Hirdetés
Erdei vadkár értékelése

Erdei vadkár értékelése

Vadgazdálkodás - 2019.04.11

A hosszú életű kultúrákban a kamatos kamat elve érvényesül Lapunk múlt havi számában a rövidesen véglegesítésre kerülő vadkárfelmérési útmutató mezőgazdasági vonatkozásával foglalkoztunk. Nem lenne teljes a kép, ha nem szentelnénk figyelmet az erdei vadkárfelmérési útmutatónak is.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Kérdéseinkkel Nagy Imréhez, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos munkatársához fordultunk, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a témában, és a jelenlegi munkában ő irányította az erdeivadkár-munkacsoportot.

 – Milyen lényeges elemekben különbözik egymástól a mezőgazdasági és az erdei vadkárfelmérési útmutató?

 – A mezőgazdasági vadkár zöme a megközelítőleg 4,5 millió hektár szántóterületen keletkezik. A művelési ág jellegzetessége, hogy a múltat az „eke évről évre eltünteti”, új termelési ciklus indul. Nincsenek idő- és kamatkérdések, amellett a kárértékeléshez szakértő számára a legtöbb adat nyilvánosan elérhető: például az interneten a terményárak, a vetőmag, szállítás és szárítás költségei. A kár megállapítása elsősorban a termésmennyiség és -veszteség terepi felvételének módszertanáról szól. A mezőgazdasági termelés főként gazdasági kérdés. 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: vadkár, vadkárfelmérés
Kiemelt hírek