A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

AGROmashEXPO –
AgrárgépShow 2015 (II. rész)

Agromash - 2015.03.29

  Minden eddiginél több látogatót vonzott a január legvégén megrendezett AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállítás, amelyet négy nap alatt 42 000 érdeklődő tekintett meg. A közel 300 részt vevő cég ezúttal is számtalan újdonsággal lepte meg a közönséget, volt tehát miből válogatnunk az ilyenkor szokásos összeállításunk elkészítésénél. Visszatekintő körképünk második része következik.

AGROmashEXPO –
AgrárgépShow 2015 (II. rész)


Alfa-Gép Kft.

Fontana talajrendezőA Fontana talajrendező gép tavaly került a békéscsabai cég kínálatába, és idén már 1,5 és 8 méter közötti változatokban szerepel a palettájukon. „Elsőre talán az jut mindenki eszébe, hogy legfőképpen a rizsföldekre alkalmas, pedig a kertészeti kultúrákban és az utak karbantartására is használható” – magyarázta Szabó Katalin marketingmenedzser. A talaj vízháztartásában kiemelkedő szerepe van, amit jól mutat, hogy az ezt követő talajművelés hatékonyabb, és a vetés általában magasabb terméshozamot eredményez. A gép érdekessége, hogy az alap kanálméret további elemekkel bővíthető, attól függően, milyen munkaszélességre van szükség. Egyszerű a szállítása is, a 2,5 méteres szélességével már egy normál kamionba behelyezhető. A súlyából adódóan nagyobb a stabilitása, és másik előnye, hogy lézeres vagy GPS-működtetésű is lehet. A Fontana tereprendezőkön kívül az Alfa-Gép Kft. 17 éve a kertészeti gépek specialistája. Ezen a vonalon kizárólagos forgalmazója a Fedele márkának, s ebből a talajmaró-ágyáskészítőtől (akár fóliafektetőkkel kiegészítve) egészen a palántázókig mindent kínálnak. A fokhagymatermesztés gépsorai szintén említésre méltók, a cég sokéves tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, spanyol és holland gyártmányú gépeikkel akár egy egész technológiai sort le tudnak fedni.

BR-Agro Bt.

Hígtrágya kijuttatóA Zunhammer, Hawe és Krampe termékek magyarországi képviseletét ellátó cég az idei évben a Zunhammer SKE 18,5 PUSS műanyag tartályos hígtrágya kijuttatóját, a Krampe Big Body szériában újdonságnak számító 790-es méretű pótkocsiját és a Krampe Dolly 10 L előkocsiját hozta el a kiállításra. 
A Zunhammer hígtrágya-technikát a FarmlandFix 12 m széles kijuttatóval mutatták be, amely megfelel a tavalyi év végén életbe lépett – a hígtrágya-kijuttatás módját szabályozó – előírásnak. A Krampe Big Body 790-es tandem pótkocsi mérete nemcsak Magyarországon, de a Krampénál is újdonságnak számít. A 2014-es év második felében került piacra a BB széria új – eddig meglévő 750 és 800-as méretek közötti – Krampe Big Body 790 teknős pótkocsija. A BB 790 praktikus és jól kihasználható eszköz, elsősorban mezőgazdasági célokra ajánlják. Bár a mérete tekintélyt parancsoló, a vonóerő-igénye mindössze 160–180 LE. Az új pótkocsi a széria többi tagjával megegyezően prémium minőségű, minimális karbantartást igényel, és a Krampe számos innovatív megoldását tartalmazza. Ilyen a hidraulikus támfal és az egy lemezből készített, egyedi kialakítású teknő, ahol a technológiának köszönhetően nincs sérülésre lehetőséget adó forrasztási, összeillesztési pont, könnyű az üríthetősége, alacsonyabb az önsúlya, ezáltal több a hasznos terhelhetősége.


Gold Corn s.r.o.

