, és vele a menetsebességen túl a tempomat aktiválható, a motorfordulatszám eltárolható, a gyorsítási fokozatok is állíthatóak és irányváltóként is működik. A „Go” és „End” gombokkal menetkarról működtethető a hátsó emelőmű is.

SULKY X műtrágyaszórók
A pontosság és gazdaságosság növelésének érdekében különböző kiegészítő rendszereket kapott, mint például a VISION-X monitor, a TRIBORD 3D eszköz, az automatikus sebességfüggő mennyiségállítás. Az EPSILON SYSTEM pontos, egyszerű és fokozatmentes szórásszélesség-állítást tesz lehetővé. Legjellemzőbb tulajdonsága az egyszerűség és könnyűség, a műtrágya lerakási helyét változtatva változik a szórásszélesség. Nincs szükség lapát- és szórótányércserére. A beállítási táblázatok segítségével a csúszdát a megfelelő állásba kell állítani. A táblaszéli szórásokhoz alakították ki a TRIBORD rendszert, amelyet úgy használhatunk, hogy nem kell kiszállni a traktorból és kimenni a tábla szélére. Ilyenkor megváltozik a műtrágya szórótányérra történő lerakási helye, és egy speciálisan kialakított szórólapát fog dolgozni. A VISION WPB elektronika a műtrágya folyási tulajdonságainak megváltozásából adódó mennyiségi kiadagolás különbségeit szabályozó rendszer, amely egyben kontrollt biztosít a műtrágya kijuttatásakor. Jellemzői: menet közben a mennyiség (kg/ha) változtatható, a haladási sebesség változásától független mennyiség, 8 műtrágya, illetve 75 tábla adatainak tárolása, GPS-kompatibilis. Az AXIÁL által forgalmazott VISION WPB Stop & Go jelzéssel ellátott gépek a két, tolózárnyitó karra szerelt elektromotorral valóban ott és akkor nyitják, illetve zárják, amikor és ahol arra a táblavégi fordulókon szükség van. A féloldali tolózárnyitás, illetve -zárás szintén a STOP & GO gépek nagy előnye, hiszen ezzel gondoltak azokra a helyzetekre is, amikor a terület nem feltétlenül szabályos négyzet alakú.

axiál

(Fotók: Axiál Kft.)
Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Kiemelt hírek