Gold CornA szlovákiai (komárnói) székhelyű cég újdonságai a Stela ipari szalagos szárító berendezések voltak. Ezeklényege a hulladékhő-hasznosítás, vagyis biogázüzemek, pelletálók hulladékhőjét használják föl a termények szárítására – tudtuk meg Tóth Attila ügyvezető igazgatótól. Többféle változatuk létezik, vannak olyan szalagok, amelyek biomassza, más típusok pedig szennyvíziszap szárítására alkalmasak. A szárítókat 1967 óta gyártó német cég az utóbbi 10 évben 1000 darab ilyen berendezést telepített szerte a világban. A Gold Corn két évtizede működik együtt velük, és már Magyarországon is működik néhány ilyen szárítójuk. Tóth Attila elsősorban azoknak ajánlja az alacsony (60–90 Celsius-fokos) szárítási hőmérsékleten üzemelő konstrukciókat, akik ki akarják cserélni a lucernaszárítóikat, de a berendezések a szennyvíziszap megsemmisítésére is kiválóan alkalmasak. Míg azonban tőlünk nyugatabbra bőven akad hitel a hasonló befektetésekre, Magyarországon már hatodik éve a megfelelő pályázatra vár mindenki – jegyezte meg kissé keserűen az ügyvezető igazgató.

Hardi

DynamicFluid4 A dán gyártó második alkalommal jelent meg saját standdal az expón, és rögtön 205 négyzetméteren, hogy mindent ki tudjanak állítani, a vontatott gépek legkisebb kategóriájától egészen a legnagyobb önjáróig – mondta a magyarországi képviselő, Villám Ferenc. A legnagyobb újdonság a DynamicFluid4 folyadékszabályzó rendszer, s a vontatott kategória két csúcsterméke, a 3000 literes Navigator permetező és a 7000 literes tartálytérfogatú Commander már alapfelszereltségben ezzel működik. A Hardi 464-es zsírkenésű membránszivattyú szintén érdekes innováció, amelynek félbemetszett bemutató darabját bárki megtekinthette. A névleges teljesítménye 280 liter/perc, kicsivel nagyobb az elődjének számító 463-asénál, a zsírzópontjait előrébb hozták, illetve a DynamicFfluid4 rendszer kardánfordulat-jelét adó szenzorral is rendelkezik. Új fejlesztésű membránszettje még a nitrosolos kijuttatásnál is sokkal hosszabb élettartamot biztosít. Egyre többen keresik az önjáró permetezőket, s a Hardi ebben is versenyképes termékkel rendelkezik: a 175 cm-es szabad hasmagasságú Alpha Evo műszaki tartalmában a felső kategóriához tartozik, árban viszont jóval alatta marad a hasonló gépekének.

Horsch GmbH

HorschEzúttal nyolc gépet állítottak ki a német gyártó kínálatából: a 12 soros Maestro, az 5 méteres Terrano FM, a 3 méteres Terrano FX, a 4 méteres Pronto, a 3 méteres Tiger MT és az 5 méteres Joker HD mellett a 6 méteres új Joker RT, valamint a 6000 literes Horsch Leeb 6 GS vontatott permetező mutatkozott be a látogatóknak. A Joker RT a régi Joker rövidtárcsa továbbfejlesztett változata. „Már a felépítésében is eltér elődjétől, hiszen két sor rövidtárcsája van, a járószerkezet pedig bekerült a henger és 
a tárcsamező közé, így hátulra egy dupla soros hengert is be lehet építeni lezáróként” – magyarázta a változásokat Szász Zoltán, a cég magyarországi képviselője. A tárcsa ezzel a felépítéssel stabil, nyugodt járású, nem ugrál a szántóföldön, illetve jó talajfelszín-egyengető hatása is van. Mivel a súlya 1 tonna méterenként, a nagyon száraz földön végzett tarlóhántásnál is belemegy a talajba. A Leeb permetező szintén újdonság idehaza, s legfőbb innovációja az, hogy a szórókeretet ténylegesen 30 és 50 cm közt tudja tartani az állomány fölött, még domboldalon is. Mivel közel van az állományhoz, a fúvókatávolságot 50-ről 
25 cm-re csökkentették, hogy biztosan ne legyen permetezetlen rész. Ezáltal az elsodródás is drasztikusan csökkent.


Interat Zrt.

InteratA gép- és alkatrész-kereskedő cég több újdonságot állított ki a standján, már csak azért is, mert a portfóliójukat az elmúlt időszakban új márkákkal bővítették. Megmutatták a közönségnek a Bargam önjáró permetezőgépét, a V-Track szőlőkombájnt, valamint a Gaspardo által megvásárolt Finotto gyár Eurofalcon nevű önjáró permetezőjének továbbfejlesztett változatát, az Uragano 3000-et. „A talajművelés és vetés tekintetében is hoztunk újdonságot, de emellett külön kiemelném még a Sovema és a Celli gépkínálatát” – tájékoztatta az AgrárUniót Beleznay Zoltán, az Interat Zrt. képviselője. Ezen márkákból egy árokásó gép, illetve egy rézsűzúzó és szárzúzó jelentette az érdekességet. A standon közelebbről is megnézhettük a Zanon elektromos metszőollót, amit a szőlészek, borászok, gyümölcsültetvényesek használhatnak majd örömmel. A Titan-Nitrit bevonatú pengével ellátott eszköz akár a 4 centis ágat is elvágja, professzionális élvágással, roncsolásmentesen. Egyéves teljes körű garanciát is adnak hozzá. 200 Nm-es nyomatékkal dolgozik, 90 W teljesítményű, a tömege mindössze 80 deka (az akkumulátoré 2 kiló), és egy feltöltéssel 
24 munkaórát képes végigdolgozni.


Két-Kata Kft.
B3150  kompakt traktorA Kubota idei újdonságát, az M7-es szériát sajnos nem láthattuk a budapesti kiállításon, de a dányi központú forgalmazó cég így is számtalan érdekességet mutatott be a standján. Közéjük tartozik a B3150-es kompakt traktor, amely a korábbi, igen kedvelt B30-as szériát váltotta. Az elődjéhez képest 15–20%-os teljesítménynövekedés jellemzi, de így is a 20–30 LE-s tartományba sorolható – tudtuk meg Spiller Katalin marketingmenedzsertől. 
A traktor négyoszlopos kabinja minden irányban maximális kilátást biztosít. Elsősorban kisebb kertészetekbe ajánlható, de kommunális használatra is kiváló, például hótolásra, sószórásra és más, hasonló jellegű munkákra. A fentebb említett M7-es széria azért lett volna érdekes látnivaló, mert a Kubota eddig csak a kompakt kategóriában volt ismert, mezőgazdasági vonalon kevésbé. Az új család viszont (amely három teljesítménykategóriában készül) már erre is alkalmas, sőt a japán gyártó fellépett vele a 150–170 LE-s tartományba is. Piaci forgalomba csak 2015 augusztusában kerül, de a nyár folyamán néhány bemutatón már megtekintheti a közönség.


Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.
Agrogazda mérőmüszerekMár külsejében is szembetűnő változáson ment keresztül a cég, amely a korábbi narancs-fekete helyett az „agrárosabb” zöld színre váltott. Eddig alapvetően sorvezető készülékeket forgalmaztak, most viszont termékújdonságként megjelent náluk az automata kormányzásos rendszer. „Egy éve fejlesztjük, több verziója is van, és a 2–2,5 cm-es pontosság is elérhető velük” – újságolta büszkén Varga Gábor ügyvezető igazgató. Létezik kormánykerékre szerelhető változata, egy másikkal a kormányzásra előkészített traktorokat tudják felszerelni, míg a harmadik típusnál utólagos hidraulika-vezérlőszelepeket kell a traktorba építeniük. Megtudtuk azt is, hogy márciusban érkezik egy új sorvezető, amely a jól bevált, de már 5-6 éves Mg Navigátor készüléket váltja le, iparibb terminállal, jobb GPS-vevővel, magasabb minőséget képviselve. Az alaptípus sorvezetővel körülbelül 4%-os megtakarítás érhető el, míg a V2-es szériával 5%, a LineGuide sorozattal 7%, az egyéb kiegészítőkkel pedig akár a 10%-os mérték sem elérhetetlen. A cég gőzerővel építi a 2010-ben létrehozott LD-Agro márkát, amely a saját fejlesztésű területmérő készülékeket, a sorvezetőket és az automata kormányzásos megoldásokat foglalja magában.

www.agrogazda.hu/?utm_source=Agrarunio&utm_medium=cikk&utm_campaign=Agrarunio%20cikk%20kampany


Linamar Hungary Zrt.
A stand egyik legszembetűnőbb kiállítási darabja a 12 soros kukoricaadapter volt, amelyet színes burkolattal is árusítanak – tudtuk meg Héjja Lilla marketing ügyintézőtől. Vonzó akcióként az expó ideje alatt megrendelt termékeknél az ügyfelek ingyen kapták a színes burkolatot. Ez a megoldás elsősorban dizájnelem, hiszen az orosházi cég eszközei alapvetően fehér burkolattal készülnek, ami jelentősen megkönnyíti az éjszakai betakarítást. Sokaknak azonban az is számít, hogy az adapterük külső megjelenésében illeszkedjen a kombájn színéhez, így komoly érdeklődés mutatkozik a szolgáltatás iránt. A színes burkolat immár a napraforgó adaptereknél is kérhető volt. Ami pedig a termékek „beltartalmát” illeti, természetesen folyamatos a fejlesztés, a napraforgó adapterhez például tavaly tesztelték a szárzúzót. A próbát felvállaló gazdák a Linamar műszaki csapatának felügyelete alatt végezték a betakarítást, értékes információkhoz juttatva a szakembereket. A fejlesztés piaci bevezetése az év későbbi részében történik.


McHale Hungária Kft.
McHaleA hazai piacon vezérterméknek számító bálázók mellett ezúttal az egyéb termékeire is fel kívánta hívni a figyelmet a magyar gyártóbázissal rendelkező ír cég. „A csomagolóink iránt a csapadékos időszakokban érezhetően megnövekszik a kereslet. Úgy látjuk, egyre többen választják ezt a technológiát, mert csökkenthető vele az időjárási kockázat, ugyanis lerövidül a fonnyasztási idő, és ezáltal jobb minőségű takarmányt lehet előállítani” – foglalta össze Szabó Tibor kereskedelmi menedzser. Szintén keresett termékük a bálabontó, amely nemcsak szalma kifújásához, hanem nedves (például szenázs-) bálák kiosztásához is használható. A bálamegfogó adapterek a csomagolt bálák mozgatására alkalmasak, míg a tavalyi Agritechnica kiállításon debütált RS4 bálaszeletelő a bálák felhasználását könnyíti meg. A géppel a bálák félbe vagy több darabra szeletelhetők. Ennek rengeteg előnye van: ha például takarmánykeverő-kiosztóba akarunk betenni egy bálát, és előtte félbevágjuk, akkor a gép nemcsak görgeti egy darabig, hanem rögtön megkezdi a keverést. Így nincs porosodás, homogénebb anyag jön létre.


MEGAZET Kft.
MEGAZET„Sikeres termék van bőven” – válaszolta ezt firtató kérdésünkre Drexler János ügyvezető igazgató, aki a valóban széles kínálatból elsőként a Fella kétrotoros rendképzőjét emelte ki. Az eszköz két esztendeje van forgalomban, már eleve kedvező volt a hazai fogadtatása, és még mindig keresik a magyar gazdák. Ugyancsak a bajor márka kelendő portékája a gumihengeres szársértővel ellátott 3 méteres frontkasza, valamint a szintén ugyanilyen munkaszélességű hátsó függesztésű fűkasza. „A fogyásba az ÁTK is besegített” – ismerte el az ügyvezető, majd két további újdonságra hívta fel a figyelmet. Egyrészt a Zetor traktor 150 LE-s verziójára, amely rugózott első híddal, rugózott fülkével és „full” elektronikával rendelkezik, s várhatóan 60 ezer euró körüli áron kerül piacra. Másrészt pedig az AHWI erdészeti zúzó-maró gépeket emelte ki, ezekkel ugyanis nemcsak a felszín tehető rendbe, hanem a talaj akár 50 cm mélységig is, így teljesen új, telepítésre alkalmas terület hozható velük létre. Hasznos eszköz a 65 cm-es pásztában dolgozó gép is, amely például a gyümölcsösök kiirtása után a gyökérsor eltávolítására és a talaj rekultiválására vehető igénybe.


Optigép Kft.
Optigép„Valódi újdonságot most nem hoztunk magunkkal, de a gépeinket minden évben továbbfejlesztjük a felhasználói tapasztalatok alapján” – mondta Patkás János ügyvezető igazgató. Annyit azért még elárult, hogy jelenleg is dolgoznak egy nagyobb fejlesztési projekten (egy új típusú csőtörő adapteren), amelyet immár harmadik éve tesztelnek, és a hannoveri Agritechnica kiállításon végre a nagyközönségnek is bemutatják majd. 
Az Optigép a rekordévnek számító 2013 után tavaly csaknem még erősebb esztendőt zárt, ám a keleti piacokon történt rubel- és hrivnyaárfolyam-zuhanás miatt a megrendeléseik visszaestek, így nem tudták felülmúlni korábbi eredményeiket. Fő termékeik, a napraforgó- és kukorica-betakarító adapterek mindezzel együtt is hozták az elvárásokat. A cég palettája rendkívül széles: a kisgazdaságok kiszolgálására alkalmas, 2 soros gépektől a nagyipari felhasználású 16 soros eszközökig, az alapadapterektől a legkülönfélébb felszereltségű típusokig több száz termékből választhatnak a felhasználók.


Pannonagri Kft.
GabonaszárítóA hazai piac a 10 t/óra kapacitású gabonaszárítókat kedveli leginkább, így a cég is egy ilyen eszközt mutatott be a nagyközönségnek. Eredetileg török-magyar kooperációban készült volna, végül azonban teljes egészében saját gyártmány lett, amellyel egy nagyon kedvező ár-érték arányú gépet sikerült megjeleníteni a piacon. „Kicsit megnöveltük az egész szárító méretét, és a magfordítónál is átalakítottuk, meghosszabbítottuk, így már valóban van értelme a magfordításnak, hiszen a termény többet találkozik a meleg levegővel” – adott szakszerű tájékoztatást Petróczy Balázs ügyvezető. A felső meleg oldal, illetve az alsó hűtő rész mérete változtatható a sínen mozgó elválasztó lemez révén, így szükség szerint csökkenteni és növelni lehet a fűtött és hűtött részeket. A jelenlegi változatos időjárási körülmények közt ez rendkívül hasznos megoldás: csupán a szezon elején kell megfelelően beállítani a szárítót, és máris növekszik a teljesítménye, miközben energiát is spórol. Némileg megnövelték az anyagvastagságot, a perforált lemez így 1 helyett 1,5 mm-es, ami nagyobb stabilitást eredményez.


Sato-Gép Kft.
GabonapótkocsiA cég eddig elsősorban egy- és kéttengelyes, három oldalra billenő, legfeljebb 14 tonna teherbírású gabonapótkocsikkal foglalkozott. Most viszont megjelent a bálaszállító pótkocsijuk, amelyet a lengyel Zaslaw két- és háromtengelyes (maximum 13, illetve 20 tonnás teherbírású) változatokban gyárt, s az utóbbi már a vizesebb kockabálákkal is játszva megbirkózik – tájékoztatta lapunkat Walloschek András ügyvezető. A magasabb kategóriájú eszközt főleg közép- és nagygazdaságoknak ajánlják, s bár idehaza még nem „divat” bálaszállítót vásárolni (a kisgazdaságok például megoldják a feladatot gabonás pótokkal), 
de a Sato-Gépnél bíznak abban, hogy egyre nagyobb keletjük lesz. Kényelmesebb megrakni őket, többet bírnak, és egyszerűbb a bálák kezelése a fel- és lepakolásnál. A kiállításra ők most a 
745-ös – vagyis háromtengelyes, 14 tonnás – változatot hozták el. A Zaslaw egyébként a közúti szállítmányozáshoz is gyárt pótkocsikat, nyerges pótokat, valamint rakoncás erdészeti pótokat. Ezek igen jól bírják a komolyabb terhelést, és ugyanez a strapabíróság jellemzi a mezőgazdasági pótokat is.


Steyr / Agro-Tipp Kft.
Mazotti önjáró permetezőTavaly óta forgalmazzák a Mazzotti önjáró permetezőgépet, amelyből néhány darabot már sikerült is értékesíteniük. Olyannyira, hogy a kiállítási darabot is az egyik új tulajdonostól kérték kölcsön az expó idejére. A MAF 5240-es típus 5000 literes tartálytérfogattal rendelkezik (létezik 4000, illetve 6000 literes változat is), erőforrásként pedig egy 240 LE-s Perkins motor dolgozik benne. A permetező a legkorszerűbb technikával felszerelt, légzsákkal, GPS alapú szakaszvezérléssel, Trimble automata kormányzással rendelkezik, de a szórókereten sem csak dísz a LED-es kivilágítás, hanem az esti munkavégzés hasznos segítője – tudtuk meg Rikkert Zsolt ügyvezetőtől. A gép hasmagassága fix 170 cm, a nyomtávja viszont menet közben állítható 2,25 és 
3 méter között. Nemcsak két- vagy négykerék-kormányzásra képes, de oldalazó módban is használható. A futómű saját fejlesztésű, és legfőbb különlegessége, hogy míg máshol munkahengerekkel, itt összekötő karokkal történik a kormányzás. 
A futószerkezet egyedülálló stabilitást biztosít a gépnek.


Andreas STIHL Kft.
StihlA Stihl márkát főleg a láncfűrészeiről ismerjük, Nagy Krisztián területi képviselő azonban mégis az RE 98-as kompakt tisztítógépet emelte ki elsőként a cég újdonságai közül. Magasnyomású mosókat természetesen már korábban is gyártottak, ilyen kis teljesítményűt azonban még nem. A terméket ebből adódóan nem is ipari célokra, hanem a ház körüli munkákra, hobbifelhasználóknak ajánlják elsősorban. A gépet alapfelszereltségben tisztítószerszóró készlettel, valamint lapos és rotorfúvókával kínálják, s minden tartozék egyszerűen és könnyen csatlakoztatható. Ami pedig a vezértermékeknek számító láncfűrészeket illeti, itt az MS 180-as típust kell mindenképpen kiemelnünk, amely egy korábbi modell ráncfelvarrásával született. A motorrésze teljesen megújult, főként azzal a céllal, hogy megfeleljen a 2015-ben érvényben lévő, a korábbiaknál szigorúbb károsanyag-kibocsátási követelményeknek. Bővült a Stihl akkumulátoros eszközeinek termékskálája is: ágvágókat, magassági sövényvágókat, illetve szőlészetek részére metszőollókat kínálnak ilyen kivitelben.


TORNUM Kft.
A piacon forradalmi újításnak számító terményszárító programmal jelentek meg a budapesti kiállításon. A TORNUM IDC nevű intelligens szárítóvezérlés egy vezérlőegységből és nedvességérzékelőkből álló szoftveralapú rendszer, amely folyamatosan felügyeli és szabályozza a kimenő nedvességtartalmat. „A működése egy okostelefon, táblagép vagy más internetes eszköz segítségével bárhonnan nyomon követhető, sőt akár be is avatkozhatunk a megfelelő hozzáféréssel” – adott tájékoztatást az újdonságról Balogh László, a központi és keleti régió képviselője. Gyakori probléma, hogy a beérkező termények nedvességtartalma általában jelentős eltérést mutat. A rendszer viszont a nedvességingadozást kiszűrve biztosítja, hogy (kis szórással) folyamatosan ugyanolyan nedvességtartalmú termék hagyja el a szárítót. A szárítási folyamat során megszűnik a „találgatás”, és minimális lesz a gabona túlszárításának, felesleges súlyveszteségének kockázata. Az újdonság a TORNUM szárítókhoz van kifejlesztve, egyszerű a telepítése, könnyű a használata, és csupán minimális pluszköltséggel jár az elektromos vezérlő és az érzékelők beszerelése miatt.


Weidemann / Mauch GmbH
WeidemannA rakodóiról ismert cég a négykerék-kormányzású teleszkópos kategóriában bővítette kínálatát. Ezek közül a 6025-ös (vagyis 
a 6 méteres emelési magasságú és 2,5 tonnás teherbírású) változat volt a legnagyobb, a legkisebb pedig a 4512-es. Most viszont ennek is aláment a 4108-as, bár a 800 kilós teherbírás talán kevés lesz a magyar piacra – fogalmazott meg egy sejtést a magyarországi képviselő, Trägner Wilfried. Sok esetben viszont éppen a kisebb a jobb, mert mozgékonyabb, kényelmesebb vele a munkavégzés, kevesebbet fogyaszt, így akár vezérgép is válhat belőle. Ami a törzscsuklós kategóriát illeti, ott a motorok terén tapasztalhatjuk a legtöbb változást, hiszen komoly átalakításra van szükség a szigorúbb előírásoknak megfelelően (a Weidemann a részecskeszűrős hajtóművek mellé tette le a voksát). Hannoveri újdonság volt, és idehaza egyelőre nem kapható az elektromos hajtású rakodógép, amelyet a kiskategóriájú, 25–30 LE-s dízelüzemű gép alternatívájaként találtak ki. Szűkebb helyeken, például istállókban lehet ideális megoldás az emisszió nélküli kivitel, amely 2–4 órát tud dolgozni egy feltöltéssel. 
30%-kal drágább ugyan a régi változatnál, ám az üzemeltetési költsége és környezetterhelése 40%-kal kevesebb.


ZTR-AGRO Kft.
Forterra Hd 150A standon a legfontosabb újdonság a Forterra HD 150-es Zetor volt, amely jelenleg a legnagyobb ebben a kategóriában. 
„A reményeink szerint fél év múlva, június-július környékén kijön 
a hathengeres változat is, s az már 160–170 LE-t tud majd” – informálta az AgrárUniót Hajabács Róbert ügyvezető. A Forterra HD 150-es rugózott fülkével és rugózott első híddal rendelkezik, s 
a Z 1716 kódjelű motorja 147 LE-s névleges teljesítményre képes. A turbókompresszoros, négyhengeres (16 szelepes) hajtómű hengerűrtartalma 4156 köbcentiméter. Az irányváltós, nedves tárcsás kettős tengelykapcsoló különlegessége, hogy az alkatrészei kenőfolyadékban úsznak, ami csökkenti a súrlódást és a keletkezett hőt, vagyis növeli az élettartamot. A vezető kényelméről a négy irányban állítható kormányoszlop, a manuális légkondicionáló, valamint a CD és MP3 lejátszására alkalmas autórádió gondoskodik. Opcióként választható a traktorhoz mellső TLT kihajtás és mellső 3-pont felfüggesztés, illetve különböző méretű gumiabroncsok és vonófejek, de akár aktív szénbetétes fülkelégszűrő is.
Címkék: